1 (edytowany przez hektor2014 2015-03-24 13:52:00)

Temat: kredyt obrotowy

na warunek w zakresie posiadanych środków finansowych lub zdolności kredytowej na kwotę  nie mniejszą niż 500 tys zł Wykonawca złożył zaświadczenie z banku, że korzysta z kredytu obrotowego w rachunku udzielonego w kwocie 500 tys zł

pytanie - czy jest to wystarczające poświadczenie posiadanych środków finansowych?

2

Odp: kredyt obrotowy

pomóżcie proszę :-)

3

Zobacz KIO 757/14 jest mowa na str. 5, że korzysta z kredytu obrotowego. Jeżeli jest niejasność to wezwij do złożenia wyjaśnień.

4

ma stały dostęp do kwoty 500 tys. chyba?

5

wykonawca ma udzielony kredyt obrotowy do kwoty 500 tys - wg mnie nie jest to równoznaczne z tym, że na dzień wystawienia opinii bankowej dysponuje taką kwotą

wg. mnie opinia wystawiona przez bank nie potwierdza posiadanych środków finansowych ani zdolności kredytowej, potwierdza jedynie, że klient posiada kredyt

6

A ja się zgadzam z hektorem.

7

Trudno się nie zgadzać z uzasadnionymi wątpliwościami hektora, wykonawca musi przyznać się ile z maksymalnego limitu kredytowego zdążył wykorzystać (ile jest winien) i wykazać, że w dniu TSO dysponował przynajmniej taką kwotą.
Na 99% nie do obrony ...

8

jeżeli bank napisął że  korzysta z kredytu obrotowego w rachunku udzielonego w kwocie 500 tys zł no to może mieć ten kredyt inna sprawa czy z tej kwoty już coś wykorzystał może o to sie ddopytać jak nie i ma ten kredyt to czemu nie OK??

9

wykonawca miał dwie opcje:
1) miał wykazać, że na dzień TSO dysponuje kwotą 500 tys zł lub
2) miał wykazać, że na dzień TSO posiada zdolność kredytową na 500 tys zł.
Tymczasem wykonawca jedyne co wykazał, to to, że kiedyś (nie wiadomo kiedy) otrzymał kredyt do kwoty 500 tys. zł. i z niego korzysta. Nie wynika z tego ani spełnienie warunku, o którym mowa w 1) ani 2).
A zatem wątpliwości są, a usunąć je będzie baaardzo trudno ...

10

zeszyty orzecznicze nr 17:
24. Sygn. akt: KIO 2302/13, KIO 2314/13, Wyrok KIO z dnia 15 października 2013 r.
Posiadane produkty kredytowe (w tym kredyty oraz limity kredytowe) nie świadczą
o zdolności kredytowej bieżącej, czyli posiadanej w momencie ubiegania się
o udzielenie zamówienia (w dacie wystawienia informacji przez bank), czyli że ma
dostęp do środków niezbędnych do realizacji zamówienia. Tylko zdolność kredytowa
bieżąca zapewnia, że w przypadku, kiedy wykonawcy realizujący przedmiotowe zamówienie nie dysponuje własnymi środkami pieniężnymi, to zwróci się do instytucji
finansowej i pomimo posiadanych już produktów kredytowych otrzyma kredyt zapewniający płynność finansową inwestycji. Jak słusznie wskazał zamawiający, każdy
posiadany produkt kredytowy, czy to w postaci kredytu, linii kredytowej, karty kredytowej
itp. obniża zdolność kredytową wykonawcy. Produkty kredytowe są środkami
finansowymi obcymi, które należy oddać w określonym czasie wraz z odsetkami.
Więc błędem jest twierdzenie i argumentacja odwołującego, iż posiadanie produktów
kredytowych o wartościach znacznie przekraczających stawiany w s.i.w.z. próg,
świadczy o jego zdolności kredytowej.
Produkty kredytowe w postaci limitów kredytowych oraz linii kredytowych
mogą natomiast być brane pod uwagę w ocenie ilości środków finansowych, jakimi
dysponuje wykonawca. Warunkiem do prawidłowej oceny tej ilości jest przedłożenie
przez wykonawcę informacji nie tylko mówiącej o dostępnym limicie, w ramach
którego wykonawca może się zadłużać, ale także informacji mówiącej o stopniu wykorzystania limitu lub o środkach pozostałych do wykorzystania. Pod warunkiem jednak,
że kredyt, którym legitymuje się wykonawca, nie został udzielony na konkretny
cel - co oznaczało będzie, iż nie ma możliwości skorzystania ze środków w ramach
tego instrumentu finansowego na potrzeby realizacji przedmiotowego zamówienia.

11

Wszystko ok, ale to jest nieprawda:
"Tylko zdolność kredytowa bieżąca zapewnia, że w przypadku, kiedy wykonawcy realizujący przedmiotowe zamówienie nie dysponuje własnymi środkami pieniężnymi, to zwróci się do instytucji finansowej i pomimo posiadanych już produktów kredytowych otrzyma kredyt zapewniający płynność finansową inwestycji."

Bank zawsze pisze, że to nie jest żadne przyrzeczenie udzielenia kredytu. W sumie te opinie w mojej ocenie są g.. warte.

12

zgadzam się z Arkiem1980 bo w mojej ocenie także g ... warte tak samo jak użyczanie, pożyczanie szczególnie mi się podoba pożyczanie bilansów finansowych a tym bardziej ,że ważność oś. bankowego jest ważna  3 m-ce, a zdolność kredytowa topnieje z ilością prowadzonych realizacji , ja ponieważ nie znam się się na prawie bankowym i finansach to bardzo chętnie się na ten temat wypowiem UZNAĆ i nie wgłębiać się bo można się przejechać

13

myszy1953 napisał/a:

zgadzam się z Arkiem1980 bo w mojej ocenie także g ... warte (...) UZNAĆ i nie wgłębiać się bo można się przejechać

Jest taka cierpienia granica za którą się uśmiech pogodny zaczyna ... myszy nie lękaj się walcz do końca (!) taka "nadmierna ostrożność" to jest broń obosieczna, więc lepiej uważać, w omawianym przypadku bez żądania wyjaśnień się nie obejdzie, a sam wykonawca będzie musiał bardzo się natrudzić żeby wykazać spełnienie tego warunku. Twoja sugestia jest rozpaczliwym aktem kapitulacji i wyrazem braku czasu lub motywacji do rzetelnego badania ofert, a to już jest niepokojące sad

14

radas napisał/a:

Jest taka cierpienia granica za którą się uśmiech pogodny zaczyna ...

Radas Ty poeto! Jakie to ładne!!!