1

Temat: Dokumenty podmiotu trzeciego po TSO

Wykonawca przedstawił zobowiązania podmiotów trzecich, z których jasno wynika, że będą podwykonawcami.

Wezwany z 26.3 do złożenia dokumentów dot. podmiotów trzecich uzupełnił je, jednakże data wystawienia niektórych z nich (zus, us, krk) jest już po dacie naszego wezwania, a więc grubo po TSO. Pomimo, że złożyli również oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia, z których wynika, że nie podlegali wykluczeniu na dzień TSO to należy ofertę Wykonawcy odrzucić ?

2

Odp: Dokumenty podmiotu trzeciego po TSO

Nie.

3

Darek W. dzięki za wskazanie, ale gdybyś był uprzejmy z uzasadnieniem jakimś :-)

Przecież składane dokumenty mają potwierdzać spełnianie warunków udziału przed TSO.

4

oj ..... ugruntowane już orzecznictwo - np. Wyrok

KIO 623/12

Przepis art. 26 ust. 3 zdanie drugie p.z.p. stanowi, że złożone na wezwanie zamawiającego dokumenty powinny potwierdzać spełnianie przez wykonawcę warunków udziału w postępowaniu nie później niż w dniu, w którym upłynął termin składania ofert, jednak przepis ten nie odnosi się do dat wystawiania dokumentów. Dlatego podczas badania ofert możliwe jest uwzględnienie dokumentów, które zostały wystawione po upływie terminu składania ofert, ale potwierdzających spełnianie przez wykonawcę warunków udziału w postępowaniu nie później niż w dniu składania ofert.

5

No jasne. To ja wiem.

To teraz mi powiedz w jaki sposób potrafisz stwierdzić z treści KRK, ZUS lub US wystawionych po TSO, że podmiot trzeci spełniał te warunki przed TSO ?
smile

6

Arek1980 napisał/a:

Przecież składane dokumenty mają potwierdzać spełnianie warunków udziału przed TSO.

Z treści uzupełnionych dokumentów nie wynika, że spełnił warunek na dzień TSO, czyli co należy zrobić? Bo na 100% nie odrzucić...

7

No kurcze, przejęzyczyłem się smile
Wykluczenie i uznanie oferty za odrzuconą smile

8

Jeszcze jedno. Nie jest tak, że ja wzywałem do uzupełnienia dok. podmiotowych podmiotu trzeciego, uzupełnił nieprawidłowo to teraz mógłbym wezwać do uzupełnienia wykazu osób (zobowiązania dotytyczyły osób), gdyż póki co nie potwierdzili spełniania warunków udziału.

Byłoby to uzupełnienie innego dokumentu, a więc chyba zgodne z zasadą 26.3 ?

9

Ok. Wykluczenie odnośnie krk, zus i us, więc po co wzywać do uzupełnienia wykazu osób, skoro i tak do wykluczenia.

10

Zobowiązania dot. udostępnienia osób i jednocześnie wskazywały, że podmiot użyczający będzie podwykonawcą.
Wezwałem do złożenia dok. podmiotowych - złożyli złe.

Czy jest możliwe wezwanie do uzupełnienia wykazu INNYCH osób, który potwierdziłby spełniania przez Wykonawcę warunków udziału w postępowaniu?

Byłoby to drugie wezwanie do uzupełnienia, ale innego dokumentu, więc zachowana byłaby zasada jednokrotnego wezwania do uzupełnienia tego samego dokumentu.

11

Jeżeli dokument inny, to możesz wezwać.

12

Szczerze wolałbym tego nie robić bo ciągnie się to postępowanie strasznie. Duży błąd jeśli wykluczę ?

W tym wyroku, też wykluczyli, bo krk było po terminie TSO i nie ma mowy o tym, że mogli wezwać do uzupełnienia wykazu o inne osoby:

ftp://ftp.uzp.gov.pl/KIO/Wyroki/2014_2483.pdf

13

Wg mnie nie możesz już wzywać - nie ma znaczenia, że inny dokument - jednokrotność dotyczy danego warunku a nie dokumentu.

14

Ja coś tu naprawdę nie bardzo rozumiem jeżeli ktoś użycza ludzi to staje się podwykonawcą? Jestem przedsiębiorcą użyczam np. brygadę zbrojarzy lub kierownika branżowego to jestem podwykonawcą ?

15

Niekoniecznie, może być podwykonawcą ale nie musi, bo może być tak, że Wykonawca podpisze umowę zlecenia z udostępnionym wówczas dysponuje nią bezpośrednio.

16 (edytowany przez Arek1980 2015-06-26 07:16:40)

Myszy - nie wnikałem, skoro jasno podmiot trzeci oświadczył w zobowiązaniu, że będzie brał udział jako podwykonawca to nie będę tego kwestionował. Skoro oświadczył to musi dać dokumenty, dał złe i wydaje się, że muszę go wykluczyć.

Marcel - nawet gdyby dysponował pośrednio, poprzez np. oddelegowanie to uważam, że i wtedy podmiot trzeci niekoniecznie musi być podwykonawcą, bo to że oddeleguje pracownika nie oznacza, że będzie brać udział w realizacji.

Jeszcze jedno, w #12 podałem wyrok, w którym napisano:
"zamawiający  poinformował  o  wykluczeniu odwołującego z udziału  w postępowaniu na podstawie art. 24 ust. 2 pkt 4 ustawy Pzp oraz o odrzuceniu  oferty  odwołującego  na  podstawie  art.  89  ust.  1  pkt  2  i  5  ustawy  Pzp. "

To jest dobra podstawa czy wystarczy 24.2.4 i potem, że zgodnie z 24.4 ofertę uznaje się za odrzuconą ?

17

Ale młyn ;-)
1. Powiedzcie mi jaka jest różnica między podmiotem trzecim a podwykonawcą?
2. Jakie dokumenty powinien złożyć do oferty podmiot trzeci a jakie podwykonawca?

18

Arek1980 napisał/a:

Szczerze wolałbym tego nie robić bo ciągnie się to postępowanie strasznie. Duży błąd jeśli wykluczę ?

W tym wyroku, też wykluczyli, bo krk było po terminie TSO i nie ma mowy o tym, że mogli wezwać do uzupełnienia wykazu o inne osoby:

ftp://ftp.uzp.gov.pl/KIO/Wyroki/2014_2483.pdf

Czegoś tu nie rozumiem. Jeżeli z uzupełnionych dokumentów wynika, że podlega wykluczeniu, to do uzupełnienia czego chcesz jeszcze wezwać? To się mija z celem. Już się pogubiłam.

19

andrea_20 napisał/a:

1. Powiedzcie mi jaka jest różnica między podmiotem trzecim a podwykonawcą?

podwykonawca - realizuje część zamówienia; podmiot trzeci - nie musi brać udziału w realizacji zamówienia. często udostępnia tylko swoje zasoby np. ludzi, narzędzia, po to aby wykonawca mógł wykazać spełnianie postawionych warunków.
czasem podmiot trzeci może być podwykonawcą, częsta sytuacja w przypadku udostępniania przez podmiot trzeci wiedzy i doświadczenia.

20

Jakie dokumenty powinien złożyć do oferty podmiot trzeci a jakie podwykonawca?

21

andrea_20 napisał/a:

Jakie dokumenty powinien złożyć do oferty podmiot trzeci a jakie podwykonawca?

tak faktycznie to oni nie składają żadnych dokumentów, ewentualnie wykonawca załącza ich dokumenty do oferty. też zależy to od tego czy zamawiający chce żądać dokumentów.

zajrzyj do:
art. 26.2b ustawy Pzp - pisemne zobowiązanie.
par. 3 ust. 4 rozp. o dokumentach
par. 1 ust. 6 rozp. o dokumentach

podwykonawca, jeżeli nie jest jednocześnie podmiotem trzecim, tzn. nie udostępnia zasobów, a tylko wykona część zamówienia, to nie składa żadnego dokumentu.

w przypadku podmiotu trzeciego na pewno pisemne zobowiązanie, a reszta dokumentów o których mowa ww. par. rozp. o dokumentach, tylko jeżeli zamawiający zaznaczy, że żąda tych dokumentów.

tak to mniej więcej chyba jest smile

22

Katiqq #10.

Ogólnie przez chwilę zastanawiałem się nad tym, że skoro odrzucam go z 24.2.4 czyli za nie spełnienie warunków udziału, to czy dałem wszystkie szanse ku temu, aby je spełnił.

I skoro nie spełnił ich przy pomocy podmiotu trzeciego, to czy nie powinienem mu dać szansy spełnić w inny sposób, wzywając do uzupełnienia wykazu osób (mógłby dać innych ludzi, np na zlecenie) i spełniłby warunki udziału.