1

Temat: Wynagrodzenie kosztorysowe

Czy przy wynagrodzeniu kosztorysowym wymagane jest żądanie kosztorysu na etapie składania ofert, czy wystarczy, że wykonawca złoży kosztorys ofertowy przed podpisaniem umowy?

2

Odp: Wynagrodzenie kosztorysowe

Jak nie zażądasz to skąd będziesz wiedziała czy wycenił wszystkie pozycje i takie same ilości jak masz w kosztorysie?

3

Ale gdzie jest napisane, że muszę żądać?
Żądam przed podpisaniem umowy, a cena z kosztorysu ofertowego musi być identyczna jak cena oferty. Wtedy sprawdzam kosztorys, wszystkie pozycje i kosztorysy zawsze były prawidłowe.

Pytam, bo potrzebuje argumentów, że nie muszę wymagać kosztorysu do oferty.

4

Ja dla uproszczenia sprawdzania ofert przy wynagrodzeniu kosztorysowym żądam od Wykonawców kosztorysu uproszczonego a dopiero od tego który wygra postępowanie kosztorysu szczegółowego. Zawsze mniej do sprawdzenia i nie ma problemu ze stawką robocizny bo jej nie widać smile co w przełożeniu na nowe przepisy o najniższym wynagrodzeniu jest bezpieczniejsze.
Teoretycznie nie musisz wymagać kosztorysu. Tylko istniej ryzyko że Wykonawca w międzyczasie przed podpisaniem umowy obejrzy robotę którą ma wykonać i wyceni lepiej pozycje które później mogą się zwiększyć, a kwota będzie się dalej zgadzać. Ale to taka teoria bo nie wiem czy na to by wpadł. Ja jednak optuję za rozwiązaniem że od wszystkich uproszczony (brak góry papiery), a od zwycięzcy przed podpisaniem umowy szczegółowy żeby było łatwiej dalej rozliczać.

5

To jest mała robota (max 3 tygodnie prac) na ok. 250 tyś., płatność jedną fakturą.

A czy ktoś spotkał się z jakąś interpretacją, wyrokiem, czy artykułem, że nie trzeba wymagać kosztorysu na etapie składania ofert?

6

kosztorys nie jest dokumentem z rozporządzenia, poza tym nie przekraczasz progu unijnego, by żądać dokumentów.