Temat: Problem z oceną spełniania warunku odnośnie potencjału Wykonawcy
Tak to już jest z nadgorliwymi Wykonawcami. W SIWZ postawiliśmy warunek udziału w postępowaniu dot. potencjału technicznego. Wymagaliśmy wykazania odpowiedniej ilości pojazdów posiadających aktualne badania techniczne, polisy OC.
Formularz wyposażenia zakładu zawierał tabelkę odnoszącą się do wymaganych pojazdów oraz treść oświadczenia, że wykazane pojazdy posiadają aktualne badania i ubezpieczenia.
Znalazł się jednak taki jeden co postanowił złożyć ofertę "idealną" i załączył do niej kserokopie dowodów rejestracyjnych i polis OC. I wszystko byłoby super gdyby nie fakt, że z dokumentów tych wynika iż połowa sprzętu nie ma aktualnych badań technicznych, a jeden pojazd polisy OC.
Więc co zrobiłem? Ano wezwałem Wykonawcę do złożenia wyjaśnień i ewentualnego uzupełnienia dokumentów. Liczyłem bowiem, że Wykonawca albo załączył stare kserokopie, albo poda inny sprzęt. Jeszcze tak pięknie został wytłuszczony tekst wskazujący, że złożone dokumenty muszą potwierdzać spełnianie warunku udziału w postępowaniu najpóźniej na dzień składania ofert.
Niestety tak się nie stało. Wykonawca złożył kserokopie dowodów rejestracyjnych tych samych pojazdów oraz aktualną polisę OC. Oczywiście wszystkie badania zostały wykonane po terminie składania ofert. To samo się tyczy polisy OC.
Co z takim Wykonawcą teraz zrobić? Jak na moje to jest on do wykluczenia. Jednak mam świadomość, że:
1) na chwilą obecną sprzęt spełnia wymagania.
2) była to jedyna oferta,
3) jeśli ponowie postępowanie na 99% ofertę złoży ten sam Wykonawca z tym samym sprzętem. I nie mam co liczyć na więcej ofert.