1

Temat: podatek VAT w ofercie

Proszę o interpretację "Starych Wyżeraczy";) , czy we wzorze formularza ofertowego można nie umieszczać pozycji dotyczących wyceny oferty: WARTOŚĆ VAT, WARTOŚĆ BRUTTO? Jak to robicie w praktyce?

Wydaje mi się, że umieszczając tylko cenę i wartość NETTO unikniemy całego ciągu niepotrzebnych czynności związanych z koniecznością sprawdzenia poprawności wyliczenia każdej pozycji w ofercie (sprawdzimy tylko ilość x cena). Uniknęlibyśmy też konieczności odrzucenia oferty w przypadku błędnie wyliczonej wartości podatku (podobno ofertę trzeba udrzucać nawet przy błędzie +/- 1 grosz - informacja w jednym z postów). Zamiast tego w SIWZ możnaby umieścić zapis o tym, że naliczony podatek VAT zwiększa wartość oferty, co przecież gwarantuje stabilność ceny ofertowej.

2

Odp: podatek VAT w ofercie

Niestety, to by było zbyt piekne...
Ni mozna wymagac od wykonawcy, zeby zgodził sie z góry na taki podatek, jaki wyliczy mu zamawiający.
A zamawiający moze doliczyc ten podatek tylko wtedy, gdyby to on miał go zapłacic (art. 91 ust. 3a).

3

No to podajemy w SIWZ procentową wartość doliczanego podatku od kwoty netto. Przecież zamawiający wyliczy ją tak samo jak wykonawca (przynajmniej tak być powinno)

4

Ale za ten sam produkt jeden wykonawca moze miec taką stawke, a drugi inną, albo w ogóle nie podlegać pod vat...

5

Dziękuję Piotrek, wszystko jasne. Że też musieli ten art. dodać... to znaczy dobrze, że uregulowano kwestie VATu, ale źle, że błędnie wyliczona kwota podatku powoduje odrzucenie oferty (powinno się uaktualnić też art.88).
Czy ktoś może potwierdzić, że taki bzdet, jak 1 grosz w wartości VATu powoduje, że odrzuca się ofertę i publiczne pieniądze są nieracjonalnie wydawane (możemy być zmuszeni odrzucić najtańszą ofertę).
Zastanawiam się, czy nie robić takiego myku: poszczególne pozycje w wartościach netto, a na koniec do sumy doliczana wartość podatku z możliwością wyszczególnienia jej składników. Co Wy na to?

PS. Drążę i drąże, bo wykształtowałem się na prawdziwym handlu, a tu biurokracja do potęgi

6

Najlepszym rozwiązaniem jes właśnie aby w formularzu cenowym, Jeżeli taki jest umieszczać kwoty netto, tak jak w kosztorysie ofertowym i dopiero od sumy wartości netto wykonawca oblicza podatek VAT, zgodnie jednak z ustawą o cenach w formularzu oferty wykoanwca musi podać cenę brutto.

7

Gdy rozpoczynałem ten wątek, byłem w trakcie sprawdzania kilkudziesięciu pozycji składających się na jedno zamówienie, dla których wykonawcy podawali cenę netto, wartość netto, wartość VAT, wartość brutto. Z pokorą przyznaję, że głupi byłem tworząc tak bezsensowny formularz oferty. Teraz pozycje szczegółowo przedstawiam w załączniku, a wyceny oczekuję w jedej, ostatecznej kwocie już w formularzu ofertowym odnoszącym się treścią do tego załącznika. Całość oczywiście nie rozwiązuje do końca kwestii błędów w obliczaniu VATu.
Pozdrawiam

8

A czy w ogóle Twoja instytucja jest VAT-owcem?
Bo jeśli nie, to kwota VAT nie ma dla was zadnego znaczenia. Jest tylko jednym z wielu składników ceny. A cena to przeciez wartość brutto.
Wiec mógłbys żądać w formularzu ofertowym tylko cen brutto (bez VATu i bez cen netto).

9

Ale z kosztorysów otrzymujemy ceny netto.
Tak jak proponujesz to by się sprawdziło np. do zakupów.