1

Temat: Błąd w obliczeniu ceny / omyłka

Znowu mam problem z cenami.

mamy załóżmy 5 pozycji

netto [zł]             podatek [zł]           brutto [zł]
1.         
2.
3.
4.
5.

SUMA

Zapis z SIWZ:
Ceną ryczałtową podaną w ofercie, która będzie podlegała ocenie, jest wartość brutto          oferty wynikająca z sumy wartości brutto dla wszystkich zadań.

Zachciało się kilku W podawać co do grosza. I teraz wyliczyli prawidłowo poszczególne wartości, ale sumę podatku i brutto nie podali zgodnie z SIWZ jako sumę poszczególnych pozycji, tylko przeliczyli końcową wartość netto przez 0,23 i 1,23.

Ja zsumowałem pozycje i na podatku i brutto mam np. 3 gr różnicy.

Oczywista omyłka w sumowaniu czy Błąd w obliczeniu ceny (niezgodnie z SIWZ) ?

2

Odp: Błąd w obliczeniu ceny / omyłka

Stawiam na oczywistą omyłkę rachunkową.

3

No ja nie wiem czy tak to zakwalifikować.

Teoretycznie jak ktoś sprawdzi tylko końcowe kwoty i przemnoży przez 0,23 i 1,23 to się wszystko zgadza.

Dopiero jeśli podliczę zgodnie z tym co zapisałem w SIWZ to nie pasuje. Oczywiście jak poprawię o te 3 gr, to wtedy jak ktoś przeliczy końcowe netto przez 1,23 to mu brutto wyjdzie inne. No ale tego nie uniknę, gdzieś będzie błąd. Ale my musimy mieć prawidłowe poszczególne pozycje, gdyż na każdą będzie osobna faktura.

Reasumując, czy jeśli W podliczył inaczej niż wskazane w SIWZ to popełnił błąd w obliczeniu ceny czy oczywistą omyłkę ? :-)

4

Na pewno nie jest to błąd w obliczeniu ceny - ja potraktowałbym to jako omyłkę rachunkową i wskazałbym sposób liczenia - najpierw obliczenia w poziomie i wyszedłbym od ceny jednostkowej netto a później suma (w pionie). Żeby było śmieszniej - nie jest wykluczone, że może się nie zgadzać wink

5

Dokładnie. Liczymy w poziomie. potem dodajemy w pionie, żeby podsumować.
Jeśli te w poziomie, podane są z groszami np. 1.123.450,45 to ZAZWYCZAJ się nie zgadza smile

To w takim razie, na dzień dzisiejszy, kiedy mamy z błędem w obliczeniu ceny? :-)

6 (edytowany przez Bitter 2015-03-11 11:44:49)

No czyli oczywista omyłka rach. Wyszło na moje ^^

błąd w obliczeniu ceny - m.in. Jak da Vat 23 na wyrób medyczny a ty nie wskazałeś w SIWZ  stawki hehe to przyszło mi do głowy ^^

7

To nie jest błąd w obliczeniu ceny - jak jesteś tak uparty i w dalszym ciągi Ci się nie zgadza o grosze, to poprawiasz jako inną omyłkę 87.2.3.

8

bipi nie jestem uparty, przyjąłem do wiadomości. :-)

Pisałem tylko, że w przypadku gdy do sumowania jest ileś pozycji, a W poda netto z grosikami, to na 90% będą omyłki. Rzecz tylko w tym, że nie da się ich uniknąć więc Zamawiającemu wskazuje sposób liczenia, ponieważ posiada wiedzę, gdzie ma mu się zgadzać co do grosza, a gdzie nie.

Co do tego co napisałeś w #7 to nie skomentuję :-)
Albo oczywista omyłka rachunkowa albo inna. Myślałem, że to oczywiste :-)
Tym bardziej, że przy rachunkowej nie ma konsekwencji, a przy innej to teraz nawet można wadium zatrzymać w przypadku braku zgody :-)

9

Kto by się nie zgodził na 3 grosze smile

10

np. ten co się z drugim dogada :-)

11

ehhh big_smile

12

Kontynuując:

Co w przypadku kiedy w jednej ze składowych jest błąd zarówno w wartości podatku jak i brutto ? np.:

netto 2 332 638,76    vat  536 506,92 (powinno być ,91)   brutto 2 869 145,68 (powinno być ,67).

I tak w kilku pozycjach.

To też jako omyłka oczywista czy już błąd w obliczeniu ceny ?

13

Jeżeli stawka VAT jest prawidłowa (8% -23%) tylko jest błąd w wyliczeniach to do poprawki.

14

Nie mam nigdzie wyszczególnionej stawki vat, nie robiłem takiej kolumny w tabelce.

mam wartość netto, wartość podatku Vat i wartość brutto

15

Teraz jeszcze dodatkowo sprawdziłem z innej strony. Podzieliłem wszystkie składowe brutto przez 1.23, zaokrągliłem i netto pasują.

czyli W liczył niejako od tyłu, z brutto szedł na netto i zaokrąglał.

Rozumiem, że nie jest to prawidłowe. Przy wystawianiu faktur byłyby nieprawidłowości, gdyż gdy wyjściową będzie netto to brutto będzie inna.

16

Wyjściowa jest zawsze netto.

17

No właśnie.

Czyli poprawiać w pozycjach wartości podatku, brutto, zsumować i poprawić o grosze wartość brutto całej oferty czy to już za dużo jak na oczywiste omyłki ?

18

Ja bym poprawił.