26 (edytowany przez jo 2015-09-24 08:25:37)

Odp: procedura

dziś unieważniam niektóre części ale był to przetarg unijny i muszę odczekać 15 dni z ogłoszeniem nowego poniżej progu unijnego a w górach pogoda niepewna

zastanawiam się co jest większym naruszeniem prawa:
1) ogłoszenie przetargu przed upływem 15 dni czy
2) udzielenie uzupełniających bez informacji o nich w ogłoszeniu unijnym
3) udzielenie zamówenia bez jakiejkolwiek procedury

27

Najbezpieczniejsza bramka nr 1. 2 i 3 porównywalnie - jedno i drugi DFP

28

2.3 odpada oczywiście.

29

i nie do obrony że było w ogłoszeniu w BZP publikowanym równolegle w DUUE

30

Nawet bramka nr1 jest niezgodna bo terminu ustawowego dotrzymać musisz, poza tym, nie wiem o co biega, jakie ogłoszenie w BZP było równolegle publikowane w DUUE?

31 (edytowany przez jo 2015-09-24 12:11:01)

jo napisał/a:

no i następny zonk informacje o uzupełniających było w SIWZ oraz ogłoszeniu w BZP (robiliśmy równolegle w Unijnych publikacjach i BZP) w unijnym ogłoszeniu brak

do wybronienia w powołaniu na ogłoszenie w BZP??

kiedyś przy unijnym publikowaliśmy i tu i tu iw polskim mamy info o uzupełniających

32

Najważniejsze jest ogłoszenie którego adekwatnie dotyczy próg danego postępowania.

33

no niestety faktycznie tak jest może nienasypie

34

Ogłoszenie nowego przetargu przed upływem terminu na wniesienie odwołania jest możliwe, żadne przepisy tego nie zabraniają. Jedynie co stoi na przeszkodzie to zdrowy rozsądek. Ale twoja sprawa to ocenić ryzyko, czy odwołanie ktoś złoży i ogłosić przetarg.

35

Dlatego też, nie ma się co wychylać zbyt wcześnie.

36

Marcel napisał/a:

Nawet bramka nr1 jest niezgodna bo terminu ustawowego dotrzymać musisz, poza tym, nie wiem o co biega, jakie ogłoszenie w BZP było równolegle publikowane w DUUE?

Dlaczego bramka nr 1 jest niezgodna??? Z czym???

37

z postu 6 wynika ,że Jo unieważnia części postępowania z uwagi na "drożyznę złożonych ofert" a pieniędzy nie dołoży bo w górach marazm i nie ma z czego - możesz ryzykować i odczekać ciut ale ja dalej nie radzę bo kontrola od razu zarzuci, że należało przetarg ogłosić np. w lipcu to byście zdążyli a teraz rączki do bozi składać i prosić o słońce i babie lato.

38

jarosław napisał/a:

Ogłoszenie nowego przetargu przed upływem terminu na wniesienie odwołania jest możliwe, żadne przepisy tego nie zabraniają. Jedynie co stoi na przeszkodzie to zdrowy rozsądek. Ale twoja sprawa to ocenić ryzyko, czy odwołanie ktoś złoży i ogłosić przetarg.

no to prawda żaden nie zabrania ale wskaż który zezwala...

39

Ze względu na możliwość odwołania bipi.

40

myszy1953 napisał/a:
jarosław napisał/a:

no to prawda żaden nie zabrania ale wskaż który zezwala...

Takiego też nie ma, a co ważne ustawa w ogóle nie reguluje sprawy wszczęcia postępowania w tym zakresie. Jest to uzależnione wyłącznie od zamawiającego. Jedynym ograniczeniem są konsekwencje wynikające z ewentualnego naruszenia DFP poprzez konieczność unieważnienia przetargu z powodu "reanimacji" unieważnionego postępowania. Ale to już zamawiający musi ocenić sam.
W przypadku naszego kolegi po szczęśliwym zakonczeniu drugiego przetargu kontrola co najwyżej może wskazać zalecenia żeby tak nie robić (jeżeli wogóle ktoś na to zwróci uwagę).

41

raczej się nikt nie odwoła na 99% czyli jeżeli się nie odwoła nikt to nie powinno być DFP

42

jeżeli tylko z powodu" nie mania" środków finansowych unieważniasz to możesz się pokusić o ogłoszenie nowego postępowania.

43

dzięki wszystkim

44

jo napisał/a:

raczej się nikt nie odwoła na 99% czyli jeżeli się nie odwoła nikt to nie powinno być DFP

Nawet jak się odwoła, to niekoniecznie musi być DFP - zresztą Jarosław to napisał.

45 (edytowany przez jo 2015-09-30 09:01:09)

opinia radcy
"Co do pierwszego pytania odnośnie oszacowania wartości zamówienia to w mojej ocenie można byłoby pokusić się o przetarg krajowy (bo nie jest to jednak tak jednoznaczne i zawsze jest tutaj jakieś ryzyko) jeżeli po prostu przeprowadziliby Państwo przetarg na te unieważnione części (bez ich modyfikacji).
Jednak skoro zamierza Pan zmodyfikować te części tak aby wartość zamówienia zmniejszyć to w mojej ocenie takie działanie nie będzie zgodne z prawem i będzie stanowiło naruszenie przepisów o szacowaniu wartości."

co Wy na to?? sad

46

o jakie modyfikacje chodzi?

47

pierwotny przetarg był na dwa sezony zimowe a teraz chcę na jeden sezon bo sie boimy cen

48

Wg mnie w ogóle nie masz się czym przejmować - to jest całkiem nowy przedmiot zamówienia a uzasadnienie skrócenia terminu wykonywania jest proste - chcesz się ustrzec wysokich cen, których duży wzrost jest spowodowany ryzykiem krótkich i bezśnieżnych zim, co ma bezpośredni wpływ na wzrost cen (wykonawca musi być w gotowości a co za tym idzie musi zainwestować w sprzęt, serwisowanie itp.).

49

dzięki bo jak by musiał być unijny to po mnie