1

Temat: brak wskazania gwarancji

drugim z kryterium oceny ofert była gwarancja. wykonawca w formularzu ofertowym miał wskazać okres gwarancji lecz tego nie zrobił została wykropkowana pozycja. Czy w takim przypadku odrzucilibyście ofertę na podstawie niezgodnej z SIWZ?

2

Odp: brak wskazania gwarancji

a miałaś gdzieś w siwz wpisane jaki minimalny okres gwarancji wymagasz?

w formularzu miałaś zapis, że wykonawca akceptuje wszystkie założenia siwz, czy coś w tym stylu?

3

Co była opisane w SIWZ jak dojdzie do przypadku o którym piszesz?

4

w siwz miałam zapis "Minimalny okres gwarancji i rękojmi wymagany przez Zamawiającego wynosi 36 miesięcy licząc od dnia bezusterkowego odbioru wykonanych robót." W pkt. kryterium oceny ofert jeszcze był taki zapis: "Ogólna ocena będzie sumą punktów przyznanych w obu przewidzianych kryteriach oceny ofert". Nie wiem jak przyznać pkt za gwarancje jeżeli tego nie wpisali.

W formularzu miałam zapis że podejmują się wykonania zgodnie m.in. z SIWZ , ale osobny pkt. miałam taki: "W ramach niniejszego zamówienia udzielamy Zamawiającemu ?. -miesięcznej gwarancji i rękojmi (nie mniej niż 36 miesięcy) za wady niniejszego zadania, poczynając od dnia dokonania bezusterkowego odbioru końcowego robót" i właśnie on nie został wypełniony

5

No i mamy kolejny przypadek niejasno opisanych warunków w przypadku kryterium oceny ofert, a więc na przyszłość musisz dokładnie określić w SIWZ jak postąpi zamawiający jeżeli zajdą okoliczności o które teraz pytasz.
Jak dla mnie oferta jest niezgodna z SIWZ i to wydaje się logiczne, gorzej jak wykonawca stwierdzi że brak wpisania gwarancji=propozycja minimum żądanego przez zamawiającego.

6

Do uzupełnienia czego?

7

Marcel napisał/a:

... gorzej jak wykonawca stwierdzi że brak wpisania gwarancji=propozycja minimum żądanego przez zamawiającego.

Też tak może być.
Ja przy takim kryterium w siwz wpisuję, że jak nie poda w formularzu oferty oferowanego okresu gwarancji, to przyjmuję że wykonawca oferuje minimalny okres gwarancji.

8

To jak wpiszesz to wola samego Zamawiającego.

9

po otwarciu tego przetargu w nastepnych już wpisałam własnie tak jak piszesz szad

10

A jakby nie podał ceny to też trzeba by było uzupełnić cenę?

Dla mnie do odrzucenia.

11 (edytowany przez Marcel 2015-02-26 15:11:32)

No proszę Cię!, można smile, jak jest kosztorys ofertowy z którego wynika cena to poprawisz jako pisarską big_smile

12

Marcelku drogi!  chciałabym zaznaczyć ,że koszty jakie ponosi Wykonawca nie wynikają tylko z kosztorysów  i tak jak w wielu siwz zam. asekurancko zaznaczają tłustym drukiem wielką czcionką,że Wykonawca ma wliczyć sobie wszystkie koszty które są niezbędne do wykonania tego zamówienia a są to np. opłaty za decyzje, wycinki, zajęcie pasów drogowych i wiele, wiele innych . Ja jestem zdania  podanie okresu gwarancji było wymagane- było kryterium i tu nie ma zmiłuj się -oferta do odrzucenie wszelkie inne działania będą miały charakter negocjacyjny . W siwz należy określać wymagane minimum i maksimum punktowane a mogą sobie dawać nawet 100 lat

13

Czyli Twoim zdaniem wartość z kosztorysu a wartość w ofercie może się różnić ?

14

Marcel napisał/a:

No proszę Cię!, można smile, jak jest kosztorys ofertowy z którego wynika cena to poprawisz jako pisarską big_smile

Ja pisałem że ceny nie ma wcale.

Dla mnie do odrzucenia, chyba że w siwz są jakieś magiczne zapisy pozwalające ustalić okres gwarancji.
Zapis Elizy w siwz wskazuje jakie są oczekiwania zamawiającego w tym zakresie - min 36 m-cy więc sprawa jasna.

15

Wiem, wiem smile

16

Jeśli okres gwarancji był jednym z kryteriów, to do odrzucenia.