1

Temat: przetrag na odpady

jakie jest Wasze zdanie oferent miał przedłożyć wpis do rejestru działalności regulowanej
w SIWZ mamy wymienione odpady które będzie odbietał czy sprwdzacie w ww wpisie mają te wszystkie odpady uwzględnione czy wystarczy sam wpis??

2

Odp: przetrag na odpady

Wystarczy wpis.

3

też tak myślę dzięki

4 (edytowany przez jo 2015-10-21 10:25:52)

warunek w tym przetargu " w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy, to w tym okresie, wykonywali usługi odpowiadające swoim rodzajem usłudze stanowiącej przedmiot zamówienia, w ramach których w przeciągu 12 kolejnych miesięcy odbierał odpady komunalne zmieszane oraz segregowane w ilości łącznej co najmniej 1000 Mg."
w wykazie wykonawcy przedstawili nr 3382,44 tony w przeciągu 18 miesiecy

czy wzywać?
1) do przedłożenia prawidłowego wykazu
2) wzywać do wyjaśnień
3) przeliczyć na 12 miesiecy i jak będzie ok to nie robić nic i przyjąć

Jeszcze jeden z oferentów wpisał że zleci podwykonastwo ale nie wpisał w jakim zakresie zapis w SIWZ mamy "Zamawiający żąda wskazania przez Wykonawcę w ofercie części zamówienia, której wykonanie zamierza powierzyć podwykonawcom" wezwać do wyjasnień lub uzupełnień czy zostawić

5

1) Wezwał bym do uzupełnienia wykazu, nie można z niego wnioskować ile faktycznie wykonał w okresie 12 miesięcy.
2) Wezwać do wyjaśnienia tym bardziej że zadeklarował że będzie korzystał z podwykonawcy.

6

musi wskazać jeśli taki wymóg to jest kwestia solidarnej odpowiedzialności w jakim stopniu i zakresie

7 (edytowany przez jo 2015-10-22 18:10:22)

dzięki
nie wiem jak pisać warunek żeby wszyscy zrozumieli

8

Zawsze się znajdzie ktoś kto nie będzie rozumiał wink

9 (edytowany przez jo 2015-10-22 19:13:45)

na dwie złożone oferty dwóch nie zrozumiało ;-(

10

czyli w sprawie podwykonawstwa 87.1 złoży pewnie wyjaśnienie że na podwykonawca będzie wywoził odpady selektywne lub będzie realizował np 30 % usługi czy to nie będzie zmiana oferty - załącznika w nowym brzmieniu??

11

Moim zdaniem wyjaśnienia będą istotne, ale nie na tyle żeby zmieniały ofertę, ja bym to uznał.

12

i jeszcze jedno jedna firma użycza drugiej firmie sam sprzęt w celu spełnienia warunku powinna dać dokumenty tej drugiej firmy (krs zus us) w siwz mam zapis, że jak bierze udział to powinna dać pytanie tylko czy bierze udział (usługa) ta użyczająca nie jest podwykonawcą

13

Jak nie jest podwykonawcom to składać nie musi.

14

też się ku temu skłaniam

15

A tak przy okazji, jakie wybrałeś kryteria oceny ofert?

16

termin zapłaty faktury ale przy następnym przetargu dam dodatkowy odbiór odpadów wielkogabarytowych lub wydłużenie terminu działania PSZOKA