1

Temat: uzupełnienie KRS

Mam problem . Otóż upoważnioną osoba do podpisywania dokumentów wg KRS jest dwóch członków zarządu lub członek zarządu łącznie z prokurentem, a podpisał dokumenty tylko prezes zarządu. Chyba mogę wezwać do uzupełnienia dokumentu, tylko czy na [podstawie art. 26 ust. 3. Bardzo proszę o podpowiedź.

2

Odp: uzupełnienie KRS

Odrzucasz na podstawie 89.1.8 - oferta zawiera wadę oświadczenia woli (art. 78, 82-87 KC)

3

jacek0707 napisał/a:

Odrzucasz na podstawie 89.1.8

Zgadzam sie co do meritum.
Z tym że wady oswiadczenia woli to całkiem inna bajka.
Tu trzeba powołać sie na KSH.

4

Ja bym była skłonna wezwać do uzupełnienia, bo na niektórych stronach podpisało dwóch upoważnionych, ale w większości widnieje jeden podpis. Co robić. Może jakiś arbitraż?

5

Decydujące jest to, kto podpisał formularz oferty.

6

Formularz oferty podpisali razem, tylko KRS jest podpisany za zgodność z oryginałem przez 1 osobę. Tak więc zmienisz zdanie?

7

Jeden problem to mało. Mam zamówienie w częściach - 12 części. W SIWZ jest zapis - Wykonawca złoży tylko 1 ofertę na jeden lub więcej zestawów. Złożenie większej liczby ofert spowoduje odrzucenie wszystkich ofert złożonych przez wykonawcę.
   Jeden z wykonawców złożył 2 ofert, w każdej po 1 innym zestawie. I co tu robić. Już mnie głowa boli.

8

ewelinek napisał/a:

Formularz oferty podpisali razem, tylko KRS jest podpisany za zgodność z oryginałem przez 1 osobę. Tak więc zmienisz zdanie?

Skoro zmieniasz dane, to rozwiązanie również sie zmienia.
Wzywasz do uzupełnienia KRS.

9

ewelinek napisał/a:

W SIWZ jest zapis - Wykonawca złoży tylko 1 ofertę na jeden lub więcej zestawów. Złożenie większej liczby ofert spowoduje odrzucenie wszystkich ofert złożonych przez wykonawcę. (...) Już mnie głowa boli.

A czy nie taki był cel tego zapisu (ból głowy)?
A może inny??

10

Jakie zmieniam dane?  Cały czas o to samo się pytam.

11

ewelinek napisał/a:

Jakie zmieniam dane?  Cały czas o to samo się pytam.

podpisał dokumenty tylko prezes zarządu

Formularz oferty podpisali razem

Ale fakt, że ja też mogłem dopytać. smile

12

A jak się zapatrujesz na problem z tymi ofertami (jak wyżej opisałam).

13

Ale konkretnie w czym jest problem?
Że wykonawca złozył te dwie oferty oddzielnie zamiast w jednej kopercie?

14

Tak właśnie o to mi chodzi. Jest tak w ustawie, że wykonawca może złożyć tylko 1 ofertę, w SIWZ też tak napisałam, że może złożyć 1 ofertę na 1 lub więcej zestawów. A wykonawca złożył 2 oferty , z tym że po jednym różnym zestawie w każdej ofercie. I jak się zapatrujesz na taką sytuację.

15

Ustawa mówi, że wykonawca może złożyć OFERTY częściowe na jedną lub więcej części zamówienia (art. 83.3). Tak więc oferty są złożone zgodnie z ustawą.

PS. A na przyszłosc nie zamieszczaj w SIWZ takich "dzwinych" zapisów.

16

Dziękuję za podpowiedź. Całkowicie zgadzam się z twoją odpowiedzią.