1

Temat: Pytania do SIWZ

Witam, w związku z ogłoszonym SIWZ otrzymałam maila od jednego z wykonawców, że nie uwzględniłam ostatniej zmiany prawnej. Mail nie ma formy Pytania tylko stwierdzenia mojej omyłki. Czy mogę odpowiedzieć na niego jak na pismo i napisać że zmienię SIWZ i uwzględnię sugestie. Czy mam to potraktować jako Pytania do SIWZ ?

2

Odp: Pytania do SIWZ

ja bym potraktował jako zapytanie do siwz

3

jak jo
a o jaka zmiane chodzi?

4 (edytowany przez jo 2015-06-08 07:40:12)

a jeżeli ma rację to modyfikacja siwz i jeżeli jest potrzeba ogłoszenia

5

Można jako zapytanie ale bardziej pasuje to do informacji o nieprawidłowościach w postępowaniu (art. 181).
Ja bym jednak potraktował jako pytanie i zrobił zmianę w SIWZ. W przypadku art 181 w protokole należy wykazać środki ochrony prawnej jakie pojawiły się w postępowaniu.

6

czy art 181 może dotyczyć też  treści SIWZ??

7

Jak by nie patrzeć, jedno z drugim jest powiązane.

8

No teraz to już inny wykonawca wniósł odwołanie do KIO wobec specyfikacji.
Zawiadamiam teraz innych wykonawców i przekazuję kopię odwołania. Co mam napisać że przekazuję odwołanie i wzywam do przystąpienia do postępowania odwoławczego czy też zacytować art. 185 ust. 2 ?

9

z 186.2 nie chcecie go uwzględnić??

10

Tak chcemy uwzględnić. Ale teraz zawiadamiam innych wykonawców o odwołaniu. Piszę że wpłynęło odwołanie ale muszę chyba napisać że mogą przystapic do postępowania odwoławczego. czy wystarczy napisać że wzywam do przystapienia.
I co dalej, czekać aż przyjdzie coś z KIO dopiero wtedy 186.2 czy kiedy, pomóżcie bo stresa złapałam smile

11

a o jaką zmianę w ogóle chodzi ?

12

Zarzucono mi że cena jest jedynym kryterium. Pytanie czy 5% za doświadczenie w przetargu na ochronę wystarczy ?
Drugi zarzut to art. 142 ust 5 dot. zmiany wynagrodzenia wykonawcy. To oczywiście poprawię w siwz.

13

To nie jest usługa powszechnie dostępna u ustalonych standardach jakościowych więc cena 100% odpada, 5% doświadczenia już pasuje.

14

Dzięki Marcelu, serdecznie  pozdrawiam smile

15

Jeszcze jedno pytanie: czy zamawiajacy nie może zażądać od wykonawcy wykazu pracowników ochrony, którzy będą uczestniczyć w zamówieniu  wraz z ich zaświadczeniami o niekaralności z KRK  ? To naruszenie ustawy ?

16

Możesz tylko wykaz osób z informacjami! (nie dokumentami) na temat ich kwalifikacji wykształcenia itp. Zaświadczeń nie możesz żądać do oferty (ale możesz np. w umowie zastrzec termin 2 dniowy na dostarczenie tych zaświadczeń).

17

Dzięki Bipi.

18

tylko zastrzeż odsetki karne za niedostarczenie zaświadczeń bo inaczej będą problemy z wyegzekwowaniem

19

Czy zamawiajacy może zastrzec w SIWZ żeby grupy interwencyjne były wykonawcy a nie zlecane podwykonawcy ?
Czy jak zawiadomiłam już uczestników postepowania ze wpłynęło odwołanie do KIO a dzisiaj kolejny wykonawca przysłał pytania to czy jego też mam powiadomić o tym odwołaniu do KIO ?

20

1. Tak
2. ???

21 (edytowany przez marta566 2015-06-10 08:01:17)

Pytanie 2: zgodnie z art. 185 ustawy zawiadomiłam wczoraj uczestników postepowania że jeden z wykonawców odwołał się do KIO na zapisy w SIWZ.  Bo rozumiem że na tym etapie to uczestnikami sa ci którzy przysłali pytania do SIWZ ? Dzisiaj wpłynęły pytania od całkiem nowego wykonawcy. czy jemu też musze przekazać kopię odwołania ?

22

a tego odwołania nie zamieszcza się na stronie??

23 (edytowany przez marta566 2015-06-10 09:31:56)

Zamieściłam, od razu. Czy to wystarczy ? Tzn zamieściłam Odwołanie na stronie ale nie dopisałam adnotacji że wyzywam wykonawców do przyłączenia się do postępowania odwoławczego. Czy powinnam tak zrobić ?