Temat: Wynagrodzenie kosztorysowe
Czy przy wynagrodzeniu kosztorysowym wymagane jest żądanie kosztorysu na etapie składania ofert, czy wystarczy, że wykonawca złoży kosztorys ofertowy przed podpisaniem umowy?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Wynagrodzenie kosztorysowe
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy przy wynagrodzeniu kosztorysowym wymagane jest żądanie kosztorysu na etapie składania ofert, czy wystarczy, że wykonawca złoży kosztorys ofertowy przed podpisaniem umowy?
Jak nie zażądasz to skąd będziesz wiedziała czy wycenił wszystkie pozycje i takie same ilości jak masz w kosztorysie?
Ale gdzie jest napisane, że muszę żądać?
Żądam przed podpisaniem umowy, a cena z kosztorysu ofertowego musi być identyczna jak cena oferty. Wtedy sprawdzam kosztorys, wszystkie pozycje i kosztorysy zawsze były prawidłowe.
Pytam, bo potrzebuje argumentów, że nie muszę wymagać kosztorysu do oferty.
Ja dla uproszczenia sprawdzania ofert przy wynagrodzeniu kosztorysowym żądam od Wykonawców kosztorysu uproszczonego a dopiero od tego który wygra postępowanie kosztorysu szczegółowego. Zawsze mniej do sprawdzenia i nie ma problemu ze stawką robocizny bo jej nie widać co w przełożeniu na nowe przepisy o najniższym wynagrodzeniu jest bezpieczniejsze.
Teoretycznie nie musisz wymagać kosztorysu. Tylko istniej ryzyko że Wykonawca w międzyczasie przed podpisaniem umowy obejrzy robotę którą ma wykonać i wyceni lepiej pozycje które później mogą się zwiększyć, a kwota będzie się dalej zgadzać. Ale to taka teoria bo nie wiem czy na to by wpadł. Ja jednak optuję za rozwiązaniem że od wszystkich uproszczony (brak góry papiery), a od zwycięzcy przed podpisaniem umowy szczegółowy żeby było łatwiej dalej rozliczać.
To jest mała robota (max 3 tygodnie prac) na ok. 250 tyś., płatność jedną fakturą.
A czy ktoś spotkał się z jakąś interpretacją, wyrokiem, czy artykułem, że nie trzeba wymagać kosztorysu na etapie składania ofert?
kosztorys nie jest dokumentem z rozporządzenia, poza tym nie przekraczasz progu unijnego, by żądać dokumentów.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Wynagrodzenie kosztorysowe
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc