1

Temat: kwestionowanie spełniania warunków

W  SIWZ na "odbiór odpadów" żądałem aby wykonawca spełniał warunek dotyczący dysponowania:

- bazą magazynowo ? transportową usytuowaną na terenie gminy objętej przedmiotem zamówienia lub w odległości nie większej niż 60 km od granicy gminy i na terenie, do którego posiada tytuł prawny, zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Środowiska z dnia 11 stycznia 2013 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie odbierania odpadów komunalnych od właścicieli nieruchomości (Dz. U. z 2013 r. poz.122),

- co najmniej dwoma pojazdami przystosowanymi do odbierania zmieszanych odpadów komunalnych oraz co najmniej dwoma pojazdami przystosowanymi do odbierania selektywnie zebranych odpadów komunalnych, a także co najmniej jednym pojazdem do odbierania odpadów bez funkcji kompaktującej, zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Środowiska z dnia 11 stycznia 2013 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie odbierania odpadów komunalnych od właścicieli nieruchomości (Dz. U. z 2013 r. poz.122)."

na potwierdzenie warunku zażądałem:

"Oświadczenia Wykonawcy, że spełniania wymagania dla podmiotu odbierającego odpady komunalne od właścicieli nieruchomości - wg. wzoru załącznik do SIWZ"

Wykonawca wraz z ofertą złożył  oświadczenie, że spełnia wymagania dla podmiotu odbierającego odpady zgodnie z rozporządzeniem......

Wykonawca B (II pozycja w rankingu oceny ofert) złożył pismo, że oferta Wykonawcy A (I pozycja w rankingu oceny ofert) powinna być odrzucona ponieważ  jego baza magazynowa niespełna wymagań podanych w rozporządzeniu Ministra Środowiska z 11 stycznia 2013 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie odbierania odpadów komunalnych..." do pisma załączył zdjęcia.

Jakie jest moje dalsze postępowanie? Czy polegam na oświadczeniu Wykonawcy "A" i nie przejmuje się donosami?
Czy występuję do Wykonawcy "A" o ustosunkowanie się do  pisma Wykonawcy "B", wtedy na jakiej podstawie prawnej się opieram?
I co dalej jak Wykonawca "A" wyjaśni, że spełnia wymogi dla bazy magazynowej zawarte w rozporządzeniu Ministra Środowiska...  sam nie jestem w stanie stwierdzić czy baza magazynowa spełnia warunki czy nie?

Proszę o pomoc.

2

Odp: kwestionowanie spełniania warunków

Skoro masz oficjalną informację od innego wykonawcy, to nie można tego zamieść pod dywan. Na twoim miejscu działałabym dwutorowo: 1) przedstawić zarzut wykonawcy B (bez ujawniania źródła informacji) i zażądać wyjaśnienia od wykonawcy A, 2) poprosić komórkę merytoryczną o zweryfikowanie czy są jakieś uchybienia w stosunku do spełniania wymagań z rozporządzenia.

3

Ad1) "bez ujawniania źródła informacji" - dlaczego?
Ad2) "A" oświadczył, że spełnia warunki, a ze zdjęć złożonych przez "B" niewiele wynika, więc ten kierunek badania nic nie daje.

4

Staś napisał/a:

Ad1) "bez ujawniania źródła informacji" - dlaczego?
Ad2) "A" oświadczył, że spełnia warunki, a ze zdjęć złożonych przez "B" niewiele wynika, więc ten kierunek badania nic nie daje.

Ad 1 - nigdy nie ujawniam skąd mam informacje, żeby nie nastąpiła eskalacja konfliktu pomiędzy konkurującymi wykonawcami,
Ad 2 - ty jesteś od tego żeby zweryfikować, czy w istocie A spełnia warunki przewidziane w rozporządzeniu, bo jeśli udzielisz zamówienia, a okaże się jednak, że "uprzejmie donoszący" miał rację, to i tak będzie wina twoja i twojego pracodawcy, że nie wspomnę o niewłaściwym wydatkowaniu środków publicznych i przymykaniu oczu na niezgodne z przepisami obowiązującego prawa działanie wykonawcy zamówienia, bo nie spełniał jakiś tam warunków rozporządzenia.
Ament.

5

Nie zawsze trzeba sprawdzać doniesienia "pieniacza", wszystko zależy co wskaże i jak to udowodni.

6

Marcel tego już życie nauczy, że przezorny zawsze ubezpieczony smile

7

Jeszcze jedno,
1) czy sprawdzam tylko spełnienie warunków dysponowania których żądałem w SIWZ, tj że posiada bazę magazynowo-transportową i pojazdy do odbierania odpadów zgodnie z rozporządzeniem
2) czy wszystkie szczegółowe wymagania dla podmiotu odbierającego odpady komunalne od właścicieli nieruchomości jakie określa to rozporządzenie (które oczywiście winien spełniać Wykonawca).
Nie wiem czy jasno się wyraziłem.

8

Sprawdzasz dokumenty na potwierdzenie warunków jakich żądaliście w SIWZ.

9

No tak Marcel sprawdzam te dokumenty których żądałem w swiz w tym przypadku było to oświadczenie Wykonawcy A, które zakwestionował wykonawca B. 
I ustaliliśmy że trzeba to zweryfikować a więc wezwać Wykonawcę A do złożenia wyjaśnień i ewentualnie zweryfikować to na miejscu jeżeli wyjaśnienia nadal będą budziły wątpliwości.
Chodzi mi tylko o to czy wzywam do ustosunkowania się tylko do tych elementów z rozporządzenia w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie odbierania odpadów komunalnych od właścicieli nieruchomości, których żądałem na spełnienie warunków udziału w postępowaniu czy ustosunkowania się do wszystkich elementów rozporządzenia (które oczywiście Wykonawca winien spełniać) ponieważ wykonawca B kwestionuje nie spełnianie przez Wykonawcą A całego rozporządzenia.

10

Żądaj wyjaśnień w zakresie spełniania warunków jakie postawiłeś.