1

Temat: SIWZ zaginął na poczcie

Ręce opadają. Poradźcie bo się za mocno przejmuję i mam być alfą i omegą, a ja dopiero pracuję 3 m-ce w zamówieniach. Przeprowadzam przetarg ograniczony na roboty budowlane. Zapraszając do składania ofert przesłałam SIWZ i dokumentację (800 stron) Pocztą polską priorytetem i za potwierdzeniem zwrotnym. Termin na składanie ofert wyznaczyłam 3 tyg. (co najmniej 14 dni). Wykonawca przesłał mi pismo, że nie otrzymał paczki i prosi o interwencję w tej sprawie. Jesteśmy budżetówką, czy Zamawiający ma zgłaszać reklamację do Poczty Polskiej? Na jakiej podstawie. Chcę przesłać wykonawcy dowód nadania i on jak chce to niech zgłasza reklamację. Ja wykonałam swoją pracę, i przesłałam wszystko w terminie. Mam się na wszystkim znać i zajmować się sprawami nie związanymi z Zamówieniami? A co wy o tym sądzicie, może mieliście podobny przypadek. Głowa mnie boli od tego wszystkiego.

2

Odp: SIWZ zaginął na poczcie

Reklamację musisz złozyć na poczcie, w której nadawałaś. Ja bym wysłał SIWZ ponownie, aby skutecznie dotarła do wykonawcy.

3

ewelinek piszesz że jesteś początkująca i że ręce opadają ale czemu nie stosujesz PN jest łatwiejszy, szybszy i mniej roboty

4

ewelinek napisał/a:

Zapraszając do składania ofert przesłałam SIWZ i dokumentację (800 stron) Pocztą polską priorytetem i za potwierdzeniem zwrotnym.... Wykonawca przesłał mi pismo, że nie otrzymał paczki i prosi o interwencję w tej sprawie...Chcę przesłać wykonawcy dowód nadania i on jak chce to niech zgłasza reklamację. Ja wykonałam swoją pracę, i przesłałam wszystko w terminie. Mam się na wszystkim znać i zajmować się sprawami nie związanymi z Zamówieniami?

Zgodnie z ustawą zamawiajacy wraz z zaproszeniem PRZEKAZUJE (nie przesyła) wykonawcy siwz. Samo wysłanie nie wypełnia twojego obowiązku wynikającego z art. 51 ust. 4. Tak więc albo wyślesz ponownie lub bezpośrednio dostarczysz siwz temu wykonawcy, przedłużając również termin składania ofert o czas niezbędny na przygotowanie oferty (min. 14 dni) albo postępowanie do kosza i walka z Pocztą Polską o odszkodowanie. Nie polecam bo jak my złożyliśmy reklamację okazało się że znalazły sie po 3 miesiącach dokumenty potwierdzające dostarczenie dokumentów do wykonawcy.

5

Ja tez radzę wysłac SWIZ jeszcze raz i złozyc reklamacje na poczcie. Ja kiedyś dostałam odszkodowanie od Poczty za niedostarczenie listu więc wszystko jest możliwe.

6

Odpowiadam już do danaug. Domyślam się, że ten skrót PN to przetarg nieograniczony. Jak już pisałam, pracuję w budżetówce a konkretnie w Straży Granicznej a tam jest to niezależne ode mnie. Zresztą to jest specyfikacja z częścią zastrzeżoną. Mówią nam, że komisja działa i podejmuje decyzje sama. My mamy na wszystkim się znać, umowy sporządzać, wadium i zabezpieczenie przyjmować, często potrzebujemy pomocy,  i słyszsymy tylko, że komisja działa sama.  A do komisji  dają nam merytorystów, którzy są tępi jak barany.

7

Mój szef, a jest nim arbiter (nie myślcie, że nam pomaga wręcz odwrotnie ) powiedział, że ja zachowałam należytą staranność, ponieważ wysłałam w jednakowym czasie  i dochowałam terminów a za usługi poczty nie odpowiadam. I nie kazał składać reklamacji bo to nie nasza działka. Jestem dobrej myśli i mam nadzieję że do piątku trafi do wykonawcy ta paczka w końcu to 700 stron specyfikacji (razem z dokumentacją projektową) a termin składania ofert mija 14 grudnia to by się zmieścili w czasie. Ja wysłałam 20 listopada.  Myślicie, że teraz to nie takie proste skserować 700 stron i podpisać za zgodność, a ile klejenia. A mam aż 7 wykonawców. I jeszcze jedno, art. 51 ust. 4 rzeczywiście mówi, że się przekazuje ale to co mam jechać w różne strony polski i rozwozić Specyfikację. Jeśli blisko to tak, a jak 500 km?  Pewnie będzie protest?
A jeszcze jedno reklamacje składa się po 14 dniach od wysłania, to ja mam teraz reklamować i korespondować z pocztą, to gdzie ja pracuje mam się wszystkim zajmować ?  I jeszcze o przedłużeniu składania ofert . Przecież mogę przedłużyć tylko wówczas gdy modyfikuję SIWZ. A tutaj nie miało to miejsca art. 38 ust. 6.  I co wy na to, jak tak piszę to jest mi trochę lżej na duszy. Pozdrawiam  i proszę o opinię.

8

A może wykonawca jak tak bardzo chce wziąć udział niech się zgłosi do ciebie to mu przekazesz siwza smile
Też uważam że zrobiłaś co w twojej mocy, wysłałaś, masz pokwitowanie i nie możesz odpowiadać za błędy poczty sory..

9

ewelinek - współczuję Ci
najgorzej pracuje się z "fachowcami" z takim to nie podyskutujesz
o do Poczty Polskiej to z oficjalną reklamacją nie jest tał łatfo, to trwa, a czas ucieka
dlatego uważam że zawsze PN jest lepszy Wykonawca ma dokumentację na stronie internetowej i nawet gdyby była w niedoskonałym wydaniu (jak u mnie ostatnio) to zawsze jednak jest dostępna.

10

danaug napisał/a:

dlatego uważam że zawsze PN jest lepszy Wykonawca ma dokumentację na stronie internetowej i nawet gdyby była w niedoskonałym wydaniu (jak u mnie ostatnio) to zawsze jednak jest dostępna.

Jak sie ma dokumentacje w wersji elektro to każdy tryb jest dobry smile

11

Zlecając wykonanie dokumentacji życzę sobie również wersji elektronicznej