1

Temat: Plan zamówień łączyć czy nie łączyć

Posiadamy w Planie pozycje usługi biur podróży i w tej pozycji zaPlanowana i wykonana kwota wynosi 71tys. w dniu wczorajszym komórka organizacyjna złożyła wniosek na wyjazd za 30tys. - łączna kwota wynosi już 101tys. więc przeprowadzam postępowanie poniżej 30 tys. euro według własnego regulaminu.

Ale w dniu dzisiejszym dowiedziałem się, że ośrodek przystąpił do drugiego etapu realizacji projektu w którym to już zostało wydane 71 tys. i Planuje kolejne wydatki w kategorii usług biur podróży ale nie wie jeszcze jaka kwota będzie na to przeznaczona ponieważ będzie to wynikać z diagnozy potrzeb uczestników, ale wsparcie dla uczestników musi jeszcze zostać zaakceptowane przez instytucję od której dostajemy pieniądze na realizację projektu (pieniądze z projektów UE).

Więc moje pytania i wątpliwości:
1. czy mogę przeprowadzić postępowanie na które złożono mi wczoraj wniosek w postępowaniu poniżej 30 tys. euro?
2. Wprowadzić do Planu w terminie późniejszym kwotę jaką przeznaczymy dodatkowo na usługi biur podróży i jak wyjdzie, że należy zrobić postępowanie powyżej 30 tys euro to się takie przeprowadzi?
3. czy ewentualne kontrole zaakceptują takie podejście zamawiającego, i nie stwierdzą, że zostało to zrobione w celu nie stosowania ustawy?

2

Odp: Plan zamówień łączyć czy nie łączyć

IMO skoro na ten moment wydatki są poniżej 30 tys ?, to postępujesz właściwie. Kwestia zweryfikowania jakie obowiązki narzuca program, z którego otrzymujesz dofinansowanie.
Jak wejdą do budżetu następne pieniążki, to dokonasz zakupu zgodnie z ich wartością.
Kontrole zaakceptują jeśli będą widziały, że w chili wydatkowania tych 30 tys zł nic nie wiedziałeś/aś o kolejnych planowanych wydatkach.

3

Aneks do umowy o dofinansowanie został podpisany w kwietniu i te pieniądze mamy już przyznane i są one w budżecie jednostki ale nie jest jeszcze dokonany ostateczny podział środków, bo to będzie wynikało z diagnozy potrzeb uczestników. I dlatego mam wątpliwości.

4

To nie wiem czy zdiagnozowanie potrzeb uczestników będzie przemawiało na korzyść dokonania zakupu w procedurze do 30 tys. ? w tej chwili. Nie masz zupełnie żadnego rozeznania?
Kwestia udowodnienia, że zamówienie na 30 tys zł należało wykonać natychmiastowo bez czekania na zdiagnozowanie potrzeb i ewentualne oszacowanie razem obu zamówień może być kłopotliwa. Pamiętajmy, że pieniądze UE.