1

Temat: termin związania ofertą

Mam nastepujący problem. Zwróciłam się do wykonawcy z prośbą o wyrażenie zgody na przedłużenie terminu związania ofertą na kolejne 30 dni. A on wystepuje do mnie z zapytaniem czy przewiduję zmianę w harmonogramie terminu rozpoczecia prac a tym samym zmianę termniu zakończenia robót.  Jest mu to podobno potrzebne do sporzadzenia gwarancji zabezpieczenia należytego wykonania umowy . Przetarg był w październiku a ogłosiliśmy wynik dopiero teraz w listopadzie. Czy mam podpisać umowę zgodną z SIWZ a potem do niej aneks?? Pomocy nie wiem co zrobić!!

2

Odp: termin związania ofertą

A okresliłas termin rozpoczęcia konkretną datą? Czy może masz zapisa "w terminie np. 30 dni od daty zawarcia umowy"?

3

termin wykonania ustaliłam następująco:
1) przekazanie placu budowy w ciągu 5 dni od daty podpisania umowy
2)rozpoczęcie robót w ciągu 7 dni od daty przekazania placu budowy
3)i konkretny termin zakończenia robót na przyszły rok

4

rozumię że ogłosiłaś już wyniki? to nie ma po co przedłużać terminu związania ofertą
po drugie w twoim przypadku nawen gdybyśprzedłużyła ten termin to nie ma on związku z rozpoczęciem robót inna jest sprawa z zakończeniem robót - jeżeli wpisałaś konkretną datę a w wyniku przedłużania wyboru oferty i tym samym podpisania umowy termin ten stał się nierealnym do dotrzymania to masz problem bo z reguły to nie powiniem byc przesuwany, ale jeżeli już to nie aneksem.