1

Temat: umowa ryczałtowa na R.B a zamówienie dodatkowe

Czy zawarcie umowy ryczałtowej na roboty budowlane (zawartej w wyniku przeprowadzenia przetargu nieograniczonego) wyklucza zamówienie dodatkowe na roboty budowlane których nie można było wcześniej przewidzieć a w/w dodatkowe roboty budowlane nie były objęte zakresem umowy podstawowej  (czyli tej naszej ryczałtowej)

2

Odp: umowa ryczałtowa na R.B a zamówienie dodatkowe

Wynagrodzenie ryczałtowe nie wyklucza robót dodatkowych. Jutro ci prześlę wyrok ZA w tej sprawie

3

No to jest ciekawe, też bym chciała dostać ten wyrok - podaj sygnaturę

4

jestem trochę spózniony, ale akurat mam ten temat na tapecie, jeżeli mogę, to tez chciałbym nr sygnatury.

5

Cena ryczałtowa obejmująca określony umową  zakres prac  nie może wykluczać wykonania robót dodatkowych , ponieważ zgodnie z art.67.1.5 jest to zamówienie jak nazwa  wskazuje dodatkowe objęte nowa umową oraz ceną. Wynagrodzenie ryczałtowe reguluje art.632 KC. Sama chętnie zobaczę jakiś wyrok w tej sprawie wink

6

madziulek napisał/a:

Wynagrodzenie ryczałtowe reguluje art.632 KC.

Temat dotyczy robót budowlanych, a 632 KC to umowa o dzieło.

7

A jaki wniosek  co do meritum sprawy ? wink

8 (edytowany przez Piotrek 2007-12-04 09:43:25)

Pytanie do speców od budowlanki:
Czy umowa o roboty budowlane z wynagrodzeniem ryczałtowym obejmuje wszystkie prace niezbędne do ich prawidłowego wykonania, również te których nie można przewidzieć w chwili zawierania umowy?

9

Piotrek, nie jestem specem od budowlanki ale moim zdaniem art.67.1.5 dopuszcza możliwośc udzielenia zamówienia dodatkowego na roboty budowlane nieobjęte zamówieniem podstawowym z ceną ryczałtową. Jednak nie jestem pewna czy jakis wykonawca zgodziłby się na zapis w umowie podstawowej ,że cena ryczałtowa obejmuje także prace których nie można było przewidzieć na etapie zawierania umowy smile napewno musi obejmować te, które sa niezbędne do prawidłowego wykonania zamówienia.

10

jeżeli umowa zawarta jest o dzieło to musi ono być kompletne w sensie przeznaczenia, czyli po wykonaniu dopuszczone zostanie do użytkowania, zgodnie z przeznaczeniem.

11

madziulek napisał/a:

Sama chętnie zobaczę jakiś wyrok w tej sprawie

Wyrok z 5.04.2006 r. UZP/ZO/0-947/06 (jeżeli ktoś ma dostęp to Rzeczpospolita z 6 czerwca 2006)

12

Roboty dodatkowe mozna zlecic tylko wtedy, gdy nie były one ujęte w dokumentacji projektowej, czyli takie, których nie mozna było przewidzieć na etapie realizacji. Musi to być zatem odrębne postępowanie i odrębna umowa. Jeżeli natomiast roboty te były pominięte przez błędnie wykonaną (przez projektanta) dokumentację, wówczas powinny być wykonane w ramach zamówienia podstawowego - bez odrębnego wynagrodzenia.

13

jacek0707 napisał/a:

Jeżeli natomiast roboty te były pominięte przez błędnie wykonaną (przez projektanta) dokumentację, wówczas powinny być wykonane w ramach zamówienia podstawowego - bez odrębnego wynagrodzenia.

Właśnie teraz mam taką sytuację. Realizujemy halę sportową z ceną ryczałtową 30 mln zł. W trakcie robót wychodzą pewne rzeczy dodatkowe np. zwiększenie średnicy zbrojenia, zwiększenie długości ściany, dodatkowe nadproże, zwiększenie grubości blachy itp. Wykonawca przychodzi teraz i mówi: wiem że jest ryczałt ale myśmy wycenili to co jest w dokumentacji. Te dodatkowe rzeczy to większe koszty, których my nie poniesiemy z własnej kieszeni. Chcemy za to pieniądze. Nie mogę im powiedzieć przecież, że projektant popełnił błędy w dokumentacji ale to wykonawca robót poniesie tego konsekwencje. Naliczyli nam juz 300 tys. zł za te dodatkowe roboty, które wychodzą dopiero teraz w trakcie realizacji. Co mogę im w takim przypadku odpowiedzieć jeżeli nie mam ani złotówki żeby cokolwiek dołożyć. Firma jest duża i sztab prawników na pewno już czeka żeby nas zaatakować.

14

To co pisze Arek to powszechny problem większości Zamawiających - powinno się kazać zapłacić za to projektantom, którzy partaczą robotę
problem polega na tym że umowa ryczałtowa nie przewiduje robót dodatkowych, zadanie należy wykonać zgodnie z dokumentację i zgodnie ze sztuką budowlaną - robota budowlana to dzieło i art. 632 jak najbardziej ma zastosowanie
umowy na RB są szczególnym rodzajem umów o dzieło dlatego mają dodatkowo szczegółowe uregulowania w kolejnym dziale

15

danaug napisał/a:

robota budowlana to dzieło i art. 632 jak najbardziej ma zastosowanie
umowy na RB są szczególnym rodzajem umów o dzieło dlatego mają dodatkowo szczegółowe uregulowania w kolejnym dziale

Nie wchodząc w meritum, sprostuje tylko pewną nieścisłość:
Roboty budowlane były traktowane jak dzieło do roku 1964. Odkąd uchwalono kodeks cywilny, RB uregulowane są w innym tytule i stanowią odrębny, równorzędny typ umowy.

16

No dobrze, ale jak podejść do tematu (przy cenie ryczałtowej) wynagrodzenia za dodatkowe roboty, których nie było w dokumentacji, a wykonawca musi je w trakcie realizacji wykonać. A właśnie przyszedł po 300 tys. zł

17

zastanawiam sie nad tym czy wykonawca przegladajac wcześniej ten projekt nie wnosił żadnych zastrzeżeń ani zapytań?

18

Wykonawcy, bo nie tylko ten który wygrał, zadawali sporo pytań i otrzymywali wyczerpujące wyjaśnienia. Pewne rzeczy były modyfikowane, ale teraz na etapie realizacji wyszły dodatkowe rzeczy, które nie były ujete w dokumentacji, a więc wg wykonawcy przez nich nie wycenione. No i pasztet delikatnie mówiąc.

19

skoro pytali  to znaczy ,że były jakies niejasności w projekcie ale przecież otrzymali wyjaśnienia więc powinni trzymać sie ceny ryczałtowej i art 632 KC no chyba ,że zaszły przesłanki do zastosowania art.67.1.5

20

madziulek napisał/a:

skoro pytali  to znaczy ,że były jakies niejasności w projekcie ale przecież otrzymali wyjaśnienia więc powinni trzymać sie ceny ryczałtowej i art 632 KC no chyba ,że zaszły przesłanki do zastosowania art.67.1.5

Dobre! big_smile

21

tak??? wink czyżby znowu ten art 632.1 KC ? smile

22

madziulek napisał/a:

tak??? wink czyżby znowu ten art 632.1 KC ? smile

To też.
Ale przede wszystkim konkluzja: będzie padało albo nie. big_smile