1

Temat: Tejemnica przedsiębiorstwa

W zastrzegł w ofercie zobowiązanie podmiotu trzeciego (finansowe) oraz opinie bankową wydaną na rzecz podmiotu trzeciego.

Na nasze wezwanie do wyjaśnień co do zasadności zastrzeżenia odpisał, że informacje te nie były nigdy ujawniane do wiadomości publicznej i stanowią dla nich wartość gospodarczą dlatego podjęli niezbędne działania dla zachowania ich poufności.

1. Czy takie wyjaśnienia są wystarczające (szczerze mówiąc, nie chcę wydłużać procedury)
2. Czy wystarczą ich wyjaśnienia czy powinien się pod tym podpisać podmiot trzeci z racji tego, że mowa o ich zasobach ?

2

Odp: Tejemnica przedsiębiorstwa

Wyjaśnia wykonawca nie podmiot trzeci a więc wystarczy jak podpisze wykonawca smile
Czy napisali jaki podjęli działania dla zachowania poufności?

3

Nie. Odpowiedź lakoniczna, na zbycie.

Napisali to co w 2 akapicie w #1

4

Ale wyjasniać to on miał w chwili składania ofert a nie po złożeniu ofert. Coś się chyba zmieniło w tym temacie.

5

Ja wolę wyjaśnić z 87.1 niż ryzykować odpowiedzialnością z tytułu ujawnienia informacji utajnionych o wartości gospodarczej :-)

6

jarosław napisał/a:

Ale wyjasniać to on miał w chwili składania ofert a nie po złożeniu ofert. Coś się chyba zmieniło w tym temacie.

Tak, zmieniło się, ale nie wszyscy wykonawcy o tym wiedzą.

7

Dlatego wg mnie Arku nie musiałeś wzywać tego wykonawcy do wyjaśnień. Skoro nie wykazał w chwili składania ofert że tajemnica to tajemnica to trzeba było poinformować wykonawcę o odtajnieniu.

8

Ja takiego ryzyka nie podejmę, za duża odpowiedzialność finansowa :-)
A wyjaśnić treść oferty zawsze można, w dobrej wierze :-)

9

Niestety Arek ma rację - możesz być w zgodzie z Pzp ale nie zwalnia Cię to z odpowiedzialności za bezprawne udostępnienie tajemnicy przedsiębiorstwa.

10

Jest teraz tak że nadal obowiązuje nas wezwanie do wyjaśnienia, nawet w przypadku kiedy wykonawca sam na etapie składania ofert wyjaśnienia nie złoży.