Temat: Stawka vat.
Witam.
W 3 ofertach jeden przy jednym artykule Wykonawcy zastosowali 8 % vat. Jeden natomiast zastosował 23%.
Co z tym fantem zrobić?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → Stawka vat.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam.
W 3 ofertach jeden przy jednym artykule Wykonawcy zastosowali 8 % vat. Jeden natomiast zastosował 23%.
Co z tym fantem zrobić?
Prawidłową stawką naszym zdaniem jest 8%. Nie wiem czy mam odrzucać kogos kto zastosował stawke podstawową, mam wątpliwości. Zostawiłbym to tak jak jest. Co sądzicie?
Jeżeli wykonawcy przyjęli błędna stawkę VAT a zamawiający nie określił stawki w SIWZ to oferta odpada.
należy zażądać wyjaśnień od Wykonawcy, który zaproponował błędną stawkę VAT - (często się zdarza, ze wówczas przyznają się, ze się pomylili)
-oferta z blędną stawką VAT do odrzucenia
nawet odrzucić jeśli jest to stawka podstawowa? czyli 23%?
Znalazłem cos takiego :
http://www.blogprzetargi.pl/kategorie/odrzucenie-oferty-art-89-ust-1-pkt-6/czy-zastosowanie-przez-wykonawce-stawki-podstawowej-vat-23-jezeli-wlasciwa-stawka-jest-stawka-8-moze-byc-uznane-za-niekonkurency/
Wyjaśnić tylko i wyłącznie. Miałam w ręku 2 opinie 2 różnych US nt zastosowania stawki na ten sam produkt u jednego 7% u drugiego 22%. A był to o ile dobrze pamiętam baranek wielkanocny...
To chyba wypadek przy pracy ponieważ:
Określenie w ofercie ceny z nieprawidłową stawką VAT to błąd w obliczaniu skutkujący odrzuceniem oferty
To sedno dwóch jednobrzmiących uchwał Sądu Najwyższego z 20 października 2011 r. (sygnatury akt III CZP 52/11 i III CZP 53/11)
Czy podstawowa stawka zgodna z ustawą - 23% jest nieprawidłowa? Ona zawsze jest dobra.
Ktoś po prostu nie skorzystał ze stawki preferencyjnej, nikt oprócz tego wykonawcy na tym nie traci
Ktoś po prostu nie skorzystał ze stawki preferencyjnej, nikt oprócz tego wykonawcy na tym nie traci
No właśnie, przecież nie ma nakazu korzystania ze stawek pref.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → Stawka vat.
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc