1

Temat: zamówienia uzupełniające na usługi

Witam,
postępowanie na modernizację sieci było podzielone na 4 zadania. W ramach 4-go zadania Zamawiający  przewidział zamówienia uzupełniające do wysokości 20% zamówienia podstawowego.. Zadanie 4 obejmowało 6 pozycji m.in. takie jak: przełączniki switche, kable, listwy zasilające specjalistyczne. Na koniec Zadania IV jest wycena (kalkulacja cenowa) zadania na ogólną nazwę zadania tj. wykonanie sytemu zasilania, kpl.1 Moje pytanie brzmi: chciałabym zrobic zamówienie uzupełniajace na kwotę 5 tys., a mam wycenione zamówienie podstawowe jako kpl. za 60 tys. Czy moge w ramach tego zadania uzupełniającego domówieć sobie np. jeden przełacznik, którego de facto nie mam wycenionego??

Prosze was o podpowiedź

2

Odp: zamówienia uzupełniające na usługi

Musisz oszacować ile wynosi przełącznik, tym bardziej że zamówienie uzupełniające jest odrębnym zamówieniem.

3

te 60 tys. to całość czy 4 część.? Jeśli tylko w IV dopuszczone są uzupełniające to weź to kwotowo (jeśli to 4 część) - 60tys daje 12. tys dla uzupełniających i za to zamawiaj.

4

Marcel napisał/a:

Musisz oszacować ile wynosi przełącznik, tym bardziej że zamówienie uzupełniające jest odrębnym zamówieniem.

Czyli rozumiem że szacuje wartość danej pozycji (przełącznika) aby dla siebie wiedzieć jaki będzie jego koszt i czy mieszczę się w 20% zamówienia podstawowego. A negocjowanie ceny z Wykonawca to już odrebna sprawa.

I pytanie moje, to , że mam wyrzucona wycenę ogólną zadania w kalkulacji cenowej tego zadania nie przeszkadza aby zamówić (w ramach zamówienia uzupełniającego) jeden element dostawy opisany w formularzu cenowym????

5

Tak jak piszesz jest to nowe zamówienie, co do drugiej kwestii jeżeli przedmiot zamówienia występuje w uzupełniającym jest tożsamy z zamówieniem podstawowym to kalkulacja ogólna nie ma znaczenia.

6

ok dziękuję

7

Chyba czegoś nie rozumiem. Chcesz zrobić uzupełniające i kupić coś czego wcale nie miałaś wycenionego? To raczej nie tędy droga. Można takie coś zrobić w ramach prawa opcji, ale opcja musiałaby być opisana i wyceniona. Jeżeli nie przewidziałaś jej, to IMO jest to zupełnie nowe zamówienie, którego nie możesz zrealizować w ramach uzupełniającego. Zgodzę się z tym, że tożsamość usługi zachodzi, ale chcesz kupić zupełnie nowy przełącznik, którego dostawy nie przewidziałaś w ramach podstawowego i dlatego nie możesz tego zrobić z ZU.

8

Ja zrozumiałem że przełącznik był wyceniony tylko w komplecie, poza tym jeżeli nawet jest inny ale służy do tego samego co w zamówieniu podstawowym to z uzupełniającego skorzystać można.

9

Proponuję spojrzeć do brzmienia przepisu art. 67 ust. 1 pkt. 7) - tam jest warunek - "jeżeli zmiana wykonawcy powodowałaby konieczność nabywania rzeczy o innych parametrach technicznych, co powodowałoby niekompatybilność techniczną lub...(...)".

Obawiam się, że trudno w przypadku dostaw będzie coś takiego wykazać. Wątpię więc, czy ten przełącznik powinno się kupić w zamówieniu uzupełniającym.

10

Wszystko zależy czy to dokładnie taki sam przełącznik był w zamówieniu podstawowym czy też nie, jeżeli był uzupełniające wchodzą w grę, jeżeli nie a inne firmy oferują przedmiot zamówienia kompatybilny to tryb konkurencyjny, o tym powinna wiedzieć już sama pytająca.

11

anka napisał/a:

Czy moge w ramach tego zadania uzupełniającego domówieć sobie np. jeden przełacznik, którego de facto nie mam wycenionego??

Tu masz odpowiedź Marcel

12

Bo pisze że miała wycenione w pakiecie, ja informacji szczegółowej nie mam.

13

przełącznik chcę dokupić identyczny jak w zamówieniu podstawowym, tyle, ze miałam wyceniony cały pakiet

14

No to dla mnie sprawa jasna.