1

Temat: wydruk ze strony

Urząd Marszałkowski oceniając postępowanie wezwał do uzupełnienia wydruku zamieszczenia ogłoszenia o zamówieniu na stronie internetowej, ponieważ jest mało czytelna. wydrukuję jeszcze raz ze strony jednak data wydruku jest bieżąca, ale data zamieszczenia jest prawidłowa. Czy ktoś może miał podobną sytuację?

2

Odp: wydruk ze strony

Data wydruku nie ma znaczenia w historii jest data pierwotnego zamieszczenia ogłoszenia, u mnie ta data również jest generowana.

3

Jak zmienisz datę systemową to będzie ok.

4

Nie trzeba nic zmieniać w systemie jest data faktycznego zamieszczenia, samą datą wydruku wcale bym się nie przejmował.

5

1. Czy dowodem zamieszczenia ogłoszenia o zamówieniu może być TYLKO wydruk tego ogłoszenia ze strony internetowej (wydruk zawiera nr ogłoszenia, datę zamieszczenia ogłoszenia, datę wydruku i adres strony internetowej), czy powinnam dodatkowo drukować poświadczenie publikacji?
2. Czy kontrole wymagają posiadania dowodów w formie wydruku e-mail przy wysyłaniu zawiadomień o wyborze najkorzystniejszej oferty? Czy może archiwizacja w skrzynce pocztowej w wysłanych może być wystarczająca?

6

ewak3 napisał/a:

1. Czy dowodem zamieszczenia ogłoszenia o zamówieniu może być TYLKO wydruk tego ogłoszenia ze strony internetowej (wydruk zawiera nr ogłoszenia, datę zamieszczenia ogłoszenia, datę wydruku i adres strony internetowej), czy powinnam dodatkowo drukować poświadczenie publikacji?
2. Czy kontrole wymagają posiadania dowodów w formie wydruku e-mail przy wysyłaniu zawiadomień o wyborze najkorzystniejszej oferty? Czy może archiwizacja w skrzynce pocztowej w wysłanych może być wystarczająca?

To wszystko zależy od widzimisię kontrolera.

7

Ja dokumentuję najbardziej szczegółowo jak jest to możliwe.

8

ewak3 napisał/a:

1. Pierwsze wystarczy.
2. To pierwsze.

9

Jak udowodnić, po 2 latach, że postępowanie  o udzielenie zamówienia zostało umieszczone na stronie zamawiającego, oraz jakie dowody poświadczają zakres dokumentacji projektowej (roboty budowlane) umieszczonej na stronie internetowej lub treść SIWZ?

10

Zawsze robię zrzut z ekranu jako dowód co było zamieszczone na stronie, jakie załączniki, poza tym bip ma archiwizację, więc łatwo to sprawdzić.

11

Ciężka ta biurokracja:-))) Trzeba być dobrze zorganizowanym!!!  W 2014 r. miałam 53 przetargi powyżej 30 tys. euro, z tego wyszły 143 umowy na łączną kwotę ok. 25 ml, w większości roboty budowlane. Do mnie należy SIWZ (bez opisu przedmiotu zamówienia- dostaję z technicznego), ale za to sprawdzenie ofert w pełnym zakresie, czyli wraz z kosztorysami, badanie cen itp. Drukowanie każdego potwierdzenia chyba mnie przerasta:-)) czekam na kontrolę.

12

Niestety, z ta przesadzoną biurokracją zgadam się w 100%.

13

1. Czy zrzut z ekranu (zdjęcie strony) może być prawdziwym DOWODEM zamieszczenia pełnej SIWZ ( nie wiadomo czy po kliknieciu na linki załączników otwiera się pożądany dokument)?
2. Czy w przepisach związanych z dokumentowanie zamówień publicznych znajduje się zapis nakazujący dokumentowania czynności jaką jest zamieszczenie SIWZ na stronie internetowej?
3. Dlaczego oświadczenie o zamieszczeniu ogłoszenia o zamówieniu na tablicy ogłoszeń jest akceptowane, a podobne oświadczenie dot. SIWZ już nie, jak jest różnica miedzy tymi czynnościami?
4. Czy są inne dokumenty poświadczające zamieszczenie SIWZ na stronie www?
Przetarg z października 2014 - usunięty ze strony w styczniu 2015 - brak możliwości zrobienia zdjęcia strony internetowej, w marcu 2015 dofinansowanie z UE i kontrola.

14

Czy nie macie czegoś takiego jak archiwum?, informacje archiwalne można odnaleźć sprzed kilku lat wstecz.
W ustawie pisze gdzie i co się publikuje, w jaki sposób to udowodnisz to Twoja wola, w dzisiejszych czasach raczej problemu z tym nie ma.
Co do zamieszczenia SIWZ wystarczy że zrobisz po zamieszczeniu plik-drukuj i już masz dowód zamieszczenia wink

15

Ale nie mam dowodu:-)
Przetarg rozstrzygnięty w 2014 roku, usunięty ze strony i nie mogę zrobić wydruku dla kontroli.
Nie wiem jak udowodnić, że w październiku 2014 zamieściłam SIWZ na stronie internetowej.
Ciekawi mnie tylko przepis dotyczący KONIECZNOŚCI przedstawienia dowodu zamieszczenia SIWZ na www.

16

Miałem kiedyś tak sam przypadek, jednak u mnie możliwe było zerknięcie w archiwum BIP, wymagania kontrolujących nie znają granic, w Twoim przypadku podparł bym się wersją papierową dowodu.

17

a co w przypadku gdy nie działa strona internetowa a muszę przetarg rozstrzygać? mogę zamieścić informację później?