1

Temat: Opis przedmiotu zamówienia

Witam, przetarg przeprowadzony, wykonawca wybrany (dostawa materiałów promocyjnych, finansowane z UE) podczas realizacji zamówienia okazało się ze wykonawca nie jest w stanie umieścić odpowiednich napisów na materiałach - generalnie chodzi o wymiar nadruku. Jako przyczynę podaje brak możliwości technicznych (nasz minimalny wymiar wg. SIWZ to 6x10 ich 5,8x8, nasz 10x10 ich 7,3x10) oraz co gorsza okazało się że jeden z produktów wg, SIWZ winien mieć nadruk na rzepie ale nie jest to w ogóle możliwe.
Moje pytanie:
1. Czy możemy przyjąć tłumaczenia Wykonawcy iż pewne nadruki są nie możliwe technicznie?
2. Czy możemy odstąpić od zapisów SIWZ u zmiany uznać jako nie istotne?
2. Czy skoro wiedzieli o zapisach SIWZ winni wykonać wg zaleceń, bądź na etapie przygotowania oferty zapytać Zamawiającego ?

Nie wiem co zrobić są to pieniądze znaczone, więc trzy razy należy się zastanowić, a ponadto prawo zamówień publicznych
Bardzo proszę o pomoc

2

Odp: Opis przedmiotu zamówienia

Składając ofertę nie wiedział, że nie jest to technicznie wykonalne? Na stronie UZP jest dostępna publikacja dot. kontroli zamówień dofinansowanych z 2014 r. Radzę przejrzeć i się zastanowić. Czy te zmiany są nieistotne, to już sami musicie wiedzieć. Być może gdyby zapisy SIWZ nie obejmowały nadruku na rzepach, to przystąpiłoby do postępowania więcej wykonawców? Też trzeba to przemyśleć, czy postępowanie nie jest obarczone błędem i czy nie lepiej byłoby odstąpić od umowy, bo wbrew pozorom w zależności od tego co nadrukowujesz, rozmieszczenie ma czasami bardzo istotne znaczenie.

3

Odp: Opis przedmiotu zamówienia

Zrobiłbym chyba tak, jak sugeruje Katiqq a tłumaczenia, że Wykonawca nie jest w stanie wykonać technicznie części zamówienia schowałbym głęboko... Przecież złożył ofertę na konkretny, opisany w siwz przedmiot (chyba, że to Zamawiacz dał d...y i nie opisał) i oświadczył, że to zrobi za określoną kwotę. Zastanawiam się tylko jaką formę rozwiązania umowy przyjąć, bo dla mnie to jest odstąpienie z winy Wykonawcy...