1

Temat: Procedura krajowa czy unijna

Zamawiający zamierzał przeprowadzić postepowanie na zakup komputerów powyżej 134 000 euro - takie były szacunki. W związku z tym zamieścił ogłoszenie w DUWE, kiedy faktyczna szacunkowa wartość zamówienia była poniżej 134 000 euro. Było kolejne postepowanie na ten sam przedmiot zamówienia (3 m-ce później) i Zamawiający ponownie zamieścił ogłoszenie w DUWE z wartością poniżej 134 000 euro bo myślał, że przeprowadzi kolejne postepowanie na ten sam przedmiot zamówienia, ale z braku środków nie zrobił tego. Pytanie: czy należało zamieścić ogłoszenie tylko w BZP, a może w BZP i DUWE, czy tylko w DUWE? czy ktoś cos wie na ten temat? czy jest to jakieś naruszenie przepisów ustawy PZP?

2

Odp: Procedura krajowa czy unijna

Nie do końca kapuje szacunek poniżej 134 000 euro i zamieszczanie w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich?

3

Z tego co zrozumiałem to 1 postępowanie oszacowano na powyżej 134 000 euro i zamieszczono DUWE, i dobrze, nawet jeśli oferty zawierały ceny poniżej. Po to ustala się wartość zam. żeby zastosować odpowiednią procedurę. Drugie postępowanie, po 3 miesiącach na ten sam przedmiot zamówienia też wg mnie ok, że w DUWE. Skoro brakło kasy za pierwszym razem i to była jedyna przeszkoda to nikt wam nie zarzuci dzielenia przedmiotu zamówienia celem obejścia przepisów ustawy (nawet jeśli drugie postępowanie miało wartość szacunkową poniżej 134 000

4

tylko na nowo należy oszacować wartośc zamówienia na dostawy i usługi ważna jest 3 miesiące apoprzedni złozone oferty mogły spowodować że wartośc szacunkowa jednak jest niższa od progu

5

covec napisał/a:

Z tego co zrozumiałem to 1 postępowanie oszacowano na powyżej 134 000 euro i zamieszczono DUWE, i dobrze, nawet jeśli oferty zawierały ceny poniżej. Po to ustala się wartość zam. żeby zastosować odpowiednią procedurę. Drugie postępowanie, po 3 miesiącach na ten sam przedmiot zamówienia też wg mnie ok, że w DUWE. Skoro brakło kasy za pierwszym razem i to była jedyna przeszkoda to nikt wam nie zarzuci dzielenia przedmiotu zamówienia celem obejścia przepisów ustawy (nawet jeśli drugie postępowanie miało wartość szacunkową poniżej 134 000

1 postępowanie oszacowano na poniżej 134 000 euro, a pomimo tego zamieściliśmy w DUWE, gdyż wszystkie części zamówienia miały przekraczać 134 000 euro.
W związku z tym pytanie, czy powinnismy  1 ogłoszenie zamieścić w BPZ?

6

Nie.