1

Temat: Umowa na okres ponad 4 lat - art. 142

Witam.
Taka sytuacja: Przetarg nieograniczony na prace projektowe oraz nadzór autorski.
Termin wykonania projektów : do VII 2015
Termin nadzorów: co roku w czasie robót budowlanych w latach 2017-2020

Z powyższego wynika, że okres umowy będzie ok. 5 lat

Jak czytać artykuł 142 ust.2 ? Czy to, że Zamawiający może zawrzeć umowę na okres dłuższy niż 4 lata dla świadczeń okresowych lub ciągłych w konkretnych przypadkach to jest PRZYWILEJ dla tego rodzaju świadczeń czy też dla innych można spokojnie na okres dłuższy niż 4 lata a dla tych z ust. 2 jedynie pod warunkiem zajścia okoliczności o których mowa w tym ustępie?

Druga sprawa, czy zamówienie które opisałem na wstępie należy traktować jako świadczenie okresowe czy tez jednorazowe podzielone na raty ?

2

Odp: Umowa na okres ponad 4 lat - art. 142

Ktoś pomoże ? Bo w UZP mi powiedzieli, że powinienem dla bezpieczeństwa powiadomić Prezesa o zamiarze zawarcia umowy na okres dłuższy niż 4 lata.

Tyle, że ten przepis dotyczy świadczeń okresowych lub ciągłych, a moje wydaje mi się jest usługą jednorazową podzieloną na raty, więc jakbym miał to uzasadniać Prezesowi?

3

a nie można podstawę  na lata 2017-2019 i przewidzieć uzupełniające na 2020

4

Termin wykonania projektów : do VII 2015???? Już masz podpisaną tę umowę?
Jak masz uzasadnić, to sam musisz wiedzieć dlaczego zamówienie wykonywane jest w takim terminie, czy wynika to z umowy o dofinansowanie, czy z innych dokumentów. Ani nie jest to świadczenie okresowe, ani ciągłe i dlatego powiedziano Ci, że bezpieczniej będzie poinformować prezesa UZP (a mamy go już w ogóle?).
Czy w Twoim przypadku nie ma zastosowania art.169?

5 (edytowany przez Arek1980 2015-10-20 20:32:46)

Katiqq sorki, pomyliłem się :-)

Mapy mam zlecone osobno, będę miał w grudniu.
Przetarg na projekty + nadzory chcę właśnie puścić, wtedy w grudniu wyłonię firmę projektową i przekażę im mapy. Termin wykonania projektów do VII 2016r.
Projekty obejmują 4 lata realizacji, ale w tym konkretnym konkursie trzeba się nimi wykazać w przyszłym roku.

Nadzór autorski i coroczną aktualizację kosztorysów chcę ująć w przetargu na opracowanie projektów.
Nadzór będzie obejmować lata 2017-2020.

I teraz:
"bezpieczniej będzie poinformować Prezesa UZP"  - ale na jakiej podstawie, skoro jego powiadamiamy na podstawie art. 142 ust.3 a w nim jest mowa o świadczeniach z ustępu 2, a moje zamówienia jak sama napisałaś nie jest ani ciągłe ani okresowe.
Nie mogę więc pisać do Prezesa chociażby dlatego, że nie mam podstawy prawnej by do niego napisać :-)

Pytanie więc, czy dla zamówień, które nie są okresowe ani ciągłe, ważny jest wyłącznie ust. 1 czyli, że umowa winna być zawarta na czas oznaczony i tyle ?

Zapewne chodzi o to, aby nie zlecać jakiejś stałej usługi np. sprzątania na 20 lat jednemu Wykonawcy, ograniczając dostęp innych Wykonawców do tego zamówienia.

Ale u mnie jest usługa jednorazowa, która będzie trwała 5 lat (ale gdyby trwała rok zakres zamówienia byłby dokładnie taki sam).

Co o tym sądzicie?

6 (edytowany przez Katiqq 2015-10-21 08:04:28)

J. Pieróg Komentarz 10. wydanie: Zamawiający może zawrzeć umowę o zamówienie publiczne na dowolny okres czasu, ale oznaczony.
Poszłabym w tym kierunku, który sugerujesz czyli 142.1. Podstawy powiadomienia Prezesa w tym przypadku nie znajdziesz w ustawie, ale gdybyś się zdecydował miałoby ono funkcję tzw. du..chronu.

7

W sumie tylko nadzór w 2020 roku wykracza mi powyżej 4 lat.

Może zrobić przetarg na dokumentację projektową (2016 rok) oraz aktualizacje kosztorysów i nadzór autorski do 2019r. (poniżej 4 lat) a w 2020 dać aktualizację i nadzór z uzupełniających ?

8

Arek1980 napisał/a:

W sumie tylko nadzór w 2020 roku wykracza mi powyżej 4 lat.

Może zrobić przetarg na dokumentację projektową (2016 rok) oraz aktualizacje kosztorysów i nadzór autorski do 2019r. (poniżej 4 lat) a w 2020 dać aktualizację i nadzór z uzupełniających ?

Co znaczy dać aktualizację? Chcesz sztucznie skrócić okres trwania umowy? Skoro rb mają trwać do 2020 r. to nie rozumiem jakim cudem nadzór może być na krótszy okres.

9

chyba niemożliwe żeby już teraz wiedzieć czy roboty będą trwać do 2020 czy do 2019 jak jeszcze nawet nie ma projketu

10

Czy to jest dofinansowane?

11 (edytowany przez Arek1980 2015-10-21 12:07:39)

Tak, WFOŚ Działanie 2015-2020, w 2016 robimy projekty, od 2017 do 2020 realizujemy. Przewidzieć można, bo od razu dzielimy zadania na poszczególne lata, a że jesteśmy firma ciepłowniczą to prace muszą się kończyć w każdym roku do września.