1

Temat: kwestionowanie SIWZ

jeden z potencjalnych oferentów twierdzi że opis techniczny w przetargu wskazuje na jednego dostawcę chce sie spotkać i przegadać sprawę dodatkowo straszy odwołaniem mówiłem mu żeby wystąpił w trybie art 38 z zapytaniami. straszy odwołaniem na treść SIWZ opis techniczny przygotowało firma zewnętrzna która zapewniła mnie że co najmniej 3 firmy do przetargu mogą przystąpić (natomiast opis wyklucza te firmę która chce sie spotkać)
1) czy takie spotkanie jest bezpieczne dla Zamawiającego
2) czy pewność że 3 firmy mogą przystąpić jest wystarczające
3) chyba nie mogą się odwoływać przetarg poniżej progów unijnych

2 (edytowany przez Darek W. 2015-08-26 06:11:24)

Odp: kwestionowanie SIWZ

1. Nie - nie ma negocjacji ani spotkań.
2. Tak. - np. Opis przedmiotu zamówienia nie narusza zasady uczciwej konkurencji, gdy co najmniej dwóch wykonawców może zaoferować produkt spełniający wymogi zamawiającego ( wyrok KIO z dnia 27 maja 2009 r., KIO/UZP 619/09).
3. Tak.

To ty jesteś gospodarzem zamówienia i dyktujesz warunki warunki. Stój twardo na swym stanowisku.

3

firma zapewnia że co najmniej 3 firmy
dzięki trochę mnie uspokoiłeś

4

Z Darkiem się zgadzam.
Spotkasz się, nagra Was, jedno słowo nie takie powiesz i będzie dym.
Od straszenia to są duchy !

5

jo napisał/a:

firma zapewnia że co najmniej 3 firmy
dzięki trochę mnie uspokoiłeś

To więc niech Ci ta firma napisze jakie są.

6

Możliwy jest dialog techniczny, nic poza tym.

7

Marcel napisał/a:

Możliwy jest dialog techniczny, nic poza tym.

Chyba przed ogłoszeniem postępowania... Nie na tym etapie.

8

Tak, oczywiście.

9

jo napisał/a:

jeden z potencjalnych oferentów twierdzi że opis techniczny w przetargu wskazuje na jednego dostawcę chce sie spotkać i przegadać sprawę dodatkowo straszy odwołaniem mówiłem mu żeby wystąpił w trybie art 38 z zapytaniami. straszy odwołaniem na treść SIWZ opis techniczny przygotowało firma zewnętrzna która zapewniła mnie że co najmniej 3 firmy do przetargu mogą przystąpić (natomiast opis wyklucza te firmę która chce sie spotkać)
1) czy takie spotkanie jest bezpieczne dla Zamawiającego
2) czy pewność że 3 firmy mogą przystąpić jest wystarczające
3) chyba nie mogą się odwoływać przetarg poniżej progów unijnych

odpowiedź jedna: nie strasz, nie strasz .....bo się przestraszysz

10

Rada jedna ale skuteczna nie rozmawiać zasada pisemność postępowania i nie wdawać się w żądne dyskusje -  naprawdę działa

11

tak też Pani Kierownik zrobiła w pewnym momencie ucięła dyskusję (która sie zrobiła nerwowa) i do widzenia

12

jo napisał/a:

tak też Pani Kierownik zrobiła w pewnym momencie ucięła dyskusję (która sie zrobiła nerwowa) i do widzenia

To jednak wdaliście się w dyskus??