Temat: Wyjaśnienia po terminie, zmiana zobowiązania przez Wykonawcę
Kilka trudnych dla mnie spraw:
1. Wykonawca wezwany do wyjaśnień (forma dowolna w terminie do 18.06) oraz do uzupełnień (forma pisemna w terminie do 19.06) składa wszystko razem w formie pisemnej w dniu 19.06. Wyjaśnienia dot. sposobu wykorzystania zasobów, o których mowa w zobowiązaniu podmiotu trzeciego.
Wziąć te Wyjaśnienia pod uwagę czy co zrobić? Bo gdyby uzupełnił po terminie to jasna sprawa, a jak to wygląda jeśli chodzi o Wyjaśnienia?
2. Wykonawca załączył do oferty 3 zobowiązania różnych podmiotów do udostępnienia osób, ze wskazaniem, że podmioty te będą brać udział w realizacji zamówienia. Wezwany do uzupełnienia dokumentów podmiotowych dot. podmiotów trzecich załączył je w zakresie 2 podmiotów. Co do trzeciego napisał, że nie zdołał się z podmiotem skontaktować, a poza tym, w zobowiązaniu błędnie wskazano udział tego podmiotu w realizacji zamówienia, gdyż miało się to odbyć wyłącznie na zasadzie udostępnienia pracownika tej firmy.
Co mam do cholery z tym zrobić ? Wezwać do uzupełnienia o prawidłowe zobowiązanie, w którym określą, że podmiot ten nie będzie brał udziału w realizacji zamówienia ?
3. Czy mogę udostępnić pisma dot wyjaśnień, uzupełnień jednemu z Wykonawcy przez wyborem najkorzystniejszej oferty?
W ustawie jest napisane, że oferty udostępniamy od otwarcia ofert, a załączniki do protokołu po wyborze oferty lub unieważnieniu.
Czy pisma pomiędzy W i Z dot wyjaśnień, uzupełnień należy traktować jako dalszą część oferty czy jako załączniki do protokołu ?