1

Temat: Data uzupełnionego oświadczenia dla podmiotu trzeciego

Taki problemik:
Wykonawca przedstawił zobowiązanie podmiotu trzeciego do oddania do dyspozycji wiedzy i doświadczenia.
Wezwałem do wyjaśnień jaki będzie sposób wykorzystania tych zasobów.
W odpowiedzi otrzymałem, że podmiot trzeci będzie podwykonawcą.
Wezwałem więc do uzupełnienia dokumentów podmiotowych dla podmiotu trzeciego.
Otrzymałem dokumenty, jednakże oświadczenia o braku podstaw do wykluczenia podpisane z datą bieżąco, a treść taka jak we wzorze czyli : "... oświadczamy, że nie podlegamy wykluczeniu z postępowania "nazwa" w związku z okolicznościami, o których mowa w art. 24.1 pzp .........".

Jest problem prawda ?

2

Odp: Data uzupełnionego oświadczenia dla podmiotu trzeciego

Ano jest problem, bo nie potwierdzono warunku w TSO.

3

Z jednej strony tak. Z drugiej dokumenty (zus, us, krk, wpis do ewid. ) potwierdzają, że nie podlega wykluczeniu w terminie TSO.
Co radzicie?

ps. zastanawiam się, czy na przyszłość, tworząc wzory załączników do siwz, nie dałoby się wprowadzić od razu zapisu, który potwierdzałby spełnianie warunków w TSO, niezależnie od daty podpisania oświadczenia.

4

Jak najbardziej dodatkowy zapis będzie ok.

5

Marcel, np. : Oświadczamy, iż na dzień składania ofert tj. xx.xx.xxxx nie podlegamy wykluczeniu, itp ?
I taki wzór od razu do siwz dawać, niezależnie czy złożą w ofercie czy w wyniku uzupełnienia będzie ok?

A co z obecną sytuacją ? Wykluczyć, czy uznać na podstawie pozostałych dokumentów, które są niejako dowodami do oświadczenia ?

6

Arek1980 napisał/a:

A co z obecną sytuacją ? Wykluczyć, czy uznać na podstawie pozostałych dokumentów, które są niejako dowodami do oświadczenia ?

Patrząc logicznie, jak masz inne dokumenty świadczące że nie podlega wykluczeniu to bym uznał, gorzej z samymi przepisami, patrząc literalnie.