1

Temat: problem z ofertami

Właśnie badam oferty i mam kilka dylematów ;-) pomóżcie proszę:
1. Jeżeli wymagane referencje nie spełniają naszych oczekiwań to co powinnam zrobić? Żądać wyjaśnień?
2. Jeżeli wykonawca polega na doświadczeniu innej firmy X (wykazał refrencje wystawione na firmę X to winien do oferty dołączyć pisemne zobowiązanie firmy X. Tak też zrobił tyle że bez podpisu firmy X. Co z tym fantem? Może uzupełnić?
3.Czy oświadczenia z art. 22 i 24 muszą być wystawione na dzień składania ofert. jeżeli są na dzień 9 czerwca a składanie ofert było na 10 czerwca. czy jest ok?
4.Jeżeli do oferty dołączone są 2 kosztorysy ofertowe a wykonawca źle zsumował te kosztorysy i wpisał błędnie cenę netto (brutto się zgadza) to mogę sama poprawić kwotę netto (mogę się oprzeć na kosztorysach)?
5. Jeżeli do oferty został dołączony "przeterminowany" starszy niż 6 m-cy KRS to żądam uzupełnienia o aktualny?
6. Jeżeli żądaliśmy wykazania kierownika budowy a wykonawca jedynie wykazał że takiego posiada ale bez imienia i nazwiska - czy tak może być?

Będę Wam bardzo wdzięczna za odpowiedzi
życzę miłego dnia

2 (edytowany przez Marcel 2015-06-11 08:00:24)

Odp: problem z ofertami

1. Jeżeli nie spełniają warunków to wezwać o uzupełnienie, lub wyjaśnić, wszystko zależy od tego czy są wątpliwości do istniejących informacji czy też wprost ich brakuje.
2. Pisemne zobowiązanie podlega uzupełnieniu.
3. Jest ok.
4. Tak, błędne sumowanie podlega poprawienie - jako rachunkowa.
5. Wezwanie do uzupełnienia.
6. Do uzupełnienia.