1

Temat: termin realizacji - kryterium oceny

Przetarg nieograniczony na dostawy. termin realizacji zamówienia był drugim kryterium oceny.
A. kryterium oceny "termin wykonania" był w SIWZ określony tak:
"czas wykonania zamówienia:
24 godziny - 10 pkt
36 godzin  - 5 pkt
48 godzin i więcej - 0 pkt"

Wykonawca w formularzu oferty wpisał termin wykonania "1 dzień".
Może to głupie, ale zaczęłam się zastanawiać czy 1 dzień=24 godziny?

B. Wykonawca w formularzu oferty wskazał, że wykona zamówienie w ciągu 1 dnia. Natomiast pod kosztorysem z wyszczególnieniem pozycji wskazał, że "poz. nr 2 - termin realizacji w ciągu 4 dni".
Zastanawiam się co teraz:
1. uznać 1 dzień jako termin realizacji - zgodnie z formularzem oferty,
2. uznać 4 dni jako termin realizacji - zgodnie z kosztorysem
3. odrzucić ofertę jako niezgodną z SIWZ - bo miał podać konkretny termin realizacji, a podał 2 różne

2

Odp: termin realizacji - kryterium oceny

Wyjaśnij, co rozumie wykonawca pod pojęciem 1 dzień.

3

a co do B. i różnych terminów realizacji to czy mogę uznać że nastąpiła inna omyłka i poprawić  na termin termin realizacji 4 dni? Dodam, że to jedyna oferta w postępowaniu

4 (edytowany przez RobertR 2015-03-20 11:12:21)

Spotkałem się z wyjaśnieniem:
doba ma 24 godziny a dzień 12 godzin.
ale według SJP "dzień - pewien okres czasu (najczęściej od wschodu do zachodu słońca lub doba)". Słówko "lub" powoduje sytuację w której ów dzień jest to okres czasu od wschodu do zachodu słońca bez okresu od zachodu do wschodu słońca czyli "noc" (załóżmy że będzie to 12-16 godzin), natomiast, najczęściej u firm wygląda to tak dzień  = doba (jak każdy wie doba stanowi 24 godziny).

5

A czasem dzień ma 6 godzin. Zwłaszcza zimą... smile

6

Osobiście byłbym bardzo ostrożny z wyjaśnieniami - ryzyko negocjacji po TSO, więc nie rekomenduje wzywania do wyjasnień ...

Według mnie oferta nie jest do uratowania (oferta jest niezgodna z siwz), trudno usunąć te sprzeczności zgodnie z art. 7 pzp.

7

Dzięki. Odrzucam ofertę i unieważniam postępowanie (tylko ta oferta wpłynęła).  Czyli na ogłoszenie nowego postępowania muszę poczekać 5 dni?

8

Jeżeli odrzucasz to należy odczekać aż minie termin odwoławczy.