1 (edytowany przez jo 2015-10-09 11:54:43)

Temat: doświadczenie podmiotu trzeciego

w wykazie ujęto zadanie które realizował podmiot 3 dołaczono oświadczenie podmiotu trzeciego i jedo oświadczenie o grupie kapitałowej i z art 22 wygląda na to że bezie brał udziła w zamówieniu ale w formularzu składający oferte zaznaczył że wykonuje samodzielnie i użyczający nie złożył oswiadzcenia w trybie art 24 dodatkowo poświadzcenie to protokół pozytywny protokół odbioru pomiędzy wykonawca a podwykonawcą, gdzie podmiot 3 był podwykoanwcą protokół pozytywny ale z stwierdzonymi usterkami i niedoróbkami
1) wezwać do uzupełnienia oświadczenia art 24 od podmiotu trzeciego
2) wezwać do prawidłowego poświadzcenia
3) wyjaśnienie co do roli podmiotu trzeciego
dobrze myślę??
i jeszcze dodatkowo w kosztorysie pod pozycją studzienka 600 wpisali studzienka fi 315-425 to już chyba nie do uratowania

2

Odp: doświadczenie podmiotu trzeciego

Skoro w ofercie zaznaczył że wykona zamówienie sam, to podmiot użyczający podwykonawcą nie będzie.

3

a z kosztorysem nie do uratowania??

4

jo napisał/a:

..
i jeszcze dodatkowo w kosztorysie pod pozycją studzienka 600 wpisali studzienka fi 315-425 to już chyba nie do uratowania

Do poprawienia - lub oczywista omyłka pisarska lub inna omyłka.

5

http://www.blogprzetargi.pl/kategorie/inne-omylki-art-87-ust-2-pkt-3/niezgodnosc-tresci-kosztorysu-ofertowego-z-trescia-siwz-w-przypadku-wystapienia-innej-omylki-o-ktorej-mowa-w-art-87-ust-1-pkt-3/

6

czy zmiana studni to nie zmiana oferty??
a z zobowiązania wynika że będzie brał udział i złożył wszystkie dokumenty oświadczenia itp

7

Moim zdaniem to zmiana oferty.

8

teraz inny przypadek
oglosiliśmy przetarg rozliczenie obmiarowe w ramach którego jest układanie krawężnika betonowego i kamiennego. modyfikacją SIWZ zmieniliśmy wielkości obmiary (zmniejszenie na krawężnikach betonowych i zwiększenie na krawężnikach kamiennych) jeden z oferentów przeoczył tę zmianę i zostawił pierwotne wartości czy mogę zastosować art 87 ust 2 pkt 3 "inna omyłka"
omyłka jest  na krawężnikach betonowych powinno być 382 m a oferent wpisał 693 (wartość sprzed modyfikacji) na kamiennych powinno być 311 m a oferent wpisał 20(wartość sprzed modyfikacji)
zmiana znaczna zwiekszenie wartości oferty o 36.000,00  (10%) a pozatym ewidentnie widać że nie uwzględnił modyfikacji (modyfikacja dotyczyła tylko właśnie tych zmian w obmiarze)
znalzacłem coś takiego
http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;2916 tylko martwi mnie to że właściwie nie zauważył modyfikacji zmiany SIWZ

9

chyba poprawie ale drugi oferent ma przyjść oglądać ofertę

10

nalezy zawiadomić na zasadzie art. 87 ust. 3 pkt. 3 - jako inna omyłkę