Temat: Protest a czas na przylaczenie.....
mam pytanko: czy jesli Protest jest bezzasadny czy mozemy go odrzucic przed uplywem 3 dni? (dot wyboru)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Protest, odwołanie, skarga → Protest a czas na przylaczenie.....
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
mam pytanko: czy jesli Protest jest bezzasadny czy mozemy go odrzucic przed uplywem 3 dni? (dot wyboru)
Nie możecie (183.1)
no a z czego to wynika w tym art?
Piotrek, wczytaj sie jeszcze raz w problem (moze byl zbyt ogolnie nakreslony )
protest zlozony zostal w ostatnim przyslugujacym do tego terminie....
czy mozemy rozstrzygnac w ten sam dzien czy czekamy 3 dni na ew. przylaczenie?
z art 183.1. to niestety nie wynika - mam na rozstrzygniecie 10 dni (...) ale ze wzgledu na brak czasu - jak sie domyslasz - chcialbym zrobic to szybciej...
Teoretycznie możesz go rozstrzygnąć, ale jeśli przekażesz rozstrzygniecie przed upływem tych 3 dni na przyłaczenie, a ktoś sie przyłączy, to naruszysz art. 183 ust. 4.
hehe oki dzieki czyli potwierdzasz moje obawy bardzo czesto te 3 dni nie starczaja na rozstrzygniecie ale czasami oddalenie jest oczywiste.... a czasu brakuje
inaczej przy odrzuceniu - tu 3 dniowy termin nie obowiazuje ...
True, true...
Co znaczy "nie obowiązuje"?
Znaczy tyle, że jeśli protest podlega odrzuceniu to nie wzywasz do przystąpienia do postepowania toczącego sie w wyniku wniesienia protetsu
Znaczy tyle, że jeśli protest podlega odrzuceniu to nie wzywasz do przystąpienia do postepowania toczącego sie w wyniku wniesienia protetsu
Dlaczego tak uważasz?
Bo przepis każe wzywać i nie zawiera żadnych wyjątków.
wczytaj sie piotrek... marko ma racje.
wczytaj sie piotrek... marko ma racje.
w co mam sie wczytac?
Dlaczego tak uważasz?
Bo przepis każe wzywać i nie zawiera żadnych wyjątków.
Zauważ, że przystąpienie to instytucja dla wykonawców, którzy mają interes prawny by protest rozstrzygnięto na korzyść jednej ze stron.
Uważam, że takie sformułowanie oznacza rozstrzygnięcie merytoryczne (uzględnienie/oddalenie) - dotyczące protestu wniesionego prawidłowo formalnie (niepodlegającego odrzuceniu).
Wiem, że to często marny argument ale tak też Blue Book stanowi
Marko, na jakim patencie nie wzywasz do przyłączenia się?!
Nie możesz protestu odrzucić przed upływem 3 dni (termin na przyłączenie się). Wezwanie do przyłączenia się jest obligatoryjne, czy tego chcesz, czy nie.
No cóż Marko ma rację ponieważ nie można się przyłączyć do protestu który podlega odrzuceniu - odrzucasz protest jeżeli np. wpłynął po terminie (nie podlega on merytorycznemu rozpatrzeniu - jest odrzucony i nikt nie może się przyłaczyć) chyba to jasne?
a jaki sens mialoby przylaczenie sie do protestu wniesionego po terminie lub przez podmiot nieuprawniony??? poinformujesz o wplynieciu i rozstrzygasz ;;; mozesz nawet w 1 pismie.
przylaczenie i tak byloby nieskuteczne - bo do nieskutecznego protestu...
pojedziesz do wwy i co? wrocisz na tarczy czy z nia?
lolilap - o co Ci chodzi? - bo nie rozumię, czy zgadzasz się ze mną czy też przeciwnie?
zapomniałam dodać, że jeżeli formalnie wszystko jest ok. to niezasadny protest oddalasz a nie odrzucasz.
No cóż Marko ma rację ponieważ nie można się przyłączyć do protestu który podlega odrzuceniu
Jednak o tym, czy protest podlega odrzuceniu nie zawsze decyduje zamawiajacy.
Czasami jest jeszcze KIO a nawet sąd...
Jednak o tym, czy protest podlega odrzuceniu nie zawsze decyduje zamawiajacy.
Czasami jest jeszcze KIO a nawet sąd...
Oczywiście Piotrek, wszak nikt chyba nie kwestionuje, że czynność odrzucenia protestu podlega środkom ochrony prawnej
Oczywiście Piotrek, wszak nikt chyba nie kwestionuje, że czynność odrzucenia protestu podlega środkom ochrony prawnej
Przecież sam napisałeś, że nie wzywamy do przystąpienia.
Przecież sam napisałeś, że nie wzywamy do przystąpienia.
Zgadza sie i zdania nie zmieniam ale jaki to ma związek z możliwością wniesienia odwołania od odrzucenia protestu?
Piotrek - odrzucić protest zawsze może tylko zamawijący a to czy sprawa trafi dalej to co innego. Jako prawnik na pewno wiesz że nie można rozpatrywać czegoś co zostało ze względów formalnych odrzucone, więc nie może być mowy o przyłączeniu się
Piotrek napisał/a:Przecież sam napisałeś, że nie wzywamy do przystąpienia.
Zgadza sie i zdania nie zmieniam ale jaki to ma związek z możliwością wniesienia odwołania od odrzucenia protestu?
Bezpośredni związek przyczynowo-skutkowy
Oprócz protestującego, odwołanie może wnieść tylko ten wykonawca który przystąpił do postępowania na podst. 181.4.
Oprócz protestującego, odwołanie może wnieść tylko ten wykonawca który przystąpił do postępowania na podst. 181.4.
Jeżeli odrzucam protest to kto prócz "protestującego" ma interes prawny do wniesienia odwołania?
lolilap - o co Ci chodzi? - bo nie rozumię, czy zgadzasz się ze mną czy też przeciwnie?
heh zgadzam sie oczywiscie to jest jasne.... ale mowimy o odrzuceniu protestu nie o oddaleniu 180.7
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Protest, odwołanie, skarga → Protest a czas na przylaczenie.....
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc