1

Temat: zobowiązanie

Wykonawca dołączył do oferty zobowiązanie o takiej treści:
Ja, niżej podpisany - upoważniony do reprezentowania firmy X, oświadczam, że zobowiązuję się do oddania firmie Y do dyspozycji niezbędnej wiedzy i doświadczenia, w celu korzystania z nich na okres wykonywania zamówienia.... Będę wspierał firmę Y w trakcie realizacji zamówienia swoją wiedzą i dośw. poprzez świadczenie  usług doradztwa i konsultacji. Udostępnię swoje know-how w zakresie realizacji zamówienia oraz rozwieję każdą ewentualną wątpliwości firmy Y. Czy uznać takie zobowiązanie? Według mnie nie ma w tym zobowiązaniu charakteru stosunku i zakresu udziału innego podmiotu przy wykonywaniu zamówienia.

2

Odp: zobowiązanie

Jeżeli waszym zdaniem pisemne zobowiązanie nie jest wystarczające możecie oczywiście wezwać.

3

Nie będę wzywać do uzupełnienia. Podmiot trzeci nie będzie w tym przypadku podwykonawcą. W siwz miałam, jeżeli Wykonawca wykazując spełnianie warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy Pzp, polega na zasobach innych podmiotów na zasadach określonych w art. 26 ust. 2b ustawy Pzp, a podmioty te będą brały udział w realizacji części zamówienia, Zamawiający żąda od Wykonawcy przedstawienia  w odniesieniu do tych podmiotów dokumentów m. in aktualnego odpis rejestru.... W tym przypadku jest jasne, że nie będzie brał realnego udziału.

4 (edytowany przez Marcel 2015-02-27 07:10:41)

Pytałeś czy treść pisemnego zobowiązania jest wystarczająca do uznania udostępnienia danego potencjału a nie o tym że:

ab123 napisał/a:

W siwz miałam, jeżeli Wykonawca wykazując spełnianie warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy Pzp, polega na zasobach innych podmiotów na zasadach określonych w art. 26 ust. 2b ustawy Pzp, a podmioty te będą brały udział w realizacji części zamówienia, Zamawiający żąda od Wykonawcy przedstawienia  w odniesieniu do tych podmiotów dokumentów m. in aktualnego odpis rejestru....

Wobec tego czy faktycznie wynika z pisemnego zobowiązania realne udostępnienie potencjału, nie mając tu już na uwadze  to, czy będzie podwykonawcą?

5

Skoro doradztwo i konsultacje to nie podwykonawstwo. W formularzu wykonawca nie zaznaczył, że podmiot trzeci będzie podwykonawcą.

6

Jeżeli masz pewność, że nie będzie podwykonawcą, to dokument do uznania.

7

A jeszcze mam taki problem: wykonawca składa ofertę jako sp.z o.o., w ofercie znajduje się oświadczenie, w którym pisze zobowiązuje się do oddania wiedzy i doświadczenia. Podmiotem udostępniający jest firma, której właścicielem jest prezes sp. z o.o. W tym przypadku żądam uzupełnienia?

8

Nie.

9

no oczywiście są to dwa podmioty i nie można sugerować się prezesurą . Firma Pana prezesa zobowiązuje się udostępnić wiedzę i doświadczenie spółce z o.o. składa zobowiązanie , odpis z właściwego rejestru i oświadczenie z art. 24

10

nie należy utożsamiać firm z człowiekiem w ustawie Pzp o zgrozo doświadczenie ma firma a nie człowiek, który ją prowadzi .

11

Wezwałam do uzupełnienia.

12

oczywiście zapomniałam dopisać o dowodach ,które potwierdzają,że ma to doświadczenie , które udostępnia

13

Wróćmy do pana prezesa... otrzymałam dzisiaj zobowiązanie. A w nim: sposób przekazania wiedzy i doświadczenia będzie polegać na doradztwie i konsultacjach oraz na udostępnieniu pracowników, osób firmy, którym właścicielem jest pan prezes. Pracownicy owi będą wykonywać niezbędne czynności w trakcie zadania, w zakresie nadzoru nad prowadzoną inwestycją jak i doradztwem. Osoby te jednak będą zatrudnione w firmie, której jest prezesem, jak i na podstawie usługi doradztwa.
No i co teraz, cy to jest podwykonawstwo?

14

nie
np. udostępnia  - wypożycz  swoich ludzi , kierowników oraz będzie doradzał jak to zrobić - nie zapominaj ,że te podmioty można powiedzieć są powiązane przez Pana prezesa osoba fizyczna prowadząca dz. gospodarczą i jednocześnie Prezes sp. z o.o.

15

Czyli podmiot trzeci nie będzie brał udziału w realizacji części zamówienia.