1

Temat: wolna ręka

Prowadzę postępowanie z wolnej ręki na dystrybucje energii do obiektów.Wysłałam zaproszenie do negocjacji i otrzymałam pismo, że stawek związanych ze świadczeniem usług dystrybucyjnych nie podlegają negocjacjom ponieważ wynikają z aktualnej Taryfy Operatora Systemu Dystrybucyjnego. W związku z tym mam pytanie do praktyków skąd mam wiedzieć jakie umowy i załączniki mam wydrukować ze strony Operatora??Chcieliśmy podpisać umowę na dystrybucje na rok czasu i stoję w miejscu, ponieważ na stronie Operatora to tych załączników jest milion.Może ktoś z Was przeprowadzał postępowanie na dystrybucję energii z wolnej ręki i w praktyce wie jak poruszać się w tym temacie.Mogę nadmienić że operatorem jest Energa.

2

Odp: wolna ręka

Postąpili jak zawsze, nawet na negocjacje się nie zjawiają, ale procedurę trzeba jakoś przeprowadzić, sprawa umów zajmie się operator dystrybucji, to właśnie oni przygotowują umowy do podpisania.

3

Sugerujesz Marcel, że mam czekać na umowę od nich, bo przysłali mi pismo żebym weszła na stronę Operatora podany link i nie wiem czy mam to drukować i wypełniać czy nadal czekać?? Dzięki za odpowiedz.

4

Trzeba uzgodnić wariant przeprowadzenia procedury, u mnie zawsze przysyłają umowy, oświadczenia z 22 i 24 też przysyłają i jakoś to idzie do przodu.

5

Oświadczenie z 22 i 24 i koncesje dostałam od Operatora lecz umowy nie i w tym jest cały bół, bo nie wiem czy mam wejść na ich stronę i drukować umowę i załączniki?

6

Zadzwoń i zapytaj czy sporządzą umowy, co do zasady zawsze tak właśnie jest.

7

Witam, czy podczas prowadzenia zamówienia z wolnej ręki na roboty dodatkowe musze składać oświadczenie ZP1 czy wystarczy to złożone w zadaniu podstawowym ?

8

Musisz składać.