Temat: podwykonawstwo
Postępowanie powyżej progu:
Wykonawca zleca wykonanie części zamówienia podwykonawcom w zakresie niedopuszczalnym podwykonawstwo.
-w takim przypadku oferta do odrzucenia na niezgodność oferty z SIWZ?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → podwykonawstwo
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Postępowanie powyżej progu:
Wykonawca zleca wykonanie części zamówienia podwykonawcom w zakresie niedopuszczalnym podwykonawstwo.
-w takim przypadku oferta do odrzucenia na niezgodność oferty z SIWZ?
Anka a jakie masz zapisy w SIWZ? oczywiscie do odrzucenia jesli wykonawca wskazał podwykonawstwo w zakresie niedopuszczalnym okreslonym w SIWZ.
A może powołał się na potencjał podmiotu 3 i wówczas zastrzeżenie osobistego wykonania nie obowiązuje zgodnie z 36a.3.
A może powołał się na potencjał podmiotu 3 i wówczas zastrzeżenie osobistego wykonania nie obowiązuje zgodnie z 36a.3.
tak wykonawca powołał się rzeczywiście na potencjał podmiotu 3, /podmiot trzeci w formie zobowiązania oddaje mu zasób w formie potencjału technicznego/,
tylko, ze art.36a ust.3 dotyczy zasobów w celu WYKAZANIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW, o których mowa w art.22 ust.1, a ja w zakresie art.22 ust.1 dot.dysponowania potencjałem technicznym nie stawiałam żadnego warunku,
to wówczas wg mnie do odrzucenia, bo ja warunku sprecyzowanego do potencjału technicznego nie miałam.
Czy dobrze rozumuję?
Ale w 22 są warunki.
rozjaśnię sytuacje:
postępowanie na ochronę, zastrzegłam kluczową cześć zamówienia, która to obejmuje patrol dojazdowy (grupa interwencyjna).
Wykonawca w dał zobowiązanie podmiotu trzeciego udostępniającego zasób dotyczący potencjału technicznego w zakresie grupy interwencyjnej.
Warunku w zakresie 22 ust.3 żaden nie był postawiony.
Wykonawca również wpisał w formularzu ofertowym, ze zleca podwykonawstwo w zakresie grupy interwencyjnej.
To wg mnie oferta niezgodna z SIWZ.
Pilne!
Jeżeli jest faktycznie jak piszesz to oferta niezgodna z SIWZ.
dziękuję za odpowiedzi
Zaraz, zaraz. Może by tak wyjaśnić treść zobowiązania przed odrzuceniem??? Może jemu chodziło o kadrowy a napisał techniczny. Nie tak szybciutko!
Owszem, nie zaszkodzi.
Marcel, nie zaszkodzi? Zgodnie z orzecznictwem KIO (por. wyrok z 24 sierpnia 2011 r., sygn. akt KIO 1716/11, opubl. LEX), art. 87 ust. 1 P.z.p. nakłada na zamawiającego obowiązek żądania od wykonawców wyjaśnień dotyczących treści złożonych ofert wówczas, gdy zamawiający zamierza odrzucić ofertę wykonawcy na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 2 P.z.p., czyli wówczas, gdy jej treść nie odpowiada treści specyfikacji istotnych warunków zamówienia (siwz). Tożsamy pogląd został wyrażony w wyroku KIO z 5 listopada 2009 r. (sygn. akt KIO/UZP 1443/09, opubl. LEX).
Zaraz, zaraz. Może by tak wyjaśnić treść zobowiązania przed odrzuceniem??? Może jemu chodziło o kadrowy a napisał techniczny. Nie tak szybciutko!
Ale kadrowy zasób to tez jest podwykonawstwo, a ja w zakresie grupy interwencyjnej podwykonawstwa nie dopuszczałam
Nie rozumiemy się. Nawet jeśli zastrzegłaś jakieś części do wykonania osobistego, to Twoje zastrzeżenie jest nieskuteczne jeśli wykonawca wykazując spełnianie warunku powołał się na potencjał podmiotu trzeciego. W takim przypadku wykonawcą zastrzeżonej części zamówienia może być inny podmiot jako podwykonawca.
Katiqq chyba się faktycznie nie rozumiemy, ale moze w końcu dojdziemy do wspónego zdania
-art.36a ust.2 ustawy w powiązaniu z art.36 a ust.3
- i faktycznie wykonawca powołał się rzeczywiście na potencjał podmiotu 3, /podmiot trzeci w formie zobowiązania oddaje mu zasób w formie potencjału technicznego/,
tylko, ze art.36a ust.3 dotyczy zasobów w celu WYKAZANIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW, o których mowa w art.22 ust.1, a ja w zakresie art.22 ust.1 pkt.3 dot.dysponowania potencjałem technicznym nie stawiałam żadnego warunku,
to wówczas wg mnie do odrzucenia, bo ja warunku sprecyzowanego do potencjału technicznego (jeżeli chodzi o spełnienie warunku) nie miałam.
Problem polega na tym, że w jednym warunku w ustawie są zawarte 2: i potencjał osobowy i techniczny. Mnie chodzi o to, że być może w załączonym zobowiązaniu został popełniony błąd i wykonawca miał na myśli potencjał osobowy.
ale w tym przypadku to nie ma znaczenia bo... warunku sprecyzowanego do potencjału osobowego (jeżeli chodzi o spełnienie warunku) tez nie miałam.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → podwykonawstwo
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc