1

Temat: roboty budowlane

Przygotowujemy przetarg na roboty budowlane.

Jak rozwiązać problem związany z tym, że chcemy uzyskać konkretne kolory ścian i konkretne wzory płytek?

Czy możemy dokonać sami zakupu tych materiałów (farb i płytek) poza ustawą Pzp - np. korzystając z art. 6a.

Bo to, że musimy ich wartość doliczyć do robót budowlanych wynika z art. 33 ust. 2 Pzp.

Co radzicie? Jak postępujecie w takich przypadkach?

2

Odp: roboty budowlane

No cóż, możecie materiał zakupić, ale szacunek łącznie, przyznam że nigdy jeszcze takiego procederu nie stosowałem, zawsze kompleksowo.

3

Wiemy, że szacunek łączny - czyli na farby i płytki dalej przetarg by wychodził.

Więc czy możemy te materiały zakupić z 6a?

4

Nie jestem pewna. 6a dotyczy zamówień udzielanych w częściach. Myślę sobie, że powinieneś wyodrębnić wszystkie dostawy z tej rb i wtedy mógłbyś zastosować 6a, więc zapewne nie tylko płytki i farby, ale wszystko inne również, tylko czy wtedy zmieścisz się w 20%?

5

Moim zdaniem 6a w grę nie wchodzi - szacunek łączny i procedury normalne - 6a (wg mnie) będzie służył uniknięciu przepisów ustawy.

6

bipi napisał/a:

6a (wg mnie) będzie służył uniknięciu przepisów ustawy.

no tak, ale właśnie temu służy ten przepis, aby w ramach prawa stosować łagodniejsze procedury do małej części smile

7

Dla części zamówienia, moim zdaniem zakup płytek nie spełnia przesłanki.

8

Wiem - granica jest bardzo płynna wink dlatego stosuje ten przepis baaardzo rzadko wink

9

W sytuacji gdy przedmiot zamówienia jest podzielny - stosuje czasami  6a i póki co jakoś problemu nie było big_smile

10

Właśnie - ale nie sposób oddzielić dostaw farby od malowania wink jakby był podział na dwie mniejsze roboty budowlane to tak a tutaj jest rozdział na dostawy i roboty, którego raczej robić nie możemy - przynajmniej ja to tak sobie tłumaczę...

11

Zgadzam się z bipi.

12

bipi napisał/a:

Właśnie - ale nie sposób oddzielić dostaw farby od malowania wink jakby był podział na dwie mniejsze roboty budowlane to tak a tutaj jest rozdział na dostawy i roboty, którego raczej robić nie możemy - przynajmniej ja to tak sobie tłumaczę...

akurat osobiście takiego przypadku nie miałem, więc nie będę się upierał, ale jestem ciekaw głębszej analizy dlaczego nie ?