1

Temat: ocena warunku - pomocy

Witam,
na potwierdzenie dysponowania punktem zaopatrzeniowym żądałam opisu środków organizacyjno-technicznych wraz z informacją o podstawie dysponowania tym punktem. Na przygotowanym wzorze dokumentu Wykonawca miał do wyboru dwie możliwości: mógł oświadczyć, że dysponuje zasobami własnymi lub że polega na zasobach innych podmiotów na zasadzie art. 26 ust. 2b. Wykonawca zaznaczył pierwszą opcję, przy czym mam wątpliwości czy jest właścicielem czy też ten punkt najmuje (tak było przy poprzedniej umowie, którą dla nas realizował) no i mam dylemat czy to dalej drążyć.

Druga sprawa: w warunku niefortunnie opisaliśmy godziny, w których ten punkt powinien być czynny jednak nie wymagaliśmy na potwierdzenie tego żadnego specjalnego dokumentu/oświadczenia. Pytanie czy takie działanie stanowi naruszenie ustawy Pzp?

2

Odp: ocena warunku - pomocy

Ad.1 - wola zamawiającego
Ad. 2 - podpisał, oświadczenie, że spełnia warunki? Po co drążyć?

3

Też tak myślę, ale wolałam się upewnić - kto pyta nie błądzi, a przynajmniej nie tak często ...
Zastanawiam się tylko (pewnie trochę na wyrost) co by było gdyby Wykonawca przed podpisaniem umowy (w przypadku jego wyboru) przyniósłby mi umowę najmu z datą po TSO (wymagaliśmy jej przed podpisaniem umowy)?

4

To zmieni datę na właściwą big_smile

5

Marcel, takie podejście bardzo mi się podoba. Masz rację potem tzn. przed podpisaniem umowy to już właściwie można wszystko.
Zastanawiam się tylko czy mój druk opisu środków organizacyjno -technicznych w zakresie tego dysponowania był właściwy, czy powinnam i mogę wymagać bardziej szczegółowych informacji analogicznie jak przy wykazie narzędzi (rozporządzenie nic nie mówi o możliwości żądania podstawy dysponowania zasobami przy tym dokumencie).

6

proponuję uszczegółowić jeszcze bardziej , najbardziej jak się tylko da: np. przy sprzęcie numer inwentarzowy, rok produkcji , f-ra zakupu , no co tam jeszcze można żądać  a no oczywiście wykaz narzędzi : ilość młotków, ich ciężar a najlepiej skserowane księgi inwentarzowe

7

no i jakieś duże wiertło jak powiedziała : piękny motylek nie drążyć
a jednak może się przydać - drążyć , drążyć     big_smile

8

przepraszam za te złośliwości ale ...................

9

Myszko o ile dowcip wyostrza się z biegiem lat w zamówieniach, to nie wiem co to będzie z Twoim humorem jak będziesz przechodziła na emeryturę. Strach pomyśleć.

10

Proszę nie dziwcie się, że tak dopytuję - wszystkie moje wątpliwości powstają po "bataliach" stoczonych z radcami prawnymi, którzy mają swoje teorie czasami zadziwiające.

11

Katiqq napisał/a:

Myszko o ile dowcip wyostrza się z biegiem lat w zamówieniach, to nie wiem co to będzie z Twoim humorem jak będziesz przechodziła na emeryturę. Strach pomyśleć.

a widzisz motylku te cyferki przy myszy

12

Igulinka2014 napisał/a:

Proszę nie dziwcie się, że tak dopytuję - wszystkie moje wątpliwości powstają po "bataliach" stoczonych z radcami prawnymi, którzy mają swoje teorie czasami zadziwiające.

pytasz po  fakcie ponadto nie piszesz co jest przedmiotem zamówienia i co to jest punkt zaopatrzeniowy wyrwane z kontekstu

13

punkt zaopatrzeniowy, środki organizacyjno-techniczne co się za tym kryje?

14

chodziło o magazyn/ punkt handlowy/ sklep/ pawilon itp., którym dysponuje lub będzie dysponował wykonawca
A co z tymi godzinami otwarcia? Czy mam uznać, że zostały zweryfikowane na podstawie oświadczenia z art. 22 ustawy Pzp? Czy wzywać do jakiś wyjaśnień (tylko na jakiej podstawie- ze wzoru przygotowanego przez zamawiającego dokumentu tzw. opisu środków organizacyjno-technicznych nie wynika, że taka informacja musi w nim być ujęta).

15

Jezu !!!

16

myszy1953 napisał/a:

Jezu !!!

?????????????

17

myszy1953 napisał/a:

a widzisz motylku te cyferki przy myszy

Myszko nieważne ile "na liczniku", ważne na ile się czujesz!!!