1

Temat: Działalność gastronomiczna.

Od 01.07.06 powstaje u nas gospodarstwo pomocnicze, którego działalnością będą usługi gastronomiczne. Proszę o pomoc w jakis posób mam zamawiać artykuły spożywcze które bdą tzw. "wkładem do kotła" na pewno do końca roku przekroczymy 6000 e ale nie będzie to więcej niż 60 000e. Czy są jakieś zwolnienia z tego tytułu, czy robić przetargi jeśli tak to jakie najlepiej, jak wybrać najlepszego dostawcę/ów, jak określić przedmiot zamówienia kiedy mają to być warzywa, mięso, pieczywo, nabiał itp? Nigdy mie miałam do czynienia z takim zamówieniem  i bardzo prosze o pomoc. Z szacunkiem Basia.

2

Odp: Działalność gastronomiczna.

Zwróć uwagę na  Art. 5. ust 1 pkt 3 (artykuł poniżej)

1. W postępowaniach o udzielenie zamówien, których przedmiotem są usługi:

....
3) hotelarskie lub restauracyjne,

.....

- zamawiający może nie stosować przepisów ustawy dotyczących terminów składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub terminów składania ofert, wadium, zakazu ustalania kryteriów oceny ofert na podstawie właściwości wykonawcy oraz innych niż dotyczące wartości zamówienia przesłanek wyboru trybu negocjacji z ogłoszeniem, negocjacji bez ogłoszenia, zapytania o cenę, licytacji elektronicznej, a dla zamówień określonych w pkt 3-12 - również przesłanek wyboru trybu zamówienia z wolnej ręki oraz obowiązku informowania w tych przypadkach Prezesa Urzędu Zamówień Publicznych, zwanego dalej "Prezesem Urzędu".
2. Jeżeli zamówienie obejmuje równocześnie usługi, o których mowa w ust. 1, oraz inne usługi, dostawy lub roboty budowlane, do udzielenia zamówienia stosuje się przepisy dotyczące tego przedmiotu zamówienia, którego wartościowy udział w danym zamówieniu jest największy.
3. Zamawiający nie może w celu uniknięcia procedur udzielania zamówień określonych ustawą łączyć innych zamówień z usługami, o których mowa w ust. 1.

3

Przedmiotem zamówienia będzie zakup art. spozywczych a my bedziemy sprzedawać usługe. Czy mimo tego mam opierać się na art. 5. bo nie jest to dla mnie jasne.

4

Art. 5 wchodziłby w gre tylko wtedy, gdyby to gospodarstwo nie swiadczyło tych usług samo, tylko zlecało je firmie zewnetrznej (outsourcing).
W przeciwnym razie mamy "normalne" postepowanie. Polecam zapytanie o cene, a zaproszenia wysłac do znanych, sprawdzonych firm, ktore są zainteresowane zadowoleniem klienta, a nie podrzucaniem bubli albo składaniem protestów. wink

5 (edytowany przez emi 2006-07-02 14:25:22)

Przepraszam rzeczywiście macie rację jakoś tak szybko i nieumiejętnie przyjrzałam się stanowi faktycznemu - mea culpa mea maxima culpa sad