1

Temat: wpływ po terminie - ale nie udokumentowany

Witam. Mam pytanie dot. niezłego babola po stronie zamawiacza. Mianowicie termin składania ofert upływał o 12:00. Wykonawca składa ofertę po terminie ale przed terminem otwarcia. Co gorsza zamawiacz nie potwierdza godziny złożenia oferty. Co w takiej sytuacji powinien zrobić zamawiający uznać ofertę za złożoną w terminie? nie jest przecież w stanie udowodnić, że oferta wpłynęła po terminie.

2

Odp: wpływ po terminie - ale nie udokumentowany

Na ofercie powinna być data wpływu i godzina (rejestrowana w dzienniku podawczym), jeżeli tego nie ma nie ma podstawy sądzić że jest po terminie wink

3

Dzięki Marcel

4

kamyczek napisał/a:

Witam. Mam pytanie dot. niezłego babola po stronie zamawiacza. Mianowicie termin składania ofert upływał o 12:00. Wykonawca składa ofertę po terminie ale przed terminem otwarcia. Co gorsza zamawiacz nie potwierdza godziny złożenia oferty. Co w takiej sytuacji powinien zrobić zamawiający uznać ofertę za złożoną w terminie? Nie jest przecież w stanie udowodnić, że oferta wpłynęła po terminie.

Jak nie jest w stanie? Przecież piszesz: "Wykonawca składa ofertę po terminie(...)" oferta do zwrotu.

5

No tak ale w ręce wyk. ma potwierdzenie złożenia oferty z którego nie wynika że jest złożóna po terminie.

6

To że nie wynika, nie oznacza że nie została złożona po terminie. Gdybyś w sądzie został zapytany: została złożona po terminie, czy nie? To jak by była Twoja odpowiedź?

7

NIestety fizycznie odbierał ktoś inny niż ja. Więc nie wiem. Sądu nie interesuje "słyszałem" "prawdopodobnie" czyż nie tak? A czy istnieje taki pogląd czy też opinia, iż wątpliwości rozstrzyga się na korzyść wykonawcy?

8

No to są wątpliwości, czy ich nie ma. Jeżeli znajdzie się chociaż jedna osoba, która była świadkiem, że oferta została złożona po tso - to jest dowód na to, że oferta została  złożona po terminie. Dowód z zeznań świadków jest środkiem dowodowym najczęściej wykorzystywanym w postępowaniu cywilnym. Dowód ten polega na złożeniu zeznań przez osobę fizyczną wezwaną w tym celu przed sąd, w postaci oświadczeń wiedzy, w zakresie znanych jej faktów, istotnych dla rozstrzygnięcia sprawy.

9

No to chyba lepiej nie mieć wątpliwości, że po terminie. Dzięki.

10

... takich wątpliwości na pewno nie ma ten co składał ofertę. Podaruj mu raz, a następnym razem wykorzysta to przeciwko Tobie.

11

I tym mnie Miras przekonałeś.

12

e to nie dobrze powinno Cię przekonać przeświadczenie ,że złożył po terminie , przecież chyba macie miejsce gdzie ktoś te oferty odbiera od ludzi i stawia pieczątkę z datą wpływu a dodatkowo jak oferty to godzinę na ofercie i na piśmie Wykonawcy a jak nie ma pisma to trudno, ponadto Zamawiający nie musi oprócz dostaw kurierskich przyjmować takich ofert