1

Temat: unieważnienie przed otwarciem

przed otwarciem ofer wpłynęły pytania od wykonawców. W ich wyniku chcemy całkowicie zmienić opis przedmiotu zamówienia. Chce unieważnic postępowanie art. 93 ust. 1 pkt 6, po czym ogłosić nowe ze zmienionym przedmiotem zamówienia. Czy w uzasadnieniu unieważnienia mogę napisa, że to pytani wykonawców spowodowały nasz pomysł zmiany siwz?

2

Odp: unieważnienie przed otwarciem

Zastosowanie tej przesłanki wymaga wykazania rzeczywistej szkody jaką w interesie publicznym mogłoby spowodować udzielenie zamówienia. Musisz mieć "mocne" uzasadnienie.

3

Lepszym rozwiązaniem będzie zmiana przedmiotu i przedłużenie TSO.

4

Jak Miras, mniej kłopotów.

5

U mnie jeśli wpływają wnioski przed tso to jak najbardziej zmiana ogłoszenia. przedłuż termin i czekaj na oferty.

6

można i tak

7

a co zrobic jesli na pytania ma odpwiedziec projektant ktory moze nam odpowiedziec dopiero na 1 dzien przed tso? moge juz przedluzyc tso bez podawania odpowiedzi? jesli tak to o ile przedluzyc tso?

8

Marcel napisał/a:

Jak Miras, mniej kłopotów.

Jakie kłopoty przewidujesz w przypadku unieważnienia postępowania, choć ja zastosował bym tu 93.1.7 PZP ?

9

Marta napisał/a:

a co zrobic jesli na pytania ma odpwiedziec projektant ktory moze nam odpowiedziec dopiero na 1 dzien przed tso? moge juz przedluzyc tso bez podawania odpowiedzi? jesli tak to o ile przedluzyc tso?

Możesz, zwykle robię takie techniczne przedłużenia niezbędne do opracowania odpowiedzi. Przedłużyć o czas niezbędny na udzielenie odpowiedzi (2 dni przed TSO), ewentualnie uwzględnić czas na zmianę ofert jeżeli jest to niezbędne. Ale to można zrobić przy udzielaniu odpowiedzi.

Marekw2 napisał/a:

Jakie kłopoty przewidujesz w przypadku unieważnienia postępowania, choć ja zastosował bym tu 93.1.7 PZP ?

Zawsze każde odstąpienie od ustawy Pzp analizuj pod kątem ustawy o naruszeniu dyscypliny finansów publicznych - art 17.
Zdaje się że przyjęte jest że art 93.1.7 stosuje sie w przypadku możliwości wystąpienia jednej z przesłanek unieważnienia umowy wynikającej z art 146.
Naruszenie interesu publicznego na który można się powołać w art 93.1.6 tez tutaj raczej nie występuje.

Unieważnienie postępowania to czynność nadzwyczajna i każda kontrola będzie szczegółowo badała uzasadnienie unieważnienia inne niż te oczywiste wynikające chociażby z pkt 4 czy 1.

Wg mnie jedynym rozwiązaniem jest zmiana OPZ. Przed TSO można to robić bez ograniczeń pamiętając o odpowiednim wydłużeniu terminu.

10

pzreatrg nieograniczony, procedura odwrócona. Zabezpieczone mam 300 tys., a oferta 310 tys. Wpierw muszę dokonać wyboru najkorzystniejszej oferty czy wystąpić o zwiększenie kwoty do Zamawiającego ?? jaka kolejnośc najwłaściwsza. Mysle że nie bedzie problemu z zwiekszeniem środków. Wysłałam juz o złozenie dokumentów do wykonawcy który uzyskał największą liczbę pkt w rankingu ofert.

11

Możesz wybierać tzn, procedować dalej byle by nie podpisać umowy przed zabezpieczeniem pełnej wymaganej kwoty.

12

Marcel napisał/a:

Możesz wybierać tzn, procedować dalej byle by nie podpisać umowy przed zabezpieczeniem pełnej wymaganej kwoty.

czyli w jednym dniu moge przesłać zawiadomienie o wyborze oferty i zwrócic się o zwiekszenie kwoty, nie podpisujac jeszcze umowy

13

Tak, z tym że trzeba pilnować TZO i ważności wadium jeżeli było przewidziane.