1

Temat: pytania

1.Referencje dołączone do oferty nie muszą dosłownie zawierać informacji, że roboty budowlane zostały wykonane w sposób należyty zgodnie z zasadami sztuki budowlanej i prawidłowo ukończone?
2.Zamawiający wymagał, aby wykonawca dysponował kierownikiem budowy posiadającym uprawnienia budowlane w specjalności instalacyjnej w zakresie sieci, instalacji i urządzeń cieplnych, wentylacyjnych, gazowych, wodociągowych i kanalizacyjnych bez ograniczeń. Wykonawca w wykazie w rubryce dot. kwalifikacji zawodowych wpisał, że posiada kierownik posiada uprawnienia w zakresie instalacji i sieci sanitarnych. Uznać?
3.Wykonawca przestawił zobowiązanie podmiotu trzeciego dot. wiedzy i doświadczenia (dołączył referencje podmiotu trzeciego). W zobowiązaniu wpisał, iż nie będzie podwykonawcą. Współpraca będzie polegać na konsultacji i doradztwie. Zakres udziału, to przekazanie wiedzy dot. sposobu zorganizowania placu budowy, inf. dot. sprawdzonych dostawców materiałów budowlanych. Brak jest tylko inf. dot. charakteru stosunku? Uznać czy wzywać do wyjaśnień?
4. Wykonawca w wykazie osób, wykazał, że dysponuje kierownikiem pośrednio. Przestawił ponadto zobowiązanie podmiotu trzeciego. W zobowiązaniu jest mowa, że podmiot trzeci zobowiązuje się w sposób nieodwołalny, że w przypadku wybrania oferty za najkorzystniejszą odda zasoby własne w zakresie pełnienia funkcji kierownika budowy. Jak traktować to zobowiązanie? W siwz zamawiający zawarł, że jeżeli wykonawca, polega na zasobach innych podmiotów na zasadach określonych w art. 26 ust. 2b ustawy Pzp, a podmioty te będą brały udział w realizacji części zamówienia, Zamawiający żąda od Wykonawcy przedstawienia  w odniesieniu do tych podmiotów dokumentów: aktualny odpis, oświadczenie o braku podstaw do wykluczeniu. Podmiot trzeci nie dołączył ww. dokumentów, a formularzu ofertowym też nie wpisał, że podmiot trzeci będzie podwykonawcą.
5.Jeżeli zadanie polega na budowie kanalizacji sanitarnej i sieci wodociągowej, to czy wystarczy, żeby wykonawca w przedmiocie działalności miał wykonywanie instalacji wodno-kanalizacyjnych, cieplnych, gazowych i klimatycznych, czy też powinien posiadać kody związane np. z budową dróg i autostrad, albo kody związane z budową rurociągów przesyłowych itp.?
6.Wynagrodzenie kosztorysowe. W siwz, zamawiający wymagał, aby wykonawca dołączył kosztorys ofertowy ściśle wg wzoru ? kosztorysu ślepego. Wykonawca dołączył kosztorys w formie uproszczonej. Czy na podstawie tego zapisu mam podstawę do odrzucenia? Przemawia to za tym, że jest wynagrodzenie kosztorysowe, a kosztorys jest wtedy treścią oferty. Natomiast martwi mnie, że nie było wprost zapisu, że zamawiający żąda kosztorysu sporządzonego metodą szczegółową. Co teraz robić?
Z góry dziękuję za pomoc.

2 (edytowany przez Marcel 2015-04-02 12:22:23)

Odp: pytania

1. Tak.
2. To zależy co jeszcze wynika i kiedy uprawnienia zostały zdobyte, w razie niepewności - wyjaśnienia lub uzupełnienie.
3.  jak wystarczy wam dowód w postaci pisemnego zobowiązania to ok, decyzja należy do was, na pierwszy rzut oka zdaje się że jest ok.
4. W takim razie wezwanie do uzupełnienia, jak wskazał osobę to wiadomo że będzie uczestniczył, przecież doradztwo w grę tutaj nie wchodzi.
5. Jest ok., zostawić.
6. Jeżeli nie wymagaliście wprost szczegółowego to musicie przyjąć również uproszczony.

3

Dziękuję za odpowiedzi,
Odnośnie 2. Uprawnienia są wydane w 1992 roku. Wykonawca wpisał nr uprawnień.

4

1. Nie muszą
2. Uznać przecież przedmiotem są sieci więc je ma ( i tylko winny być sieci! o ile nie są wykonywane instalacje wew.)
3. plac budowy i dostawcy jak się to ma do doświadczenia w wykonywaniu sieci kan i wodoc. ?  bo chyba taki był wymóg
4. winien złożyć dokumenty
5.nie
6. kosztorys ślepy to nic innego jak kosztorys szczegółowy tylko nie wypełniony - dał uproszczony to już do Waszego uznania - inni by odrzucili ( my pozostawiamy dowolność bo moim zdaniem nie wolno narzucać)

5

co do 4 ja mam spore wątpliwości.

Jaki niby jest udział podmiotu w realizacji gdy oddaje do dyspozycji osobę ?
Wg mnie - żaden.Odpowiedzialny jest, ale udziału nie bierze wg mnie i dokumentów bym jednak nie żądał.

6

ab123 napisał/a:

4. ..............Przestawił ponadto zobowiązanie podmiotu trzeciego. W zobowiązaniu jest mowa, że podmiot trzeci zobowiązuje się w sposób nieodwołalny, że w przypadku wybrania oferty za najkorzystniejszą odda zasoby własne w zakresie pełnienia funkcji kierownika budowy. ............

To przesądza o tym że korzysta z podmiotu trzeciego i będzie brał udział.

7

Marcel wybacz, ale ja tu udziału nie widzę, a jedynie zobowiązanie do oddania zasobów.

8

Ale ja patrzę na treść zobowiązania wink

9

Odnośnie 6. ...a może jakaś podstawa ewentualnego odrzucenia tych ofert? Szef od razu chce te oferty odrzucić, a ja chce mieć pewność... bo w końcu nie było jasno napisane kosztorys szczegółowy, choć wiadomo, że ślepy jest szczegółowym kosztorysem. Ale kilku wykonawców złożyło jednak uproszczone kosztorysy, więc to daje do myślenia.

10

Nie ma podstawy, tak na marginesie do SIWZ powinien być przedmiar robót który jak ma wyglądać wynika z rozporządzenia, a takie coś jak kosztorys ślepy nie istnieje (ktoś kiedyś mi powiedział że ślepy to może być co najwyżej kosztorysant ! smile.  W kosztorysie ślepym też masz pozycje z obmiarem, więc jeśli w SIWZ nie było wyraźnie napisane że żądasz kosztorysu szczegółowego to każdy z Wykonawców dołączając kosztorys uproszczony wykaże ci że wycenił pozycje zawarte w kosztorysie ślepym i będzie miał rację. A nie możesz teraz zażądać uzupełnieni o kosztorys szczegółowy ponieważ nie jest to dokument który możesz uzupełniać.
Sposób przygotowania kosztorysu który ma być załączony do oferty powinien być opisany w SIWZ bo nie ma teraz obowiązujących przepisów dla kosztorysu ofertowego zarówno w formie szczegółowej jak i uproszczonej i tak naprawdę każdy może ci złożyć różne kosztorysy np. z użyciem KNR dla każdej pozycji , a ktoś inny wszystkie pozycje może wycenić jako kalkulacje własne. I bez obostrzenia z Twojej strony każdy będzie miał rację.

11

G5 ma rację oprócz tego ,że "kosztorys ślepy" istnieje i istniał jest to po prostu gotowiec który uzupełnia się o ceny  , sprzętu i robocizny oraz narzuty
KNR = y nie są obligatoryjne a normy przedotopowe , a ab123 narzuca sposób obliczania ceny zamieszczając taki dokument

12

Kosztorys ślepy nie istnieje formalnie - tylko zwyczajowo - G5 ma rację wink
Co do 5, działalność wykonawcy obchodzi Cię jedynie w stosunku do OC lub działalności reglamentowanej. W innym przypadku nie ma znaczenia jaką ma wpisaną działalność.
Ad/4 - to jest dysponowanie bezpośrednie - zostaw w spokoju.
Ad/6 - musisz sam zadecydować, ale skłaniam się do stanowiska G5.

13

Ad.4 jak traktować jak handel ludźmi hahaha a tak poważnie miałaś zapisy w siwz to ich się trzymaj a nie podpowiedzi
jak masz zobowiązanie podmiotu udostępniającego to musisz mieć tak jak napisałaś dokumenty i tyle nikt Ci głowy nie urwie ,że wezwiesz do uzupełnienia a nie wezwiesz to będziesz się tłumaczyć .. przed smutnymi panami

14

Jeśli chodzi o kosztorys ślepy to rzeczywiście jeśli się go zamieszcza (a nie powinno się bo wg obowiązujących przepisów przedmiot zamówienia opisuje się min przedmiarem robót nie kosztorysem ślepym) to od razu narzuca się stosowanie konkretnych katalogów i zawartych w nich narzutów ale tylko w przypadku że żądasz kosztorysu szczegółowego bo jeśli napisałeś że żądasz kosztorysu to go dostałeś a to że jeden w wersji szczegółowej a drugi w uproszczonej to wina złego opisu w SIWZ. I wydaje mi się że jeśli odrzucisz kogoś na tej podstawie to przy odwołaniu ma duże szanse w KIO.
PS.
Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt! smile

15

Czytam jeszcze raz w siwz, a w niej, że wykonawca ma dołączyć kosztorys ofertowy opracowany  ściśle wg wzoru (kosztorys ślepy). Szef nadal się upiera, żeby odrzucić... jak go jeszcze przekonać? Jeszcze to przemawia, żeby nie odrzucać, że na 6 wykonawców, tylko jeden złożył szczegółowy...

16

A polecam ten wyrok, bo sytuacja była analogiczna KIO 2241/12.