1

Temat: impreza promocyjna - szacunek

Witam,
mam do zorganizowania imprezę promocyjną (konferencje z całą obsługą logistyczną tj. wypożyczenie krzeseł, stołów, nagłośnienie, zorganizowanie parkingów, oznaczenie terenu, kwietniki itp. + catering z całą obsługą). Wszystko razem to koszt powyżej 30.000 euro, ale poszczególne kategorie przedmiotów zamówienia oczywiście nie przekraczają tej kwoty. Moje pytanie: czy jest jakiś sposób, aby zlecić wszystko jednemu Wykonawcy bez przeprowadzania procedur ustawowych? Zależy nam, aby podpisać umowę z jednym podmiotem ( a nie np. 10), który zajmie się organizacją wszystkiego.

2

Odp: impreza promocyjna - szacunek

Są firmy które organizacją zajmują się kompleksowo.

3

Marcel napisał/a:

Są firmy które organizacją zajmują się kompleksowo.

Tak, ale jak to zrobić od strony technicznej?

4

Wystarczy wpisać, że wykonawca podpisze umowę na realizację przedmiotu zamówienia z jednym wykonawcą odpowiedzialnym za przygotowanie i realizację imprezy, a w umowie wpisać osoby od kontaktu ze strony wykonawcy i zamawiającego. Wykonawca przedstawi jedną osobę wyznaczona do kontaktu. Więc nie ma ci się martwić że będą nawet podwykonawcy. Wy będziecie się tylko kontaktować z jedną osobą.

5

No tak, ale z kim nastąpi rozliczenie całości i czy w takim układzie (przy mojej wartości szacunkowej) jest szansa na zawarcia umowy z jednym Wykonawcą bez stosowania procedur ustawowych?

6

Rozliczenie nastąpi z wybranym wykonawcą na podstawie umowy i przedłożonych faktury/faktur on rozliczy się z innymi. Z doświadczenia wiem, że wykonawcy rzadko wpisują podwykonawców w tego rodzaju usługach, ponieważ są to firmy współpracujące ze sobą (nieformalne konsorcja:-).

Jeżeli chcesz usilnie podzielić to zamówienie to można by spróbować podzielić na usługi cateringowe i pozostałe usługi techniczne (stoły, krzesła nagłośnienie i itp.).

Zależy co to będzie jeszcze za catering czy tzw. kiełbasa wyborcza (grill i napoje) czy bardziej wykwintny?

A jak są to pieniądze z UE to raczej bym tego nie dzielił.

7

No bo o to chodzi.

Chce się jednej umowy za więcej niż 30000 i bez przetargu.

Tak się nie da.

Może być 2-10 umów na poszczególne zakresy z jednym wykonawcą (umowy do 30000) ale istnieje duża obawa że kontrola zarzuci ci podział zamówienia na części i udzielenie zamówienia bez właściwej procedury. Dlaczego? Bo w tym wypadku jeden wykonawca zbyt bardzo będzie kłuł w oczy.

8

Niestety też mi się tak wydaje.

9

Igulinka2014 napisał/a:

Wszystko razem to koszt powyżej 30.000 euro.

To kłania się pełna procedura zgodnie z Pzp.

10

Dziękuję za podpowiedzi.

11

Ja mimo wszystko podzieliłbym to zamówienie. Jeżeli oczywiście da sie to logicznie uzasadnić.

12

a ja nie!!!!  przedmiotem  zamówienia jest zorganizowanie imprezy zgodnie z programem, wytycznymi i wymaganiami Zamawiającego i zlecam to jednemu wykonawcy z nim się rozliczam i guzik mnie obchodzi czy będzie wypożyczał sprzęt tzn. te krzesła , stoły czy ma własne (jak ma własne będzie prawdopodobnie taniej) trzeba tylko przemyśleć tryb procedury jak jest czas to może negocjacje z ogłoszeniem - jest to usługa więc procedura krótka

13

Ja bym rozdzielił catering, ochronę, ewentualnie zabezpieczenie medyczne i pożarnicze. Resztę (stricte związane z imprezą "artystyczną") potraktowałbym jako całość.

14

bipi napisał/a:

Ja bym rozdzielił catering, ochronę, ewentualnie zabezpieczenie medyczne i pożarnicze. Resztę (stricte związane z imprezą "artystyczną") potraktowałbym jako całość.

Bipi tylko, że całość ma wykonać ten sam Wykonawca. Bez wahania podzieliłabym przedmiot wg kategorii gdybym każdą z nich zlecała innemu podmiotowi, ale co jeśli wszystko ma wykonać jeden?

15

no i wykonana LUDZIE !!! dostaniesz gotowy produkt  jak zlecam roboty budowlane to mam rozdzielić tyle zrobi murarz tyle cieśla a temu zlecę zbrojenie

16

jeden przetarg nieograniczony jeden wykonawca 1 faktur (nie są to roboty budowlane więc solidsarnie zamawiający nie o0dpowiada)

17

Jeżeli taka jest Twoja wola, to jak najbardziej możesz to zlecić jako kompleks (i tu 100% zgody z Myszkami). Osobiście bym podzielił, ale w moim przypadku wynika to z praktyki i rynku lokalnego - tudzież uwarunkowań społeczno - ekonomicznych tongue Ale nie widzę przeszkód żeby zrobić z tego usługę kompleksową - jeżeli jest taka wola i potrzeba wink

18

Igulinka2014 napisał/a:
bipi napisał/a:

Bipi tylko, że całość ma wykonać ten sam Wykonawca. Bez wahania podzieliłabym przedmiot wg kategorii gdybym każdą z nich zlecała innemu podmiotowi, ale co jeśli wszystko ma wykonać jeden?

Właśnie mam taki problem. Jeden wykonawca robił dwa różne zamówienia w tym samym czasie. Kontrola twierdzi że fakt wykonania zamówień przez jednego wykonawcę potwierdza celowe podzielenie zamówienia.
Cóż, strach przed kontrolą nie może być doradcą ale czasami dla świętego spokoju ........ smile

19

"Kontrola twierdzi że fakt wykonania zamówień przez jednego wykonawcę potwierdza celowe podzielenie zamówienia"

no powiem szczerze większej bzdury nie słyszałam to jak ktoś wygra dwa przetargi np.dzień po dniu  tzn. ,że trzeba je było połączyć

20

Czyli wyszli z założenia że jeden wykonawca mógł zgarnąć wszystko ale w ramach jednej procedury smile
Ciekawe co by powiedzieli, gdyby było wyłonionych dwóch różnych wykonawców wink

21

Marcel napisał/a:

Czyli wyszli z założenia że jeden wykonawca mógł zgarnąć wszystko ale w ramach jednej procedury smile
Ciekawe co by powiedzieli, gdyby było wyłonionych dwóch różnych wykonawców wink

NIC. Po prostu rzuciło im się w oczy , teczka jedna obok drugiej.

22

raczej na mózg

23

myszy1953 napisał/a:

raczej na mózg

Dobre big_smile