1

Temat: Udostępnienie podmioty trzeciego a udział w realizacji

Proszę Was o potwierdzenie czy myślę dobrze.
Wykonawcy wezwani do wyjaśnień, czy podmioty trzecie, które podpisały zobowiązania będą brał udział w realizacji zamówienia (konieczne, gdyż nie wiedziałem czy mogę wzywać do uzupełnienia dokumentów podmiotowych podmiotu trzeciego):

1. Użyczenie wiedzy i doświadczenie - w odpowiedzi W napisał, że podmiot użyczający będzie podwykonawcą - BĘDĘ WZYWAĆ DO UZUPEŁNIENIA

2. Użyczenie osoby - w odpowiedzi W napisał, że osoba ta będzie brała udział w realizacji zamówienia i będzie z nią spisana umowa zlecenie - NIE WZYWAM DO UZUPEŁNIENIA, ponieważ w sumie ciężko mówić o udostępnieniu skoro będzie zlecenie a dodatkowo podmiot trzeci nie będzie brał udziału w realizacji

3. Użyczenie zdolności finansowej - w odpowiedzi W napisał, że podmiot trzeci udostępnił zdolność finansową na potrzeby spełnienia warunku udziału w postępowaniu, ale nie będzie brał udziału w realizacji zamówienia 0 NIE BĘDĘ WZYWAĆ DO UZUPEŁNIENIA

ok ?

2

Odp: Udostępnienie podmioty trzeciego a udział w realizacji

Pomoże ktoś ? :-)

Głównie chodzi mi o pkt. 3 bo nie wiem czy wsparcie się czyjąś zdolnością finansową to już jest udział tego podmiotu trzeciego w realizacji zamówienia czy też nie.
W sumie jak bank daje kredyt Wykonawcy to też przecież nie bierze udziału w realizacji zamówienia :-)

Tylko ja mam problem z tymi zobowiązaniami i stwierdzeniem czy podmiot będzie brał udział w realizacji czy nie ?

3

zobowiązanie musi złożyć podmiot udostępniający a nie Wykonawca z którego wyraźnie musi wynikać ,że  użyczy swoje środki finansowe (jeżeli się zobowiąże a ich nie użyczy to ponosi odpowiedzialność razem z Wykonawcą za ewentualne szkody ) a na dowód ich posiadania musi dołączyć informację z banku.

4

myszy1953 ale to są oczywiste sprawy. Wierz mi lub nie, ale jakies pojęcie mam :-)

Ja proszę o poradę w troszkę innej sprawie, a mianowicie:

czy zobowiązanie do wsparcia finansowego to już jest branie udziału w realizacji zamówienia a w związku z tym mam wymagać dokumentów podmiotowych podmiotu trzeciego czy też nie?

to samo jeśli podmiot trzeci odda osobę do dyspozycji wykonawcy, to ten podmiot trzecie bierze niejako udział w realizacji i mogę żądać jego dokumentów czy nie ?

5

a ja napisałam ,że ma to wynikać z zobowiązania czy będzie brał udział czy nie - jak pożyczam pieniądze piekarzowi to znaczy ,że piekę chleb?
ponadto powinienieś zajrzeć do swojego siwz żądaliście  aby podmioty udostępniające składały (dla mnie zbyteczne dokumenty oprócz KRS i oś. 24) dokumenty tzn. że mają złożyć

6

wiem czego żądałem w SIWZ, ale przypomnę, że zgodnie z Rozporządzeniem mogę żądać tych dokumentów, JEŚLI podmiot trzeci będzie brał udział w części zamówienia.

I właśnie ze stwierdzeniem udziału mam problem.
Nie sądzę, że tylko ja dostaję takie lakoniczne zobowiązania, które głownie polegają na przepisaniu 26.2b

No bo co oznacza np. : " firma X oddaje do dyspozycji wykonawcy Y swoje zasoby w postaci wiedzy i doświadczenia na cały okres realizacji zamówienia"

Ja nie potrafię z tego wywnioskować czy będą brać udział czy nie.

7

no to wzywasz do uzupełnienia zobowiązania , które ma zawierać wszystkie niezbędne informacje

8

W par 1.6.2 rozp masz co powinno zawierać zobowiazanie. Wezwij do wyjaśnienia jak to zobowiązanie będzie wyglądało. Z tego dowiesz się czy będzie bezpośredni udział czy nie.

9

wiem jarosław. Zacznę stosować 1.6.2 gdyż dotychczas z niego nie korzystałem, przewidując że zobowiązania i tak będą byle jakie i będę je musiał wyjaśniać.

10

Czy jeśli ze zobowiązania wynika, że tak naprawdę jest to dysponowanie bezpośrednie (albo pan X sam sobie wystawił zobowiązanie, albo w w wyniku wyjaśnień treści zobowiązania udzielonego przez firmę X dla pana Y okazuje się, że wykonawca zawrze z panem Y umowę zlecenie) to zostawiacie w spokoju czy wzywacie do uzupełnienie wykazu osób (prawidłowa podstawa dysponowania osobą) ?

11

Jeżeli wynika dysponowanie bezpośrednie to jest ok.

12

Ale w wykazie osób wpisali podstawa dysponowania: zobowiązanie podmiotu trzeciego.

Pytanie czy w takim przypadku wzywać do uzupełnienia (poprawy) wykazu w zakresie podstawy dysponowania (np. umowa zlecenie) czy zostawić już i koniec ?

13

Czasami jest tak, że wykonawca przedstawi pisemne zobowiązanie a z treści wynika że jednak dysponuje bezpośrednio smile