1

Temat: Kto potwierdza za zgodność

Witam. Trochę zgłupiałem, bo ten par.7 pkt.1.2 rozporządzenia jest dla mnie niejasny.

1. Ofertę złożyło Konsorcjum. Dokumenty typu zus, krs, us,krk podpisał za zgodność z oryginałem odpowiednio każdy konsorcjant. Ale już referencje (jedne są od jednego konsorcjanta a inne od drugiego) podpisał już lider. Czy to jest nieprawidłowe i każdy powinien potwierdzić swoje ?

2. Podmiot trzeci użyczył wiedzy i doświadczenia oraz finansową zdolność. Referencje i opinię bankową za zgodność podpisał Wykonawca. Tu jest ewidentnie do uzupełnienia, gdyż to podmiot trzeci powinien je potwierdzić ?

2

Odp: Kto potwierdza za zgodność

1. Jeżeli lider ma umocowanie to jest ok.
2. Jest ok. może wykonawca.

3 (edytowany przez Arek1980 2015-06-12 09:46:02)

Dzięki Matrcel, 1. faktycznie dość oczywista.
Ale co do 2. to par.7.2.1 rozporządzenia mówi, że dokumenty ODPOWIEDNIO wykonawcy lub podmiotu trzeciego potwierdza za zgodność ODPOWIEDNIO wykonawca lub podmiot trzeci.

edit. znalazłem wyrok:
http://ewrip.pl/system/verdicts/pdf_documents/000/007/953/original/2013_1779.pdf?1403711947

I czy w przypadku dokumentów takich jak krs, zus, us, krk podmiotu trzeciego też mogą one być potwierdzone za zgodność przez Wykonawcę ?

4

Dokładnie mam ten sam wyrok.

5

Żeby zakończyć temat, taka sytuacja:

Oferta złożona przez Konsorcjum 3 firm, do tego 2 podmioty trzecie użyczające zasobów i biorące udział w realizacji (podmioty trzecie złożyły dokumenty podmiotowe).

Wszystkie dokumenty w ofercie będące kopiami zostały potwierdzone TYLKO przez Pełnomocnika Konsorcjum.

Jest ok ?

6

Tak, skoro to pełnomocnik, dlaczego masz wątpliwości?

7

bo jest to pełnomocnik wyznaczony przez konsorcjantów. Nie posiada on jednak pełnomocnictwa od podmiotu trzeciego do potwierdzania za zgodność z oryginałem dokumentów dotyczących podmiotu trzeciego.

8

Moim zdaniem jest ok, pełnomocnik wykonawcy, czyli potwierdza wykonawca.

9

Marcel, ale na tym pełnomocnictwie nie ma przecież podpisu podmiotu trzeciego. Wiec czy aby na pewno Wykonawca ma prawo potwierdzać za zgodność dokumenty podmiotu trzeciego ?

10

Z tego co miałem ostatnio na szkoleniu to podmioty trzecie użyczające zasobów i biorące udział w realizacji (podmioty trzecie złożyły dokumenty podmiotowe), a dokładniej ich dokumenty stanowią cześć oferty wykonawcy przez co może on potwierdzić, za zgodność z oryginałem ich dokumenty.

11

Oczywiście, zakłada się że wykonawca jest w posiadaniu lub zapoznał się z oryginałem, tak również wynika z wyroku o którym pisaliśmy wyżej.

12

Zupełnie inaczej KIO, w jeszcze świeższym wyroku (Sygn. akt: KIO 2483/13):

"Dostrzeżenia wymaga, że przepis §7 ust. 2 rozporządzenia reguluje zbiorczo dwie
grupy sytuacji. Pierwsza dotyczy poświadczania za zgodność z oryginałem dokumentów
dotyczących jednego z wykonawców wspólnie ubiegających o udzielenie zamówienia,
natomiast druga - poświadczenia dokumentów dotyczących podmiotu trzeciego. Zasada
dotycząca poświadczenia za zgodność z oryginałem jest prosta. W każdym z tych
przypadków poświadczenia dokonuje wyłącznie ta osoba, której dokument dotyczy. Zatem
jeżeli dokument dotyczy wykonawcy wspólnie ubiegającego się o udzielenie zamówienia,
poświadczenia dokonuje wyłącznie ten wykonawca, zaś w przypadku dokumentów
dotyczących podmiotów, na zasobach których wykonawca polega na zasadach określonych
w art. 26 ust. 2b ustawy, poświadczenia dokonuje wyłącznie ten podmiot. Na powyższe
wskazuje wprost użyte przez ustawodawcę dwukrotnie sformułowanie ?odpowiednio?.

13

Widać jaka jest różnorodna opinia wyroków, co skład członków to inna wykładnia, jeszcze dał bym się wciągnąć na potwierdzanie w przypadku dok. podmiotu trzeciego to już w przypadku co piszą o wykonawcach wspólnie ubiegających się to kompletna BZDURA!, przecież w przypadku konsorcjum występuje pełnomocnik.

14

Wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z dnia 2015-01-16, KIO 2708/14, KIO 2717/14, KIO 2720/14, KIO 2723/14
W przypadku uczestników konsorcjum, sposób poświadczania dokumentów może wynikać z pełnomocnictwa, o którym mowa w art. 23 ust. 2 ustawy Pzp - wymagającego złożenia pełnomocnictwa konsorcjalnego i oznaczenia jego zakresu. Odwołujący nie zarzucał, że wymienione pełnomocnictwo nie obejmuje umocowania lidera w tym zakresie do poświadczania kopii dokumentów załączonych do wniosku, w tym kopi dokumentów TIRU oraz TM.E. za zgodność z oryginałem przez p. M. G., reprezentującego spółkę Astaldi S.p.A. (lidera konsorcjum).

15

No i o tym mowa smile