Odp: Protest a czas na przylaczenie.....
Jeżeli odrzucam protest to kto prócz "protestującego" ma interes prawny do wniesienia odwołania?
Jak to kto?? Inni wykonawcy.
Ci, którym uwzglednienie protestu otworzy droge do zamówienia.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Protest, odwołanie, skarga → Protest a czas na przylaczenie.....
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jeżeli odrzucam protest to kto prócz "protestującego" ma interes prawny do wniesienia odwołania?
Nie moge uwzględnić protestu podlegającego odrzuceniu bo nie ma protestu prawidłowego formalnie - nie moge go rozpatrzeć merytorycznie i nie wzywam do przystąpienia
co??? to znaczy jaką masz sytuacje ? bo nie rozumię, przecież napisałaś "bezzasadny"
Nie moge uwzględnić protestu podlegającego odrzuceniu bo nie ma protestu prawidłowego formalnie - nie moge go rozpatrzeć merytorycznie i nie wzywam do przystąpienia
Wszystko racja oprócz tej końcówki. Bo ona nie wynika z przepisów...
alez wynika z przepisów - bo jak protest wpłynął po terminie to go poprostu nie ma
alez wynika z przepisów - bo jak protest wpłynął po terminie to go poprostu nie ma
To niby wynika z przepisów?
Czyli jak zamawiający nie chce uwzglednic protestu to zawsze moze uznać, że "go po prostu nie ma"?
przecież nie o tym mowa - przepisy przeciesz regulują kwestię dotrzymania terminów - prawda?
Wszystko racja oprócz tej końcówki. Bo ona nie wynika z przepisów...
Piotrek wg mnie wynika - pisałem wcześniej, że przystąpić może wykonawca który ma interes prawny w rozstrzygnięciu na korzyść jednej ze stron (czyli by protest uwzględnić bądź oddalić). W przypadku protestu podlegającego odrzuceniu nie ma takiego wykonawcy i tym samym nie wzywam do przystąpienia bo nikt skutecznie przystąpić nie może.
Piotrek wg mnie wynika - pisałem wcześniej, że przystąpić może wykonawca który ma interes prawny w rozstrzygnięciu na korzyść jednej ze stron (czyli by protest uwzględnić bądź oddalić). W przypadku protestu podlegającego odrzuceniu nie ma takiego wykonawcy...
Jak to nie ma?
W przypadku protestu ktory został odrzucony moga istniec wykonawcy, ktorzy maja interes prawny w rozstrzygnieciu go na korzysc protestujacego.
Mam podac przykład?
W przypadku protestu ktory został odrzucony moga istniec wykonawcy, ktorzy maja interes prawny w rozstrzygnieciu go na korzysc protestujacego.
Zaczynamy krążyć w kółko, nie da sie rozstrzygnąć na czyjąkolwiek korzyść protestu, który podlega odrzuceniu. Protest sie odrzuca. Przykład... chetnie sie zapoznam z takowym
ja tez
bo jak mozna sie przylaczyc do czegos czego nie ma??
np sklada protest ktos z "ulicy" i mozesz sie do jego protestu skutecznie przylaczyc?
Faktycznie kręcimy się w kółko.
Postarajcie się więc nie wracać do tego co było tylko wyjść na prostą...
O tym, czy protest podlega odrzuceniu nie decyduje zamawiający, lecz KIO.
To, że zamawiający postanowił odrzucic protest nie pozbawia protestujacego prawa do odwołania. Moze on wniesc odwołanie, a nawet moze wygrac. Z tym zgodził sie nawet Marko.
Nie rozumiem więc, dlaczego chcecie pozbawic innych wykonawców prawa do odwołania. Przecież od uwzglednionego protestu moga sie odwoływać, tak? To czemu od odrzuconego nie mogą?? Zwłaszcza że sam protestujący może..
Piotrek a gdzie przykład?
O tym, czy protest podlega odrzuceniu nie decyduje zamawiający, lecz KIO.
To, że zamawiający postanowił odrzucic protest nie pozbawia protestujacego prawa do odwołania. Moze on wniesc odwołanie, a nawet moze wygrac. Z tym zgodził sie nawet Marko.
Pełna zgodność, jeżeli zamawiający nie zna przesłanek do odrzucenia to wygrana przed KIO tym przypadku oznacza unieważnienie postępowania, prawda?
To czemu od odrzuconego nie mogą??
Sorry ale pytaniem na pytanie po raz enty - gdzie interes prawny i korzyść?
Piotrek protest jeżeli podlega odrzuceniu to może go odrzucić tylko i wyłącznie zamawiający a nie żadne KIO - o co Ci chodzi?
to cisnienie chyba
wiesz wydaje mi sie ze tak to jest - popstrykac sie dla zasady nawet jesli juz sie poczytalo komentarze i inne publikacje i powzielo sie info o tym ze jest jak jest
Może rzeczywiście nie warto w to dalej brnąć - chociaż mam nadzieję że Piotrek nie czujesz się urażony, nie miałam złych intencji
Pozdrawiam
Piotrek a gdzie przykład?
Prosze uprzejmie:
Zamawiający wybrał oferte A. Wkrótce dostał dwa protesty - od B i C. Pan B domaga sie odrzucenia A. Pan C domaga sie odrzucenia A i B. Zamawiacz odrzuca oba protesty i nikogo nie wzywa. Pan B nie ma pieniedzy na wpis wiec sie nie odwołuje. Pan C pisze odwołanie i stwierdza, że jego argumenty za odrzuceniem oferty A są słabe, a duzo lepsze były w protescie B, więc uwzglednia je w swoim odwołaniu. KIO stwierdza, ze protesty zostały niesłusznie odrzucone, a zarzuty zawarte w odwołaniu sa zasadne, tyle ze nie były zawarte w protescie pana C, wiec odwolanie oddala. Poniewaz zamawiacz wybrał oferte podlegajaca odrzuceniu, to umowa i tak bedzie niewazna, wiec KIO unieważnia postepowanie.
Pełna zgodność, jeżeli zamawiający nie zna przesłanek do odrzucenia to wygrana przed KIO tym przypadku oznacza unieważnienie postępowania, prawda?
Prawda, ale tylko dlatego że zamawiajacy nie wezwał wykonawców do przyłaczenia sie. Gdyby to zrobił, pan C przyłączyłby sie do protestu B i po jego odrzuceniu mógłby wniesc odwołanie równiez od tego rozstrzygniecia. Rozpatrujac te odwołania KIO musiałby uwzglednic odwołanie od protestu B (i nakazac odrzucić oferte A) oraz uwzglednic odwołanie od protestu C (i nakazać odrzucić oferte B). W rezultacie zamiast uniewaznienia pan C wygrałby przetarg.
Sorry ale pytaniem na pytanie po raz enty - gdzie interes prawny i korzyść?
Więc chyba pan C ma interes prawny i korzysc z przyłaczenia sie?
czy protest zostal ODRZUCONY czy ODDALONY???
jest istotna roznica...
czy protest zostal ODRZUCONY czy ODDALONY???
jest istotna roznica...
Jak dla mnie tylko w nazwie...
serio? :0 no to ok chyba czas konczyc watek.
No nie, ależ jest istotna różnica - pisaliśmy już o tym wyżej
Stąd te nieporozumienia
Piotrek ustawa nakazuje odrzucić protest w określonych przypadkach i nie ma bata. Twój przykład jest prawie dobry - prawie dlatego, że odrzucenie protestu było bezprawne, zamawiający dał d... i na miejscu wykonawców bym go ścigał o koszty udziału w postępowaniu - gdyby było zasadne cała dalsza część przykładu jest bezprzedmiotowa i mowy o interesie prawnym być nie może.
dokladnie ... dlatego tez uwazam ze piotrek myslal caly czas o oddaleniu. ale gdyby od poczatku zerknał dokladnie na male literki nie byloby tak interesujacej dyskusji
totez wszystkiim uczestnikom naleza sie podziekowania i spokojny powrot do domu:)
... ja niestety w korkach ulicznych ugrzezne...
jeszcze kilka minutek zostalo wiec... mam nadzieje Piotre ze nie urazily Ciebie kasliwe uwagi bo takiego zamiaru nie bylo... rowniez milo czyta sie twoje dywagacje nt ZP pozdr.
- gdyby było zasadne cała dalsza część przykładu jest bezprzedmiotowa i mowy o interesie prawnym być nie może.
- ale jeśli odrzucenie protestu nie było zasadne to wykonawca ma interes w jego uwzględnieniu, prawda?
PS. Na nikogo sie nie obrazam.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Protest, odwołanie, skarga → Protest a czas na przylaczenie.....
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc