1

Temat: zamówienie uzupełniające

Ogłoszone mieliśmy dwa przetargi, pierwszy na zaprojektowanie przydomowych oczyszczalni, a drugi na wybudowanie. W obu przypadkach przewidywaliśmy w siwz udzielenie zam. uzupeł. Chcemy  teraz udzielić zamówień uzupełniających. Czyli powinnam najpierw podpisać umowę na zaprojektowanie, a potem na wybudowanie? Dobrze myślę, prawda?
Mój szef jest innego zdania, chce udzielić firmie, która buduje zam. uzupeł. na projekt i na wybudowanie.

2

Odp: zamówienie uzupełniające

po podpisaniu umowy podstawowej, mozna podpisac umowe na zam. uzupelniajace czy to na roboty czy na projekt, jesli takowe sie pojawily juz

3

Moim zdaniem najpierw na  projekt, a potem na wybudowanie.

4 (edytowany przez Marcel 2015-04-08 12:56:17)

Jeżeli potrzebny jest projekt to wiadomo że to w pierwszej kolejności a następnie r.budowlane.
Czyli dobrze myślisz.

5

no nie bo były rozdzielone najpierw usługa potem rb , miałby rację gdyby to było zam. w formule projektuj -buduj

6

A czy muszę mieć w ogłoszeniu o zamówieniu wpisaną ilość procentową zam. uzupełniającego? W ogłoszeniu wpisałam, że  zamawiający przewiduje udzielenie zam. uzupeł.  zgodnie z art. 67 ust. 1 pkt 9.  W oszacowaniu miałam, że zamawiający przewiduje udzielenie zam. uzupeł. do wysokości 50% zam. podstawowego. Czy takie zapisy wystarcza, żeby właśnie udzielić zam. uzupeł. do wysokości 50%?

7

Jak nie masz konkretnie w SIWZ to trzeba trzymać się wartości max. z ustawy i tyle.

8

50% czy do 50 bo to różnica

9

zam.100 000 to zam.uzup.max 50000 netto

10

Zamówienie uzupełniające poniżej 30000 euro, czy mogę zastosować ustawę pzp pomimo, że jest poniżej progu?

11

tzn. bo nie rozumiem? wysylasz zaproszenie do negocjacji i wzór umowy i tyle, negocjujesz, rotokól z negocjacji , Umowa , protokól uzp i ogłoszenie o zawarciu umowy i to dla mnie koniec

12

Ja nie stosuje ustawy jeżeli jest poniżej 30 000 euro i tego bym się trzymał, a więc nie wybiegał przed szereg skoro ustawy nie stosuje się.

13 (edytowany przez jo 2015-04-13 12:04:01)

Myśle ze trzeba osobno najpierw usługi w wykonawca usługi a potem na roboty budowlane z drugim wykonawćą
ja profilaktycznie wszystko uzupełnijące i dodatkowe ogłaszam nawet te poniżej 30 tyś 
jak na roboty budowlane mam uzupełnijące 2 umowy po powiedzmy 100 tyś każda osobno jest poniże progu ale razem powyżej ale chyba to sa odrębne umowy więc nie mudszę ichj łaczyć

14

właśnie, niektórzy twierdzą, że jeżeli wartość jest poniżej progu należy również stosować ustawę, gdyż to jest zamówienie z wolnej ręki. Czy dla umowy poniżej progów mogę zastosować np. zmiany w umowie itp.

15

to jest zamówienie z 67 a nie 4.8.

16

Czy w tym razie w umowie dla zamówienia poniżej 30000 euro mogę zastosować zabezpieczenie i zmiany w umowie.

17

moim zdaniem do 30 tyś robisz co chcesz bierzesz co chcesz chyba że wewnętrzny regulamin jednostki to reguluje

18

myszy1953 napisał/a:

Jest z 67 ale i z 4.8 wink

19

hipotetycznie rb 500 tyś wartrość szacunkowa 600 netto tyś 1 uzupełnijąca 140 brutto, 2 uzupełnijące 140 brutto to ogłoszeń nie trzeba?? w siwz uwzględniono uzupełnijące do 50 %

20

ab123 napisał/a:

Czy w tym razie w umowie dla zamówienia poniżej 30000 euro mogę zastosować zabezpieczenie i zmiany w umowie.

Nie słuchaj jeżeli zlecasz jako uzup. z art.67 to musisz przestrzegać ustawy pzp
Ponieważ są to zamówienia tożsame (mam nadzieję) to umowa na zam. uzupełniające jest b. podobna do tej podstawowej często zleca się te zam. w czasie trwania zam. podstawowego to zabezpieczenia nie bierzemy bo często umowa ta kończy się w tym samym czasie co  podstawowa . Jeżeli zamówienie zlecane jest np. po roku to zabezpieczenie jest pobierane.

21

Marcel napisał/a:
myszy1953 napisał/a:

Jest z 67 ale i z 4.8 wink

Nie zgadzam się jego wartość jest mniejsza niż 30 tysięcy euro ale jest to zamówienie uzupełniające

22

Umowa obowiązywała do sierpnia 2014 roku, czyli mogę zabezpieczenie zastosować. Umowa będzie praktycznie tożsama. Tylko zastanawiałam się nad zabezpieczeniem, zmianami umowy.

23

coś takiego znalazłem
http://www.noweprzetargi.pl/page/2/3449/jozef_edmund_nowicki_zamowienia_dodatkowe_i_uzupelniajace_8230_pozostale_informacje.html

24 (edytowany przez bipi 2015-04-14 08:25:03)

Nawet UZP twierdzi, że jeśli zamówienie (uzupełniające czy dodatkowe) nie przekracza 30 kOjro, to Pzp się nie stosuje.

25

A więc sprawa jest jasna smile