1

Temat: Wyjaśnienia po terminie, zmiana zobowiązania przez Wykonawcę

Kilka trudnych dla mnie spraw:

1. Wykonawca wezwany do wyjaśnień (forma dowolna w terminie do 18.06) oraz do uzupełnień (forma pisemna w terminie do 19.06) składa wszystko razem w formie pisemnej w dniu 19.06. Wyjaśnienia dot. sposobu wykorzystania zasobów, o których mowa w zobowiązaniu podmiotu trzeciego.
Wziąć te Wyjaśnienia pod uwagę czy co zrobić? Bo gdyby uzupełnił po terminie to jasna sprawa, a jak to wygląda jeśli chodzi o Wyjaśnienia?

2. Wykonawca załączył do oferty 3 zobowiązania różnych podmiotów do udostępnienia osób, ze wskazaniem, że podmioty te będą brać udział w realizacji zamówienia. Wezwany do uzupełnienia dokumentów podmiotowych dot. podmiotów trzecich załączył je w zakresie 2 podmiotów. Co do trzeciego napisał, że nie zdołał się z podmiotem skontaktować, a poza tym, w zobowiązaniu błędnie wskazano udział tego podmiotu w realizacji zamówienia, gdyż miało się to odbyć wyłącznie na zasadzie udostępnienia pracownika tej firmy.
Co mam do cholery z tym zrobić ? Wezwać do uzupełnienia o prawidłowe zobowiązanie, w którym określą, że podmiot ten nie będzie brał udziału w realizacji zamówienia ?

3. Czy mogę udostępnić pisma dot wyjaśnień, uzupełnień jednemu z Wykonawcy przez wyborem najkorzystniejszej oferty?
W ustawie jest napisane, że oferty udostępniamy od otwarcia ofert, a załączniki do protokołu po wyborze oferty lub unieważnieniu.
Czy pisma pomiędzy W i Z dot wyjaśnień, uzupełnień należy traktować jako dalszą część oferty czy jako załączniki do protokołu ?

2

Odp: Wyjaśnienia po terminie, zmiana zobowiązania przez Wykonawcę

1. Wyjaśnienia wpłynęły po terminie i nie można ich uznać, trzeba oceniać na zasadach pierwotnie złożonej oferty ale nie ukrywam że te po terminie mogą pomóc, co do zasady są po terminie wink
2. Uzupełnienie będzie prowadzić do zmiany oferty jeżeli wskaże że jednak podwykonawcą nie będzie, skoro nie uzupełnił będzie podlega wykluczeniu (nie widząc dok. i warunków być może da się uratować)
3. Jako załączniki do protokołu.

3

1. OK

2. Czemu traktujesz to jako zmianę oferty ? A jak dostałem w innej ofercie wykaz osób, i jednej brakowało 2 miesiąc doświadczenia to napisałem o uzupełnienie wykazu, gdyż nie spełniają warunku udziału to w odpowiedzi dali mi wykaz z INNĄ OSOBĄ i wg mnie jest ok.

3. A co powiesz chociażby na to
ftp://ftp.uzp.gov.pl/KIO/Wyroki/2013_2525.pdf

"  Nalezy  stanowczo  podkreślić,  ze  Izba  nie  podziela  stanowiska  Zamawiającego,  iz
wyjaśnienia,  tudziez uzupełnienia  wniosków  o  dopuszczenie  do  udziału  w  postępowaniu  stanowią ?inne dokumenty składane przez Zamawiającego i Wyko
nawców? , które podlegają udostępnieniu  jako  załączniki  do  protokołu  dopiero
po  wyborze  oferty  najkorzystniejszej. 
W ocenie Izby, są to de facto ?kontynuacje? wniosków o dopuszczenie, czyli wnioski i w  tym zakresie podlegają udostępnieniu zgodnie z zasadami udostępnienia wniosków, jako takich. Jednocześnie  same  wezwanie  do  wyjaśnień,  tudziez  uzupełnienia  z  uwagi  na  oczywiste powiązania,  kontekst  i  ciągłość  znaczeniową  (tzn.  aby  ocenić  odpowiedź  konieczna  jest znajomość   wezwania   ?   ?pytania?)   równiez   podlegają   tej   samej   zasadzie.   Odwołujący słusznie    argumentował,    ze    uznanie    stanowiska    przeciwnego skutkowałoby brakiem mozliwości brania uzupełnień i wyjaśnień, w kontekś
cie wezwań, pod uwagę, w toku badania i  oceny  przy  prekwalifikacji  złozonych  wniosków  o  dopuszczenie.  Izba  w  tym  zakresie przywołuje stanowisko wyrazone przez UZP w publikacji: W. Bajda: ?Protokół postępowania  o  udzielenie  zamówienia  publicznego?,   UZP   ?   Warszawa   2012,   str.   12   ?   tabela:   /Rodzaj dokumentu ? moment udostępnienia/.

4

Ktoś pomoże z problemem nr 2 ?

5

Arek1980 napisał/a:

2. Wykonawca załączył do oferty 3 zobowiązania różnych podmiotów do udostępnienia osób, ze wskazaniem, że podmioty te będą brać udział w realizacji zamówienia. Wezwany do uzupełnienia dokumentów podmiotowych dot. podmiotów trzecich załączył je w zakresie 2 podmiotów. Co do trzeciego napisał, że nie zdołał się z podmiotem skontaktować, a poza tym, w zobowiązaniu błędnie wskazano udział tego podmiotu w realizacji zamówienia, gdyż miało się to odbyć wyłącznie na zasadzie udostępnienia pracownika tej firmy.

Rozumiem, że podmiot 3 miał być podwykonawcą, a zakres podwykonawstwa można zmienić po podpisaniu umowy. IMO na etapie badania ofert zmiana zakresu podwykonawstwa prowadzi do zmiany treści oferty.

6

Tak. Podmiot trzeci udostępnił osobę a jednocześnie napisano w zobowiązaniu, że będzie brał udział w realizacji zamówienia jako podwykonawca.

Po wezwaniu do uzupełnienie dok. podmiotowych podmiotu trzeciego, Wykonawca napisał, że nie dał rady skontaktować się z podmiotem trzecim, a poza tym w zobowiązaniu błędnie wskazano, że będzie podwykonawcą, gdyż podmiot trzeci udostępni im tylko osobę na zasadzie oddelegowania.

Dlatego nie wie co zrobić.
A czy mogę np wezwać do uzupełnienia wykazu osób, gdyż ze złożonych dokumentów: zobowiązanie + brak dokumentów podmiotowych) nie wynika spełniani warunku udziału ?

2. Inny Wykonawca na wezwanie do wyjaśnień treści zobowiązania wyjaśnił tak, że niz z tego ne wynika (chyba mnie nie zrozumiał). Mogę wezwać jeszcze raz wskazując precyzyjniej o co mi chodzi ?

7

Możesz wezwać do uzupełnienia.

Możesz wskazać precyzyjniej.

8

A mogę wezwać do uzupełnienia tego zobowiązania, gdyż zgodnie z wyjaśnieniami Wykonawcy wystąpił błąd w treści tego zobowiązania ?

9

Pytanie czy wykonawca wskazał go jako podwykonawcę? Bo jeśli tak to zmiana zobowiązania wiąże się ze zmianą treści oferty.

10 (edytowany przez Arek1980 2015-06-23 09:18:35)

Więc tak:
1. w treści zobowiązania: udostępnienie osoby (kier. robót elektryczych) + oświadczenie podmiotu trzeciego, że będzie brać udziału w postępowaniu jako podwykonawca
2. w formularzu oferty: zakres do podzlecenia wskazano m.in. roboty elektryczne
3. w wyjaśnieniach: wskazana osoba ma pełnić tylko funkcję kier. robót elektrycznych, a nie podwykonawcy robót elektrycznych. W treści zobowiązania omyłkowo nie usunięto zbędnego wpisu o podwykonawstwie (w dwóch innych zobowiązaniach jest zapis o podwykonawstwie, a w jeszcze innym nie ma, więc może faktycznie tu też miało nie być).
Do tego wyjaśnienie, że roboty elektryczne chcą podzlecić, ale na tym etapie nie wiedzą jeszcze kto byłby podwykonawcą.

11

Arek1980 napisał/a:

Więc tak:
na tym etapie nie wiedzą jeszcze kto byłby podwykonawcą.

Na etapie po złożeniu oferty???

12

Na tym i na etapie składania ofert. W ofercie wystarczyło wskazać zakres robót do podzlecenia. Na tym etapie W nie jest przecież zobowiązany wskazywać kto będzie podwykonawcą bo sam może jeszcze nie wiedzieć.

13

Katiqq napisał/a:

Pytanie czy wykonawca wskazał go jako podwykonawcę? Bo jeśli tak to zmiana zobowiązania wiąże się ze zmianą treści oferty.

No i???

14

Bipi ty mnie pytasz?

15

A kogo??? wink Ciebie cytuję i Ciebie pytam - co z tego że zmiana podwykonawcy powoduje zmianę treści oferty, bo nie wiem... wink

16

Słuchajcie, żeby to rozwiązać.
Ja to widzę tak: Wykonawca złożył zobowiązanie z błędem w treści, o czym napisał w wyjaśnieniach. Teraz na podstawie 26.3 powinienem dać mu szansę złożyć prawidłowy dokument.
Nie wiązałbym tego ze zmianą treści oferty, bo trudno domniemywać, że zakres wskazany do podwykonawstwa w formularzu oferty będzie wykonywany akurat przez podmiot udzielający zasobów a nie przez zupełnie innego podwykonawcę, a wtedy o zmianie treści oferty nie ma mowy.
Mam rację?

17

Zmiana treści jest - tylko treści lub tylko zmiana... wink

18

bipi napisał/a:

Zmiana treści jest - tylko treści lub tylko zmiana... wink

To nie Twoje czasem?
"Według mnie nie ma możliwości zmiany ponieważ zgodnie z linią KIO zmiana podwykonawcy jest zmianą treści oferty a art. 144.1 jest nieubłagany (no chyba, że przewidziałeś to w ogłoszeniu i SIWZ). Pzdr. ML "
http://www.goldenline.pl/grupy/Przedsiebiorcy_biznesmeni/zamowienia-publiczne/zmiana-podwykonawcy-na-etapie-badanie-ofert,2241996/#_=_

19 (edytowany przez bipi 2015-06-23 10:06:03)

Coż - nie ten etap postępowania. Poza tym przez 4 lata pogląd mi się nieco zmienił wink
PS. I dalej twierdzę, że jest to zmiana treści oferty wink

20

Mam Cię!!!!

21

Trochę zboczyliście z tematu (mojego problemu).

Ale przy okazji, wydaje mi się, że Katiqq nie masz racji. Choćby art. 36b ust.2 daje możliwość zmiany podwykonawcy i to tego, który był udostępniającym zasoby.

22

I Katiqq ma trochę racji i Arek1980. Przez przypadek (lub nie) wykonawca się (wg mnie) uratował: zostawił w formularzu podwykonawstwo inst. elektrycznych. Jeśli usunąłby tę informację - oferta powinna być odrzucona - zmienił się sposób świadczenia. Natomiast (to się w moich poglądach zmieniło) sama zmiana podwykonawcy jako zmiana podmiotu np. z firmy X sp. z o. o. na Y sp. z o. o. nie skutkuje odrzuceniem oferty, ponieważ sposób świadczenia się nie zmienia.

23

IMO w 36b chodzi o etap realizacji zamówienia, a nie ofertowania. O tym świadczyć może także komentarz JE Nowickiego:  Wykonawca w trakcie wykonywania zamówienia publicznego może zmienić podwykonawcę lub zrezygnować z podwykonawcy.

24

bipi, ale u mnie nie będzie zmiany z X na Y, tylko planuję wezwać do poprawy zobowiązania o zapis dot. podwykonawstwa.

Więc pewnie dadzą zobowiązanie + zapis, że podmiot nie będzie podwykonawcą, natomiast w formularzu oferty będzie zakres robót elektrycznych do podwykonawstwa.

Wg mnie będzie ok. Zgadzacie się?

25

Katiqq napisał/a:

IMO w 36b chodzi o etap realizacji zamówienia, a nie ofertowania. O tym świadczyć może także komentarz JE Nowickiego:  Wykonawca w trakcie wykonywania zamówienia publicznego może zmienić podwykonawcę lub zrezygnować z podwykonawcy.

Mhh, a art 144.1 nie mówi już o etapie realizacji zamówienia ? :-)