1

Temat: Wezwanie do uzupełnienia dokumentów!!!

Czy w przypadku, gdy Wykonawca złoży nieaktualny KRS wzywam go do dostarczenia aktualnego czy od razu odrzucam oferte? W takim przypadku muszę poczekać, aż dostarczy mi aktualny dokument zanim ogłoszę zawiadomienie o wyborze najkorzystniejszej oferty na stronie www. i tablicy ogłoszeń?

2

Odp: Wezwanie do uzupełnienia dokumentów!!!

Marta, zgodnie z Rozporządzeniem w sprawie rodzajów dokumentów potwierdzających spełnianie warunków udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia, jakich może żądać zamawiający od wykonawcy odpis z właściwego rejestru albo zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej nie może być wystawione wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert. smile

3

i...nie wzywasz do uzupełnienia ,możesz odrzucić na pods. art.89.1.1

4

odrzucenie oferty w takim przypadku jest niedopuszczalne- należy uzupełnić - art. 26.3 stosujemy bezwzględnie, no chyba że uniewazniamy postępowanie....

5

Czyli jednak uzupełniamy? Ile dni dac na uzupełnienie i co w tedy z zawiadomieniem o wyborze oferty? Wstrzymać?

6

Sonia ,jak możesz żadać uzupełnienia dokumentu który został złożony niezgodnie z wymogami rozporządzenia do ustawy? ciekawe wink

7

to ja juz nic nie kumam;-)))

8

Dziewczyny, wy tak na poważnie??
Wzywanie do uzupełnienia to obowiązek zamawiajacego (26.3)
A art. 89.1.1 to juz w ogole nie ma z tym nic wspólnego...

9

Czyli jednak wzywam, zeby Wykonawca dostarczył mi aktualny KRS. Piotrek, a co wtedy z zawiadomieniem o wyborze najkorzystniejszej oferty? Czekam z tym, az do wyjasnienia sprawy?

10

Oczywiscie, ze czekasz.

11

Dziękuję Ci;-D

12

http://www.uzp.gov.pl/zagadnienia-merytoryczne/edukacja/publikacje-uzp/komentarze/
oczywista oczywistość smile))

13

ja jednak podtrzymuje to co napisałam  bo jak można żądac jeszcze raz tego samego co było wymogiem SIWZ i do tego zostało złożone  niezgodnie z prawem? taka interpretacja moim zdaniem prowadzi do obchodzenia prawa wink

14

ale ad rem wink w art. 26.3 jest mowa o uzupełnianiu dokumentów i oswiadczeń  nie złożonych w terminie lub złożonych i zawierających błędy! ....no właśnie jak można mówic o błędzie w poprawnie sporządzonym dokumencie ale złożonym niezgodnie z wymogami prawa? wink

15

Nikt nie mówi o błędzie. Po prostu nie złożono prawidłowego dokumentu, więc trzeba uzupełnić.

16

PS. Madziulek, nie kombinuj za bardzo wink

17

Piotrek ,już mi przeszło.... ale zdania nie zmieniam wink dokument nie zawiera błędu smile

18

Piotrek, jeszcze tylko jeno małe combination smile dokumenty wystawione dawniej niż dopuszczaja to przepisy rozp. nie sa już dokumentami z błędami , lecz po prostu "przeterminowane" smile  to tak  pod rozwage w wolnej chwili wink

19

Ja bym zastosował zasadę zero-jedynkową.
Proste pytanie: czy został złożony aktualny KRS?
Odpowiedź: NIE
A zatem NIE MA dokumentu żądanego w SIWZ
Wniosek : żądamy uzupełnienia!!!

20

Bartosz napisał/a:

Ja bym zastosował zasadę zero-jedynkową.
Proste pytanie: czy został złożony aktualny KRS?
Odpowiedź: NIE
A zatem NIE MA dokumentu żądanego w SIWZ
Wniosek : żądamy uzupełnienia!!!

Dla mnie to oczywiste, ale byc moze babska logika jest jakaś inna...;)

21

Bartosz i to jest właśnie argumentum certum wink pozdrawiam smile

22

Ja Piotrek bardziej liczyłam na Twoja logikę wink też pozdrawiam smile

23

O ja pierdziele - Madziulek naprawde wierzysz w to co piszesz? wink

24

czekałam na jakis arbitraż Marko  wink a tutaj widze Twoja własną wykładnię wink i jak zwykle bardzo ciepłą tongue

25

Arbitraż do takiego oczywistego tematu? wink Z reguły do takich nie daje wyroków ale jak bedziesz trwała w błędzie to sie chyba wyrokami skończy bym ciepło wyprowadził Cie z błędu wink