Temat: Przedłużenie terminu składania ofert
czy zamawiający sam bez wniosku wykonawcy może przedłużyć termin składania ofert?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Ogłoszenia → Przedłużenie terminu składania ofert
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
czy zamawiający sam bez wniosku wykonawcy może przedłużyć termin składania ofert?
Tak
ustawa wskazuje że jeśli zmienię treść ogłoszenia lub siwz a ja nie będę zmieniać tych dokumentów i mogę bez przeszkód przedłużyć termin? macie może jakiś wyrok w podobnej sprawie czy jakąś opinie?
Przeczytaj 38.4 i wszystko jasne. Po co Ci wyrok???
można można śmiało
Sygn. akt: KIO 898/13
Szanowna Pani Marszałek! Odpowiadając na zapytanie pana posła Tomasza Makowskiego (znak: SPS-024-6528/14) w sprawie nieprawidłowości w działalności Polskiej Agencji Żeglugi Powietrznej, uprzejmie informuję, co następuje.
oraz
?zamawiający nie musi wykazywać szczególnej sytuacji związanej z postępowaniem, w wyniku której musiałby dokonać zmiany SIWZ. Obecne sformułowanie ?w uzasadnionych przypadkach? oznacza, iż można dokonywać zmian zawsze, kiedy wymaga tego należyta staranność w przeprowadzeniu postępowania"1-1. Ponadto powodem modyfikacji SIWZ ?może być nieprzewidziana zmiana potrzeb zamawiającego, którą może on uwzględnić, nie zmieniając przy tym zapisów SIWZ, w sposób, który powodowałby zmianę kwalifikacji zamówienia"2) oraz ?ponieważ przepisy nie stawiają żadnych barier w tym zakresie, można przyjąć, iż praktycznie każda potrzeba zmiany SIWZ będzie uzasadniona i trudno będzie czynność jej zmiany podważyć, twierdząc, że nie zachodził uzasadniony przypadek"3).
przedłużyłam termin składania ofert do 6 maja. Pierwotny termin otwarcia był 29 kwietnia, 27 kwietnia wpłynęły pytania, chce na nie odpowiedzieć czy mogę dzisiaj udzielić odpowiedzi? jest już po pierwotnym otwarciu a przed przedłużonym
Pewnie że możesz, a nawet musisz skoro są zasadne.
jeżeli opłynęła połowa terminu pierwotnego to nie musisz chyba że ważna sprawa więc lepiej odpowiedzieć trzeba jednak pamiętać o art 38 ust 1 a konkretnie o terminach odpowiedzi
czyli tak jakby zapominam o pierwotnym składaniu ofert do 29 kwietnia i mogę udzielić odpowiedzi najpóźniej na dwa dni przed terminem składania ofert
Tak, trzeba kierować się dobrem danego postępowania i osiągnięciem pożądanego rezultatu.
dzięki za odpowiedz
czyli tak jakby zapominam o pierwotnym składaniu ofert do 29 kwietnia i mogę udzielić odpowiedzi najpóźniej na dwa dni przed terminem składania ofert
Jeżeli wniosek o wyjaśnienie treści specyfikacji istotnych warunków zamówienia wpłynął
po upływie terminu składania wniosku, to może odpowiedzieć nawet na godzinę przed upływem tso.
faktycznie literalny zapis ustawy tak mówi natomiast ja zawsze jednak staram się dwa dni dać na zapoznanie sie z odpowiedzą lub nie odpowiadam
Eliza09 napisał/a:czyli tak jakby zapominam o pierwotnym składaniu ofert do 29 kwietnia i mogę udzielić odpowiedzi najpóźniej na dwa dni przed terminem składania ofert
Jeżeli wniosek o wyjaśnienie treści specyfikacji istotnych warunków zamówienia wpłynął
po upływie terminu składania wniosku, to może odpowiedzieć nawet na godzinę przed upływem tso.
Oczywiście przedłużenie tso nie wydłuża terminu na składanie wniosków wszystkie już są po terminie i tak jak MIRAS
- złośliwy zamawiający nękany pytaniami tak zrobi "2 godziny przed" ale nie polecam kij ma dwa końce
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Ogłoszenia → Przedłużenie terminu składania ofert
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc