1

Temat: kryteria oceny ofert

Cześć Wszystkim,
czy można zastosować np. kryterium jakość, bądź inne (oprócz oczywiście kryterium ceny i np. terminu wykonania) nie do całego przedmiotu zamówienia? Pomijam też zamówienie z podziałem na części.
np. chcę zakupić różne produkty (np. materiały reklamowe), każdy z innej beczki, od prostych jak zwykły ołówek, czy zawieszka odblaskowa, a kończywszy na pendrive i power banku. Do pierwszych dwóch stosuję kryterium tylko ceny, a dwa ostatnie podlegają ocenie np. kryterium jakości (czy kryterium właściwości produktu) - np. pojemność, szybkość transmisji danych, liczba wejść wyjści itd.

Jak myślicie, czy tak można?

dzięki za odpowiedź

2

Odp: kryteria oceny ofert

Moim zdaniem można, zaznaczasz w SIWZ jak będziesz punktował tzn., jakie elementy w przedmiotowym zamówieniu podlegać będą punktacji w zakresie jakości.

3

Rozmawiałem na ten temat z różnymi osobami, które zajmują się zamówieniami.  Zdania są podzielone. Ale żadna z nich by nie podpisała się pod tym rozwiązaniem. Nie znalazłem też informacji w sieci, np. wyrok KIO.

Dzięki za odpowiedź. Będę dalej drążyć temat.

4

Skoro cena przy wynagrodzeniu kosztorysowym jako kryterium jest indywidualnym elementem dla każdej z pozycji kosztorysu ofertowego / formularza cenowego, to i kryterium jakości można dowolnie premiować w odniesieniu do poszczególnych elementów zamówienia.
Diabeł tkwi w szczegółach.

5

Odświeżam.

Czy przy zamówieniu poniżej 30.000 euro powinniśmy stosować pozacenowe kryterium wyboru oferty?

6

Zależy od Ciebie czy chcesz, czy nie.
Poniżej progu 30 000 ełro, ustawy nie stosuje się.

7

Nie ma potrzeby stosować drugiego kryterium.

8

Jak szacujecie wartość zamówienia przy zamówieniu na usługę sprzątania z zastosowaniem kryterium społecznego w postaci:
liczba pracowników delegowanych do realizacji umowy ze wskazaniem ilości etatu.
1 etat = 1 pkt.
max 8 osób.

9

Jak wam będzie dogodniej, może być jak wyżej czyli 1 etat = 1 pkt.

10

Może źle sformułowane pytanie...,
chodzi mi o koszty jakie powinniśmy wziąć pod uwagę, takie jak umowa na pełen wymiar czasu pracy 1850 zł (jako płaca minimalna) + koszty pracodawcy (składki, itp.)

Nie znam się zupełnie na tym, czy ktoś ma jakiś szablon wyceny tych kosztów?

11

A może można zrobić tak, że w opisie przedmiotu zamówienia wskażemy, że wszyscy powinni mieć zawartą umowę o pracę bez rozliczania tego w kryterium wyboru oferty...

12

Możesz wskazać bezpośrednio w SIWZ zatrudnienie na umowę o pracę.

13

Nigdy nie zamieszczaliśmy takich zapisów ani w procedurze do ani powyżej 30.000 euro dlatego proszę o wskazówki, czy wiąże się to z jakimiś szczególnymi zapisami, które muszą się znaleźć w opisie zamówienia czy wystarczy wpisać w warunkach wykonania zamówienia - pracownicy muszą być zatrudnieni na umowę o pracę min. na 1/2 etatu ?

14

http://www.pierog.pl/media/tms/catalog2/pages/page192/5501951561029wymog_zatrudniania_na_umowe_o_prace.pdf

15

Marcel, czy według Ciebie zamiast kryterium społecznego można spokojnie zastosować zapis w opisie przedmiotu zamówienia, że:

WYMAGANIA ZWIĄZANE Z REALIZACJĄ ZAMÓWIENIA:
Zgodnie z art. 29 ust. 4 pkt 1 ppkt 4 ustawy Pzp, Zamawiający wymaga zatrudnienia osób na podstawie umowy o pracę przez Wykonawcę lub podwykonawcę osób wykonujących czynności w trakcie realizacji zamówienia na usługi polegające na sprzątaniu pomieszczeń, tj:
- 1 osoba na serwisie dziennym ? 1 pełen etat,
- 10 osób na serwisie popołudniowym ? ? etatu.

????

16

Tak.