jacek0707 napisał/a:Jeżeli natomiast roboty te były pominięte przez błędnie wykonaną (przez projektanta) dokumentację, wówczas powinny być wykonane w ramach zamówienia podstawowego - bez odrębnego wynagrodzenia.
Właśnie teraz mam taką sytuację. Realizujemy halę sportową z ceną ryczałtową 30 mln zł. W trakcie robót wychodzą pewne rzeczy dodatkowe np. zwiększenie średnicy zbrojenia, zwiększenie długości ściany, dodatkowe nadproże, zwiększenie grubości blachy itp. Wykonawca przychodzi teraz i mówi: wiem że jest ryczałt ale myśmy wycenili to co jest w dokumentacji. Te dodatkowe rzeczy to większe koszty, których my nie poniesiemy z własnej kieszeni. Chcemy za to pieniądze. Nie mogę im powiedzieć przecież, że projektant popełnił błędy w dokumentacji ale to wykonawca robót poniesie tego konsekwencje. Naliczyli nam juz 300 tys. zł za te dodatkowe roboty, które wychodzą dopiero teraz w trakcie realizacji. Co mogę im w takim przypadku odpowiedzieć jeżeli nie mam ani złotówki żeby cokolwiek dołożyć. Firma jest duża i sztab prawników na pewno już czeka żeby nas zaatakować.