1

Temat: Prace projektowe - RNC, formularz cenowy

1. Wszczynam procedurę wyjaśniającą RNC w PN na Prace projektowe. Pismo będzie ogólne + jakiś wyrok o tym, że wyjaśnienia mają być jasne, klarowne, itp. Zastanawiam się jakie wyjaśnienia może W przedstawić i jakie będą wystarczające aby je uznać (przy rb jest łatwiej, np. W składa ofertę na materiały budowlane).

2. Do formularze ofertowego załącznikiem był formularz cenowy ze szczegółowymi cenami (4 zadania, w każdym wyszczególnione kwoty za sieci i węzły). Wykonawca jakby usunął z formularza cenowego 2 całe zadania i wycenił tylko 2 pozostałe i po podsumowaniu kwot za te 2 zadania wpisał je do FO. Cena oczywiście RNC. Nie wszczynam procedury wyjaśniającej tylko odrzucam za niezgodność z SIWZ ?

3. Wykaz usług - Wykonawca wymienił usługę zrealizowaną dla nas. Nie załączył referencji bo ich nie posiada (robił nieterminowo, kar nie było żeby to jakoś dociągnąć, były 4 aneksy terminowe). Czy mam prawo żądać dowodów na należyte wykonanie i czy jak przedstawi mi np. podpisany protokół odbioru to będę musiał to uznać?
Nie ukrywam, że chcemy wykluczyć tego Wykonawcę.

2

Odp: Prace projektowe - RNC, formularz cenowy

Ad. 2 - Dla pewnosci można wyjaśnić
Ad. 3 - bez kar to imho nie przejdzie, nie musi nic dołączyć referencji itp jak wykonywał dla zamawiającego

3

ad.2 - ale co wyjaśniać, treść oferty? przecież jakiekolwiek wyjaśnienia prowadziłyby do negocjacji oferty. I tak nie jest w stanie mi teraz wycenić tych 2 zadań i zmienić oferty cenowej. (te 2 zadania to jest ok. 50% całego zamówienia).

4

Jeśli jesteś pewny, i wynika to z oferty, że czegoś nie wycenił, to odrzuć.

5

Kurcze jeszcze raz opiszę to na prostym przykładzie:

W formularzu cenowym mamy 4 pozycje. Wykonawca przedstawia wypełniony formularz cenowy ale są w nim tylko 2 pozycje (nr 1 i 2 a u mnie były to 1 i 3, więc jakby świadomie zmienił). Następnie podsumowane wpisał do formularza ofertowego.
Cena jest rażąco niska z tego powodu.

1. Odrzucam na podstawie 89.1.2

2. wyjaśniam z 87.1 czy w cenie oferty ujął wykonanie wszystkich 4 zadań (trochę bez sensu bo podstawą wyceny był formularz cenowy, a z niego przenosimy wartości do formularza ofertowego).

Wykonawca odpisuje:
a) pomylił się, zapomniał, nie jest w stanie wykonać w tej cenie - odrzucamy
b) wszystko jest ok, w tej cenie zrobi, źle sporządził formularz cenowy - ??? no tak, ale to jakie są wartości za tamte zadania, jakie będą na nie faktury, jakie kwoty przypiszę im w umowie gdzie mam to rozpisane szczegółowo
c) zapomniał i dosyła wycenę pozostałych zadań - negocjacje czyli odrzucamy

Skłaniam się od razu do 89.1.2
A Wy?

6

Jeżeli nie wycenił tego co miał to oferta podlega odrzuceniu jako niezgodna z SIWZ, chyba że jednak z całości wynika że ujął wszystkie pozycje i je wycenił, tak czasami bywa.