1

Temat: obowiązek VAT po stronie zamawiającego

Robota budowlana. Zamawiający został poinformowany o powstaniu obowiązku po jego stronie w zakresie towaru X, ale nie wskazano jego wartości ograniczając się do sformułowania "wartość jak w tabeli elementów scalonych". Otóż w tabeli el. sc. nie ma takiej pozycji.
Zgodnie z opinią na stronie Karta przetargowa http://kartaprzetargowa.pl/przewodnik/oswiadczenie-o-obowiazku-podatkowym-u-zamawiajacego/
brak jest podstaw do wyjaśnienia.
Mam wątpliwość czy w rb jakakolwiek dostawa może wywołać powstanie obowiązku podatkowego po stronie zamawiającego.
Co z tym zrobić?

2 (edytowany przez Darek W. 2015-10-22 06:53:35)

Odp: obowiązek VAT po stronie zamawiającego

Nie zgodziłbym się z tym, że: Czy zamawiający powinien zastosować art. 87 ust. 1 p.z.p. wzywając do wyjaśnienia treści oferty by naprawić brak oświadczenia lub jego niejasności?

Nie. Przy braku oświadczenia trudno stosować wskazany przepis, który służy wyjaśnieniu treści ofert. Wyjaśnieniu podlegają niejasności, a nie braki. Takie wyjaśnienie prowadziłoby do przekazania informacji, które powinny były zostać przekazane w oświadczeniu, czyli uzupełnieniu oświadczenia przy braku przepisu umożliwiającego takie uzupełnienie.

Problematyczna byłaby również próba wyjaśnienia samego złożonego oświadczenia. Wydaje się bowiem, że wymagane oświadczenie nie stanowi treści oferty, jedynie uzupełnia ją o informacje wymagane ustawą. Informacje te jednak w żaden sposób nie wpływają na zaoferowane świadczenie wykonawcy lub żądane wynagrodzenie (wykonawca zawsze dostanie równowartość ceny brutto oferty).

TAK, można wyjaśniać, ponieważ:
(sygn. akt KIO/UZP 663/09), w którym skład Izby wskazał, że: Treść oferty należy rozumieć jako treść zobowiązania wykonawcy do zgodnego z żądaniami zamawiającego wykonania zamówienia. Na tak rozumianą treść oferty składa się nie tylko sam formularz ofertowy (czy ściślej: wyrażone w nim oświadczenie woli wykonawcy), ale również wszystkie dookreślające i precyzujące zobowiązanie wykonawcy, a składane wraz z formularzem ofertowym dokumenty (np. plany, rysunki, projekty, kosztorysy... itp.)?.

Masz też  słuszne wątpliwości  - zostaw to i nic nie wyjaśniaj.

3

Ale ja muszę, bo nawet nie wiem od jakiej wartości należałoby ewentualnie naliczyć podatek.

4

Po rozmowie z Urzędem Skarbowym  wiem, że odwrotne obciążenie nie ma w tym wypadku zastosowania, ponieważ przedmiotem zamówienia nie jest dostawa stali a robota budowlana. Kamień z serca.

Ale pojawiła się inna okoliczność - zamawiający nie jest czynnym podatnikiem podatku VAT. Czy w związku z tym informację o powstaniu obowiązku po stronie zamawiającego należny poprawić jako omyłkę pisarską, czy inną? Skłaniam się ku pisarskiej...

5

To że w robotach budowlanych nie występuje odwrócony VAT to raczej logiczne, czy nie lepiej najpierw wystąpić o wyjaśnienia?

6

Dla mnie to nie jest logiczne - konstruowanie przepisu w taki sposób aby stosowali go wszyscy zamawiający bez względu czy są, czy nie są podatnikami VAT hmm hmm hmm
Poza tym u mnie treść tego oświadczenia jest w treści formularza oferty, więc przyjmuję, że stanowi treść oferty i wzywam do wyjaśnień i tak postanowiłam i niech mnie zamkną w karcerze za to. Staram się wydać państwowe pieniądze oszczędnie i moim celem jest przede wszystkim udzielenie zamówienia, dokładam należytej staranności w badaniu tej oferty, więc niech spróbują mi zarzucić złą wolę.

7

Jeżeli informacji wymaganej wcale nie wskazano nie sądzę aby można było to wyjaśnić Katiqq.

8

Nie mam takiej sytuacji na szczęście

9

Wiem, dlatego też bądź spokojna wink