1

Temat: Błąd Zamawiającego w formularzu ofertowym, a termin składania ofert

Szanowni Forumowicze
Proszę o poradę, termin składania ofert jest w poniedziałek, dziś podczas końcowego sprawdzania już gotowej oferty    wyłapałem Błąd, który będzie miał wpływ na cenę.
Poinformowałem Zamawiającego który stwierdził, że zamieści na stronie nowy formularz, ale nie przedłuży terminu składania ofert. Jestem w kropce, bo Zarząd jutro i w poniedziałek nie moze podpisać już nowego formularza.. : (
Byłem przekonany, że jeśli zmiana treści SIWZ będzie miała wpływ na zmiany w ofercie to musi być termin przedłużony .. czy nie jest tak ??

Dziękuje za pomoc

2

Odp: Błąd Zamawiającego w formularzu ofertowym, a termin składania ofert

Wszystko zależy jaka była to zmiana i czy postępowanie było poniżej czy powyżej kwot UE.

3

Zmówienie powyzej 134000 E
Zmiana dotyczyła błednie podanej ilosci miesięcy przez którą nalezy pomnożyć wartosc miesieczną usługi. Po zmianie wartosć zamówienia jest dużo wyższa

4

Czyli zmiana istotna, bo dotycząca wielkości zamówienia. Powyżej progów zamawiający wprowadzając zmianę istotną ma obowiązek przedłużyć termin składania ofert. Nie może być on krótszy niż 22 dni od dnia przekazania zmiany ogłoszenia do DDUE w PN. Podstawa art. 12a ust 2 Pzp
Może zamawiający nie wie, że ma taki obowiązek. Proponuję wystosować pismo i powołać się na regulacją 12a.2  Pzp.